Focus

Prețul gazelor a crescut în trei luni cu 18%. Pentru consumatorii casnici gazul va fi mai scump cu 10% de la 1 Aprilie

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) aproba la începutul acestui an, creșterea cu peste 8% a prețurilor finale la gaze pentru consumatorii casnici, începând cu data de 10 ianuarie 2018. Scumpirea a avut loc în urma ″solicitării furnizorilor″. Joi,  ANRE a stabilit că de la 1 aprilie costurile pentru furnizarea gazelor către consumatorii casnici vor fi iarăși majorate cu 10%, respectiv cu cca 20-25 de lei.

Sfântă este ziua de 1 Aprilie, deaorece aceasta aduce cu sine, an de an, scumpiri ale curentului electric, ale gazelor și implicit, ale tuturor celorlalte servicii. Dar întrucât vine primăvara, iar consumul va fi mai mic, contribuabilii aceștia nesocotiți merită să fie puțin fraieriți. 8% adaos la facturi în 10 ianuarie, 10% în plus de la 1 Aprilie, rezultatul este evident: un mizilic de 18%-20% reprezentând costurile suplimentare, în cazul consumatorilor casnici, pentru gazele naturale. 

Creșterea va fi resimțită cât de curând în prețurile alimentelor și serviciilor. Dar și mai abitir, la iarnă.

Deocamdată, socotelile ANRE vizează următoarele:
începând de la 1 aprilie, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale vor înregistra creșteri suplimentare

– pentru 34 din cei 36 de operatori economici deţinători de licenţă de furnizare a gazelor naturale care au şi clienţi reglementaţi, preţurile aplicate clienţilor casnici reglementaţi rămân aceleaşi
– pentru operatorul economic Engie România SA se va înregistra o creştere de preţ pentru furnizarea reglementată aplicată clienţilor casnici, creştere datorată, în principal, corecţiilor aplicate pentru perioada trimestrul IV 2016 – trimestrul I 2018, când preţul practicat a fost mai mic decât costurile aferente furnizării, ceea ce înseamnă o creştere de 1,2 bani/kWh, de la 11,8 la 13 bani/kWh.
– în cazul operatorului economic E.ON Gaz Furnizare România SA, preţurile pentru furnizarea reglementată aplicată clienţilor casnici nu se modifică.

Scumpirea apare deocamdată la clienţii casnici ai Engie, cu aproximativ 10%, de la 11,8 la 13 bani/kWh. Astfel că, în cazul unei gospodării cu un consum mediu de 2.000 kWh pe lună, factura va creşte de la 236 la 260 de lei.

Engie furnizează gaze în Bucureşti şi în 19 judeţe din sudul ţării – regiunile Muntenia, Oltenia şi Dobrogea.

ANRE reaminteşte, într-un comunicat, că există un cadru legal care permite tuturor consumatorilor să îşi aleagă furnizorul de gaze naturale. „Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, nu implică modificări de ordin tehnic şi orice client final casnic de gaze naturale poate să treacă de la furnizarea în regim reglementat la furnizarea în regim concurenţial”, menţionează reglementatorul.

Regim reglementat sau regim concurențial – nici o diferență, până la urmă, pentru consumatorul final. Acestea sunt doar explicații înșiruite pe hârtie. Scumpirea ce urmează în cazul unui furnizor, va fi adoptată și ″reglementată″ curând pentru toți furnizorii de gaze. După ajustarea și uniformizarea prețurilor, vă puteți gândi și la ″regimul concurențial″. 

 

 

 

sursa foto: ziarulunirea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *