Sex

Prevenirea sarcinii nedorite la fete

Contraceptia desemneaza ansamblul mijloacelor folosite in scopul de a provoca o anumita perioada, absenta posibilitatii de fecundatie la barbat sau la femeie. Mai este denumita si controlul nasterilor, caci, atunci cand metoda contraceptiva este eficienta, ea permite sa ai copii atunci cand decizi tu. Este o libertate extraordinara la care femeile au visat multa vreme. Au fost perfectionate metode chimice si mecanice foarte bine puse la punct, metode care permit barbatilor si femeilor sa-si traiasca viata sexuala fara riscul unei sarcini nedorite. In zilele noastre, contraceptia este gratuita pentru persoanele sub 18 ani si nu necesita niciun fel de autorizare din partea parintilor.

 

Controlul ginecologic

 

Dupa vizita la stomatolog, consultatia ginecologica este una dintre cele mai neplacute pentru tinerele fete. Fara indoiala, pentru ca stiu bine nu numai ca va trebui sa se dezbrace, dar si ca trebuie sa fie examinate in partile lor intime. Fara sa fie deloc placut, acest examen ginecologic nu este dureros. Si este indispensabil pentru cele care doresc sa utilizeze o anumita metoda contraceptiva.

 

Controlul ginecologic este, intr-adevar, si o ocazie pentru a verifica regularitatea ciclului vostru menstrual, sa va asigurati ca nu exista nicio contraindicatie pentru luarea de anticonceptionale, pentru a controla starea organelor genitale sau a sanilor. Daca va este frica, spuneti-o. Medicul va actiona cu si mai multa delicatete si rabdare. Si nu ezitati sa alegeti o femeie ginecolog, daca ideea de a fi examinata  de o femeie va face sa va simtiti mai la indemana.

 

Prima data, este explicabil sa doriti sa fiti insotite. Prezenta unei persoane apropiate voua va linistete, mai ales prezenta mamei. Multi ginecologi prefera insa ca mamele sa ramana in sala de asteptare. Nu ezitati sa-i spuneti ca preferati sa fiti doar impreuna cu medicul in timpul consultatiei. Este o reactie de pudoare si totodata o manifestare clara de independenta. Daca iubitul vostru accepta sa va insoteasca, este un semn ca se implica in relatia voastra si ca este destul de matur si de responsabil. Mai este la fel de posibil sa cereti unei surori mai mari sau unei prietene apropiate sa va insoteasca la medicul ginecolog, dar puteti sa mergeti si singure.

 

Examinarea medicala

 

Se desfasoara in doi timpi: mai intai o discutie, in timpul careia medicul va pune intrebari referitoare la starea voastra de sanatate actuala si trecuta. Ati fost vreodata operate? Suferiti de diverse alergii? Ciclul menstrual este regulat? Cand ati avut ultima menstruatie? Aveti dureri in timpul menstruatiei? Aveti deja o viata sexuala activa? Aveti parteneri stabili sau diferiti?… Nu le considerati drept indiscretii: este important  ca medicul ginecolog sa stie cum traiti, pentru a va propune, apoi, o metoda contraceptiva potrivita.

 

Dupa aceasta discutie, va trebui sa va dezbracati si sa va urcati pe masa, pentru examinarea ginecologica. Masa aceasta este prevazuta cu niste “suporturi” in care sa va sprijiniti picioarele, astfel incat sa vi le mentineti in sus si departate. Medicul va palpeaza bazinul si verifica aspectul organelor voastre genitale externe. Apoi, isi va pune o pereche de manusi chirugicale si isi va introduce unul sau doua degete in vaginul vostru pentru a vedea daca este in regula, va palpeaza ovarele si uterul.

 

Apoi, el va pune un speculum (mic instrument chirurgical care serveste la largirea orificiului pentru a vedea vaginul si colul uterin). Acest lucru este necesar pentru a putea preleva scurgeri vaginale si un frotiu de col. Frotiul este acel examen pe care trebuie sa il faca femeile la fiecare doi ani maximum pentru a verifica absenta celuleor canceroase din uter. Medicul preleva cateva celule din colul uterin, pe care apoi le incredinteaza  unui laborator de analize biologice.

 

In fine, el face si o examinare a sanilor, pentru a se asigura ca acestia nu prezinta nicio anomalie. Dupa acest examen clinic, vi se va prescrie, probabil, o analiza a sangelui si se va discuta cu voi referitor la metodele de contraceptie cele mai potrivite situatiei voastre, adica, cel mai adesea, pilula si prezervativul. Medicul va va explica, de asemenea, cum sa le folositi si ce indicatii sau ce precautii trebuie respecatate. Nu ezitati in niciun caz sa-i adresati toate intrebarile care va framanta.

 

Pilula – pincipala metoda contraceptiva

 

A sari pe pat dupa un raport sexual ca sa faci ca sperma sa coboare sau sa faci  dus imediat dupa ejacualre nu sunt mijloace de contraceptie, ci doar retete ale bunicelor. In ceea ce priveste metodele numite naturale, ca, de exemplu, luarea temperaturii, metoda Ogino (calculul zilelor de ovulatie) sau metoda Billings (observarea mucozitatii cervicale), ele constituie mijloace de observatie si de cunoastere a ciclului, mai degraba decat contraceptie adevarata.

 

Foarte raspandita, pilula ia forma unor mici comprimate de inghitit, fiind de fapt o asociere a doi hormoni chimici, care reconstituie un ciclu artificial. Exista mai multe tipuri de pilule, diferit dozate: majoritatea sunt estroprogestative, adica contin estrogeni si progesteron de sinteza, care pun in stare de “repaus” ovulatia. In aceasta categorie, se gasesc pilulele normodozate (ele contin acelasi dozaj hormonal in timpul intregului ciclu) si minipilulele (cu dozaj variabil). Acestea din urma sunt mai frecvent prescrise tinerelor fete.

 

Modul de utilizare este urmatorul: luarea pilulei trebuie sa demareze la inceputul ciclului, adica in prima zi de menstruatie (poate fi luata pana in a treia zi, daca este vorba de o pilula normodozata). Ea este eficienta inca de la prima pilula si trebuie administrata, apoi, zilnic, timp de 21 de zile, aproximativ la aceeasi ora (decalajul permis este de 6-12 ore maximum). Dupa care administrarea pilulelor este intrerupta timp de 7 zile, in perioada menstruatiei. Aceasta este mai putin abundenta decat in modul obisnuit, normal, ceea ce face ca – in aceasta perioada – pot fi intretinute raporturi sexuale fara risc de sarcina. Se reia administrarea pilulelor (incepand o noua repriza) dupa 7 zile de pauza, chiar daca inca mai sangerati, mai aveti ciclu. Astfel luata si la o ora fixa, pilula este eficienta 100 %!

 

In cazul in care uitati / intarziati sa luati pilula mai mult de 6-12 ore, nu mai sunteti protejate. In acest caz, trebuie, totusi, sa continuati intreaga doza pentru a nu va deregla ciclul, dar se impune categoric luarea si a unui alt contraceptiv pana la repriza urmatoare; pot fi folosite prezervativul sau un spermicid.

 

Mai exista si micropilule care nu contin decat progesteron. Acestea trebuie luate continuu, dar sunt mult mai putin eficiente. In sfarsit, si precizia, exactitatea sunt importante, luarea pilulei impune o vizita anuala la ginecolog, mai ales pentru ca exista si cateva contraindicatii. Contrar zvonurilor insistente, pilula nu nprovoaca nici cancer, nici caderea parului. In schimb, ea determina – uneori – o ingrasare (nu foarte mare), in timp ce asocierea pilulei cu tigara sau alcoolul nu este deloc recomandabila.

 

.ro

Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version