Din oras

Prețuri de Cluj: Austriecii de la Elin GMBH încasează încă 8 milioane de lei pentru iluminatul public

Scris de 370

Primăria Cluj-Napoca a comandat de la austrieci o lucrare de iluminat public pe o suprafață de 4,5 km. Costurile totale ale proiectului depășesc suma de 8 milioane de lei.

Vorbim de contractul încheiat cu Primăria Cluj-Napoca și austriecii de la Elin GMBH&CO, pentru iluminat public pe străzile Frunzișului, Republicii, Clinicilor și Victor Babeș.

 

„Se urmărește modernizarea și  extinderea rețelei de iluminat public pe străzile vizate, utilizarea energiei din surse regenerabile, iluminatul trecerilor de pietoni, precum și implementarea unui sistem inteligent de management prin telegestiune.

Se dorește montarea de noi stâlpi de iluminat de tip stradal și rețea electrică subterană. Pe noii stâlpi se vor monta aparate de iluminat cu tehnologie Led și aparate de iluminat destinate trecerilor de pietoni” arată reprezentanții Primăriei.

Pe strada Frunzișului, conform proiectului, se vor monta panouri fotovoltaice, unde energia va fi stocată într-un ansamblu de baterii. Garanția oferită de austrieci este pe o durată de cinci ani, cu mențiunea că sistemele lor de iluminat vor funcționa minim 100.000 de ore.

Austriecii abonați la banul public pentru lucrări neexecutate

Firma Elin GMBH&CO are două filiale în zone cheia din România: București și Cluj-Napoca. Colaborarea de la Cluj a început încă de pe vremea lui Funar, însă, cel mai recent scandal cu aceștia a avut loc în 2016. Curtea de Conturi a prezentat atunci un raport prin care se arăta că Primăria a efectuat plăți către firma austriecilor, pentru lucrări neexecutate. Prejudiciul stabilit atunci era de 130.000 lei.

 

Informații greu de verificat

În încercarea de a efectua o analiză a evoluției sucursalei Elin de la Cluj, pe site-ul listăfirme.ro firma apare ca SC Firma Elin GMBH&CO KG. Obiectul de activitate principal al acesteia este efectuarea de ”
Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”. Firma este administrată de directorul financiar pe Regiunea de Est al Elin, Thomas Dworschak. Din momentul în care a fost înființată firma, cifra angajaților a rămas nulă, iar profitul a reprezentat un procent scăzut în raport cu cifra de afaceri.

 

Primăria justifică necesitatea acestor tip de proiecte

Potrivit reprezentanților administrației locale, lucrările de iluminat public efectuate de austrieci în diferite zone ale municipiului au generat diminuări mari la costurile de electricitate.

„Din perspectiva costurilor, în anul 2008 Primăria a plătit pe primele 8 luni ale anului 2,87 milioane de lei pentru factura de energie electrică la iluminatul public din municipiu. Pe aceeași perioadă a anului 2010 factura se ridică la numai 2,24 milioane de lei, adică cu 22% mai puțin. Și asta în condițiile în care rețeaua de iluminat public nu cuprinde numai corpurile existente la momentul 2007-2008, ci a fost extinsă cu circa 2.500 de corpuri de iluminat” se arată într-un referat prezentat de primărie.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 12 hours Politica
  Șeful SRI, Eduard Hellvig, despre legile securității: “Societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins”
 • Acum 13 hours Eveniment
  AȚI VĂZUT-O, SUNAŢI LA 112! MINORĂ de 14 ani, dispărută dintr-un centru de minori din Cluj
 • Acum 13 hours Politica
  De unde OSĂ scoată Boc banii? Camera Deputaților: Primăriile trebuie să aloce cel puţin 30% din buget pentru activităţi sportive pentru copii şi juniori
 • Acum 13 hours General
  După cele 600 de BMW-uri, Poliția ar putea cumpăra și 75 motociclete de viteză de la firma prietenului președintelui Iohannis
 • Acum 13 hours Politica
  MAI SUNT CEVA LIPITORI DE AFIŞE ŞI AMANTE DE ANGAJAT ÎN PITA PUBLICĂ: Deputații votează o nouă excepție. Se pot organiza concursuri pentru posturile vacante din Parlament, deși angajările la stat sunt înghețate
 • Acum 15 hours Din oras
  Emil Boc susţine că OSĂ intre în programul “o masă caldă” şi alte şcoli
 • Acum 17 hours In vizor
  În ședinta de Consiliu Local din 7 octombrie 2022, lidera femeilor PNL din Cluj își primește blocul de 5 etaje cu vedere și acces la parc. Îi face Boc și ”priveliște” de 5 stele, pe banii clujenilor, la blocul care răsare ca o sulă între case
 • Acum 18 hours General
  După păruiala cu Șoșoacă din Capitală, George Simion vine să se cațere pe Tricolor și la Cluj
 • Acum 19 hours Politica
  Numai marinar n-am mai avut la Educație: Ligia Deca își anunță obiectivul: ”O reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social”
 • Acum 19 hours Din oras
  Da, și? Aproape 70% dintre IT-iştii din România lucrează în București, Cluj și Timișoara, dar Cluj-Napoca tot la poveștile despre cum OSĂ facă Boc digitalizare rămâne
 • Acum 19 hours Eveniment
  Senatul a decis: Șoferii de mopede și motociclete nu mai sunt obligați să aibă trusa de prim-ajutor la ei, ca răspuns la o metodă prin care aceștia erau amendați de către polițiștii din Cluj
 • Acum 20 hours Din oras
  BEAT LA VOLAN AR TREBUI SĂ ÎNSEMNE TENTATIVĂ DE OMOR CU PREMEDITARE: Un bărbat beat conducea pe B-dul 21 Decembrie 1989. Mai mulți șoferi, prinși la volan beți sau drogați în Cluj
 • Acum 20 hours Politica
  TEME-TE CÂND POLITICIENII ANUNȚĂ CĂ NU SE MAI FAC ANGAJĂRI LA STAT: ANAF vrea să scoată la concurs mii de posturi vacante. Nu mai are cine fugări în teritoriu babele care vând lobodă neaccizată?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE