Analiza

Prețurile apartamentelor din Cluj s-au oprit din creștere – stabilizare sau început de criză?

Prețurile proprietăților rezidențiale s-au oprit din creștere, în al doilea trimestru din anul 2019 ele evoluând doar cu 0,4% (la nivel național), față de trimestru precedent, conform ultimului raport asupra pieței imobiliare realizat de către specialiștii analizeimobiliare.ro. Valorile sunt similare celor de pe piețele Uniunii Europene, unde prețurile locuințelor s-au majorat cu doar 0,3%. Vorbim despre o stabilizare, despre atingerea unui echilibru între cerere și ofertă sau despre un vârf al prețurilor, despre un început de criză care va însemna o prăbușire a pieței?

Avansul anual al prețurilor imobiliare, conform INS, a fost în România de 3,3%, așadar încă nu suntem, cu siguranță, pe panta scăderilor. Tendința este deja, de peste un an de zile, de stabilizare, așa că doar viitorul ne poate răspunde la întrebarea dacă echilibrul fragil al pieței imobiliare autohtone se va menține, dacă prețurile vor scădea vertiginos sau dacă o vor lua din nou, ușor, în sus. „Lupul” crizei a fost strigat, în ultimii ani, în fiecare toamnă, doar pentru a se constata în iarnă că a fost o alarmă falsă. Deja nimeni nu mai crede previziunile alarmiste, chiar dacă mulți speră în venirea unei crize care să le permită cumpărarea unei proprietăți mai mari, cu bani mai puțini.

Temperarea prețurilor a însemnat, conform statisticilor imobiliare.ro, o creștere a cererii, chiar dacă volumul de tranzacții a scăzut de la un an la altul. Scăderea însă este de la foarte multe tranzacții la multe și dată fiind cererea ridicată ar fi hazardat să vorbim despre o criză iminentă la orizont. Piața imobiliară clujeană este conectată la cea națională, iar cea națională la cea europeană și semnele clare sunt, în acest moment, de stabilizare.

Clujul se menține în topul celor mai mari prețuri din țară

Conform statisticilor imobiliare.ro, Clujul este încă în fruntea clasamentului ca preț mediu pe metru pătrat – 1570 de euro, la o distanță apreciabilă față de al doilea clasat, Bucureștiul, unde prețul mediu pe metru pătrat este de 1310 euro. La Cluj, față de perioada similară a anului precedent, prețurile medii sunt mai mari cu 4,3%, în timp ce în Capitală prețurile s-au majorat doar cu 2%. Acest fapt este datorat în parte și realității că investitorii imobiliari văd în Cluj-Napoca o piață încă atractivă și profitabilă. De altfel, conform statisticilor celui mai mare portal național de imobiliare, în ultimii 5 ani, Clujul a avut un avans al prețurilor de 65%, în vreme ce în București proprietățile rezidențiale au crescut doar cu 31%.

Din punctul de vedere al prețului mediu al chiriilor, Clujul și Bucureștiul sunt acum la egalitate, cu o valoare de 400 de euro pe lună pentru o locuință cu 2 camere, cu o suprafață utilă de 50-60 de metri pătrați.

Cifrele statistice pentru Cluj-Napoca

În ultimele 3 luni, prețurile apartamentelor de vânzare au crescut în Cluj cu 0,7%, de la 1560 de euro/mp la 1570 euro/mp util.

„Cel mai mare avans, în cuantum de 5,9%, a fost consemnat în zona Iris, unde un apartament a ajuns la o medie de 1.490 de euro pe metru pătrat util. Creșteri au mai fost înregistrate și în arealul Central – Ultracentral (+2,4%), în Plopilor (+2,3%), Gheorgheni – Andrei Mureșanu (+2,3%), Baciu (+2,3%), dar și în Grigorescu (+1,9%), Gruia – Dâmbul Rotund – Gară-Bulgaria (+1,7%), Mănăștur – Borhanci – Câmpului (+1,3%), Mărăști – Între Lacuri – Aurel Vlaicu (+0,9%) și, respectiv, Florești (+0,1%)”, conform specialiștilor imobiliare.ro.

Totuși, au existat și zone unde apartamentele s-au ieftinit. În Someșeni, prețurile au scăzut cu 5,8%, de la 1280 la 1210 euro pe metru pătrat. Și apartamentele din Zorilor sunt mai ieftine cu 3,4%, prețul mediu/mp fiind acum de 1530 de euro. În Bună Ziua, Europa și Calea Turzii, prețurile au scăzut cu 0,2%, până la 1480 de euro/mp.

În zona centrală și ultracentrală a Clujului apartamentele se vând cu un preț mediu de 1840 de euro/mp, în Plopilor cu 1810 euro/mp, în Gheorgheni și Andrei Mureșanu cu 1720 euro/mp, iar în Mărăști, Între Lacuri și Aurel Vlaicu valorile medii au ajuns la 1600 euro/mp.

În aproape toate cartierele orașului prețurile sunt mai ridicate comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cartierul Iris fiind mai scump, de exemplu, cu 11,4%.

În Florești, prețurile sunt la jumătate față de Cluj-Napoca, iar în Baciu apartamentele se vând cu prețuri medii de 1040 de euro/mp.

La Cluj-Napoca, față de perioada similară a anului trecut, cerere de închiriere a crescut cu 12%. Față de anul 2015, cererea pentru chirii este cu 130% mai mare.

Ce ne spun toate aceste date?

Datele statistice ne arată, în momentul de față, o piață imobiliară aflată într-o fază avansată de stabilizare a prețurilor. Oscilațiile mici de la un trimestru la altul sunt firești și sunt date de sensibilitatea pieței la o serie de factori externi. Începerea anului școlar, sfârșitul perioadei de concedii, evenimentele politice, chiar și vremea de afară pot influența tranzacțiile în așa fel încât, când tragem linie, să existe oscilații de plus, minus 1-5%.

Atâta timp cât prețurile nu dau semne de scădere cu o viteză trimestrială mai mare decât marja normală de oscilație, nu putem vorbi în niciun caz despre semne de criză. Clujul este încă o piață atractivă pentru investitori, atâta timp cât cererea pentru închiriere este în creștere, iar prețurile chiriilor se mențin la valori ridicate. Mai reticenți sunt cumpărătorii care își caută un apartament în care să locuiască, aceștia având tendința de a tergiversa momentul achiziției în speranța scăderii prețurilor sau, pur și simplu, pentru că vor să fie mulțumiți pe deplin de apartamentul plătit atât de scump. În condițiile de stabilitate de acum, ei nu mai sunt grăbiți să cumpere, de frica unor majorări subite ale prețurilor de pe piață. Asistăm, așadar, la o maturizare a Clujului imobiliar, din acest punct de vedere.

În ce direcție o va lua curba prețurilor pe viitor, nimeni nu poate prevedea cu exactitate. Boom-ul imobiliar este însă vizibil cu ochiul liber. Sunt tot mai multe apartamente noi, suntem tot mai mulți în Cluj, atât pe stradă, cât și în case. În condițiile în care orașul atrage tot mai multă lume, chiar și o criză globală și-ar face simțite efectele aici cu o oarecare întârziere. Suntem, deocamdată, feriți de o asemenea perspectivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *