Din oras

Prețuri de Cluj: Austriecii de la Elin GMBH încasează încă 8 milioane de lei pentru iluminatul public

Scris de 370

Primăria Cluj-Napoca a comandat de la austrieci o lucrare de iluminat public pe o suprafață de 4,5 km. Costurile totale ale proiectului depășesc suma de 8 milioane de lei.

Vorbim de contractul încheiat cu Primăria Cluj-Napoca și austriecii de la Elin GMBH&CO, pentru iluminat public pe străzile Frunzișului, Republicii, Clinicilor și Victor Babeș.

 

„Se urmărește modernizarea și  extinderea rețelei de iluminat public pe străzile vizate, utilizarea energiei din surse regenerabile, iluminatul trecerilor de pietoni, precum și implementarea unui sistem inteligent de management prin telegestiune.

Se dorește montarea de noi stâlpi de iluminat de tip stradal și rețea electrică subterană. Pe noii stâlpi se vor monta aparate de iluminat cu tehnologie Led și aparate de iluminat destinate trecerilor de pietoni” arată reprezentanții Primăriei.

Pe strada Frunzișului, conform proiectului, se vor monta panouri fotovoltaice, unde energia va fi stocată într-un ansamblu de baterii. Garanția oferită de austrieci este pe o durată de cinci ani, cu mențiunea că sistemele lor de iluminat vor funcționa minim 100.000 de ore.

Austriecii abonați la banul public pentru lucrări neexecutate

Firma Elin GMBH&CO are două filiale în zone cheia din România: București și Cluj-Napoca. Colaborarea de la Cluj a început încă de pe vremea lui Funar, însă, cel mai recent scandal cu aceștia a avut loc în 2016. Curtea de Conturi a prezentat atunci un raport prin care se arăta că Primăria a efectuat plăți către firma austriecilor, pentru lucrări neexecutate. Prejudiciul stabilit atunci era de 130.000 lei.

 

Informații greu de verificat

În încercarea de a efectua o analiză a evoluției sucursalei Elin de la Cluj, pe site-ul listăfirme.ro firma apare ca SC Firma Elin GMBH&CO KG. Obiectul de activitate principal al acesteia este efectuarea de ”
Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”. Firma este administrată de directorul financiar pe Regiunea de Est al Elin, Thomas Dworschak. Din momentul în care a fost înființată firma, cifra angajaților a rămas nulă, iar profitul a reprezentat un procent scăzut în raport cu cifra de afaceri.

 

Primăria justifică necesitatea acestor tip de proiecte

Potrivit reprezentanților administrației locale, lucrările de iluminat public efectuate de austrieci în diferite zone ale municipiului au generat diminuări mari la costurile de electricitate.

„Din perspectiva costurilor, în anul 2008 Primăria a plătit pe primele 8 luni ale anului 2,87 milioane de lei pentru factura de energie electrică la iluminatul public din municipiu. Pe aceeași perioadă a anului 2010 factura se ridică la numai 2,24 milioane de lei, adică cu 22% mai puțin. Și asta în condițiile în care rețeaua de iluminat public nu cuprinde numai corpurile existente la momentul 2007-2008, ci a fost extinsă cu circa 2.500 de corpuri de iluminat” se arată într-un referat prezentat de primărie.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Politica
  ”Pure invenții”, sau lui Vasile Dîncu ”i se arată pisica remanierii”?
 • Acum 14 hours Vocea ta
  Azi s-au demontat, pentru totdeauna, poveștile lui Emil ”OSĂ” Boc despre Oraș: ”Nimeni nu este uitat, nimeni nu este lăsat în urmă. Orașul pentru oameni, nu pentru profit. Eco, nu ego”
 • Acum 18 hours In vizor
  Cum a fost la festivalul romilor din Cluj, unde nu participă nici o autoritate publică: ”Lasă că vine Boc cu nevasta-n spinare, ca la Untold”
 • Acum 22 hours Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 23 hours In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 2 days In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 2 days In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 2 days Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 2 days Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 2 days Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
 • Acum 2 days Din oras
  Emil ”OSĂ” Boc și-a sos ”Ecoul” și ”Inutilul” pe stradă să se tragă-n chip cu niște puble de gunoi inteligente. Cel mai inteligent lucru la aceste pubele este afacerea de cumetrie prin care au fost achiziționate de la ex-penelistul Doru Stoica
 • Acum 2 days Politica
  PSD: Nu susținem diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie, ci reglementarea pieței
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE