Politica

Președintele Iohannis, mesaj ferm pentru președinta Ungariei legat de proiectele Budapestei în Transilvania: ”Este fundamental să fie realizate în România doar în urma unui acord al României, să fie conforme dreptului internațional și să nu fie discriminatorii”

Scris de 872

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis miercuri un mesaj ferm președintei Ungariei, Katalin Novak, în timpul unei conferințe de presă comune.

Astfel, președintele a făcut referire la controversatele proiecte de investiții derulate de guvernul maghiar în Transilvania, care sprijină din punct de vedere economic aproape exclusiv antreprenorii de etnie maghiară.

”Este fundamental ca proiectele de interes să fie realizate în România doar în urma unui acord al României, să nu fie discriminatorii pe baza etniei și să fie conforme dreptului român, european și internațional”, a spus președintele Iohannis la conferința de presă de la Palatul Cotroceni.

 • El a avertizat și împotriva ”abordărilor unilaterale” în ceea ce privește colaborarea dintre cele două țări: ”Am reiterat importanța dialogului pentru rezolvarea în plan bilateral a tuturor aspectelor de interes și pentru evitarea abordărilor unilaterale, care nu pot duce la soluții durabile”.

 • Mai mult, președintele Iohannis a făcut referire la declarațiile provocatoare, unele dintre ele cu caracter revizionist, ale unor oficiali maghiari, și a spus că ”printre subiectele abordate astăzi s-a aflat și cel al vizitelor în România ale oficialilor ungari. Astfel, am subliniat foarte clar poziția constantă și principială a părții române, care se referă la necesitatea unui discurs public în logica și spiritul Parteneriatului nostru Strategic și ale Tratatului politic de bază”.
 • Iohannis s-a referit și la disputele dure dintre Ungaria și Uniunea Europeană, spunând că ”în context european, îmi exprim speranța că vor fi găsite cele mai bune și adecvate soluții în dialogul în curs dintre instituțiile europene și Ungaria”.

Șeful statului a deschis și subiectul sensibil al războiului provocat de Rusia în Ucraina, în condițiile în care Ungaria e considerată în UE drept calul troian al Rusiei. În acest context, președintele Iohannis a spus că ”am abordat și situația din plan regional, european și global, profund afectată de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Am analizat implicațiile pentru noi toți, pe multiple planuri, nu doar din punctul de vedere al securității, dar și în plan economic sau umanitar, în materie de energie sau criză alimentară. România este pe deplin solidară cu Ucraina și vom continua să o susținem pe toate dimensiunile. Am evocat sprijinul oferit de România Ucrainei, inclusiv asistența acordată celor peste 2,2 milioane de refugiați ucraineni care ne-au trecut granițele”.

Transcrierea completă a declarațiilor președintelui Klaus Iohannis:

Bună ziua! Urez bun venit în România doamnei Katalin Novák, Președintele Ungariei! Welcome!

Am avut astăzi oportunitatea unor discuții aprofundate cu doamna Președinte, în continuarea celor desfășurate în marja Summitului Formatului B9 de la București, din 10 iunie.

Am asigurat-o pe doamna Președinte de întreaga disponibilitate a autorităților române și a mea personal pentru consolidarea dialogului și a cooperării bilaterale.

România urmărește ca această cooperare cu Ungaria, un stat vecin important, să se desfășoare în cele mai bune condiții și să aibă o dinamică pozitivă, de dezvoltare și aprofundare, în interesul cetățenilor celor două țări, indiferent de originea etnică.

Pentru a atinge acest rezultat, este necesar ca ambele părți să confere o reală valoare unui instrument fundamental pentru relațiile noastre bilaterale – Parteneriatul Strategic dintre România și Ungaria, care se află în 2022, în acest an, într-un moment aniversar – 20 de ani de la lansarea acestuia. România este pregătită să facă acest lucru și contez pe doamna Președinte Novák în același sens, astfel încât să transformăm în realitate proiectele de interes pentru statele și cetățenii noștri.

Am discutat pe larg cu doamna Președinte despre toate temele importante în plan bilateral, inclusiv despre o serie de parametri care să ghideze cooperarea noastră viitoare, care trebuie să fie una pragmatică și orientată spre rezultate concrete, structurată pe baza principiilor și a valorilor incluse în documentele fundamentale ale cooperării bilaterale.

Am reiterat importanța dialogului pentru rezolvarea în plan bilateral a tuturor aspectelor de interes și pentru evitarea abordărilor unilaterale, care nu pot duce la soluții durabile.

Totodată, este fundamental ca proiectele de interes să fie realizate în România doar în urma unui acord al României, să nu fie discriminatorii pe baza etniei și să fie conforme dreptului român, european și internațional.

În acest context, am evocat din nou convingerea noastră profundă că persoanele care aparțin minorităților naționale contribuie la crearea și consolidarea unor punți de legătură între statul de cetățenie – singurul care are răspunderea pentru protecția drepturilor acestora – și statul a cărui origine etnică o împărtășesc.

Printre subiectele abordate astăzi s-a aflat și cel al vizitelor în România ale oficialilor ungari.

Astfel, am subliniat foarte clar poziția constantă și principială a părții române, care se referă la necesitatea unui discurs public în logica și spiritul Parteneriatului nostru Strategic și ale Tratatului politic de bază.

Am discutat, de asemenea, cu doamna Președinte și despre oportunitățile de dezvoltare a cooperării economice și sectoriale.

Este îmbucurător că în 2021 și în prima parte a acestui an am înregistrat deja o creștere semnificativă a schimburilor comerciale bilaterale.

Printre cele mai stringente teme de actualitate se află și securitatea aprovizionării cu energie. Pe lângă discutarea perspectivelor proiectelor de cooperare în plan bilateral, în interesul ambelor state, am susținut poziția României privind importanța unui răspuns unitar, coordonat și urgent la nivelul Uniunii Europene în această privință.

Am arătat că, în actualul context, se impune eliminarea, cât mai curând posibil, a dependenței energetice a Uniunii Europene și a statelor membre de Rusia.

Este necesară continuarea dezvoltării proiectelor de infrastructură în interiorul Uniunii, prin consolidarea interconectărilor și a capacităților de stocare, în paralel cu diversificarea importurilor energetice și consolidarea producției energetice europene.

Pe de altă parte, în context european, îmi exprim speranța că vor fi găsite cele mai bune și adecvate soluții în dialogul în curs dintre instituțiile europene și Ungaria.

Am abordat și situația din plan regional, european și global, profund afectată de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Am analizat implicațiile pentru noi toți, pe multiple planuri, nu doar din punctul de vedere al securității, dar și în plan economic sau umanitar, în materie de energie sau criză alimentară.

România este pe deplin solidară cu Ucraina și vom continua să o susținem pe toate dimensiunile. Am evocat sprijinul oferit de România Ucrainei, inclusiv asistența acordată celor peste 2,2 milioane de refugiați ucraineni care ne-au trecut granițele.

De asemenea, în cadrul discuțiilor am accentuat necesitatea sprijinirii Republicii Moldova, ținând cont de multiplele crize cu care aceasta se confruntă, precum și pentru avansarea parcursului său european ca urmare a obținerii statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Am reiterat, împreună cu doamna Președinte, și sprijinul nostru consecvent pentru politica de extindere a Uniunii Europene cu statele din Balcanii de Vest.

Îi mulțumesc doamnei Președinte pentru discuțiile substanțiale pe care le-am avut astăzi și o invit să ia cuvântul!

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Retorica liderilor UDMR din România, dar și a unor lideri politici de la Budapesta a fost, în ultima perioadă, în ultimii ani, pentru consolidarea drepturilor pe care minoritatea maghiară din România le are și deseori pentru obținerea autonomiei anumitor județe. Voiam să știu care este părerea dumneavoastră legată de acest subiect. (…)

Președintele României: Există, evident, probleme care necesită mai mult decât o discuție, atunci când vorbim despre drepturile minorităților în România, însă dați-mi voie să încep răspunsul meu prin a spune că în România drepturile tuturor minorităților naționale sunt respectate, ba chiar mai mult, în România există un exemplu pe care cred că putem să-l prezentăm cu mândrie: minoritățile naționale sunt reprezentate în Parlamentul României chiar dacă numeric, prin vot, nu obțin atâtea voturi câte sunt necesare pentru un mandat. Asta se numește o discriminare pozitivă.

Pe de altă parte, este interesul nostru comun – și am discutat pe larg această chestiune, doamna Președinte și cu mine – interesul nostru comun ca drepturile minorității maghiare să fie pe deplin respectate, să-și poată trăi cultura, să-și poată folosi limba maternă și așa mai departe.

Și, apropo, am convenit împreună că este bine să folosească și limba română.

Este, pe de altă parte, un lucru cunoscut că și aici, și dincolo, există politicieni care vor să se profileze exacerbând tensiunile interetnice. Este regretabil, dar nu putem să ignorăm acest lucru. Și atunci, acești politicieni, care vor să se profileze ei – să nu creadă cineva că ei caută binele unei minorități – vin cu argumente care nu pot fi împărtășite de noi.

Credem că, discutând despre problemele care apar, ascultându-ne reciproc, putem să eliminăm foarte mult din această tensiune. Majoritatea temelor, trebuie să o recunoaștem, sunt artificiale, sunt aduse în discuție și umflate public de politicieni care vor să folosească unele divergențe existente pentru a se autopromova.

În rest, despre abordarea mea față de unele chestiuni, m-am exprimat public în repetate rânduri și nu cred că este cazul să le repet. Summa Summarum, subliniez că multe din aceste tensiuni sunt artificiale și, prin implicarea ambelor părți, ele pot fi considerabil diminuate, în interesul românilor și al etnicilor maghiari, evident.

Jurnalist: A început anul școlar, legat de educația în limba maghiară, au existat dificultăți. De exemplu, situația școlii catolice din Târgu Mureș este încă nerezolvată. Care este părerea dumneavoastră, domnule Președinte?

Președintele României: Mulțumesc pentru întrebare! Pentru mine, învățământul, la modul general, este o temă de o importanță extraordinară. De aceea am venit încă din primii ani de mandat cu un proiect care se numește „România Educată”, pentru a face întreg sistemul de educație mai performant în România. O parte importantă din întregul sistem de învățământ este învățământul în limbile minorităților naționale. Și îmi permit să amintesc că eu sunt profesor de fizică și am predat fizica în limba germană și în limba română.

Problemele care apar în sistemul de învățământ nu sunt probleme specifice unei anumite limbi de predare. Avem realizări notabile, avem olimpici cu rezultate senzaționale, dar, pe de altă parte, avem și probleme în școlile din România. Câteodată nu se găsesc suficienți profesori sau învățători care predau în mod calificat, altădată organizarea unor școli este încă deficitară, cum este cazul liceului din Târgu Mureș și, din păcate, s-a ajuns să se apeleze la justiție și se așteaptă soluții la această problemă. În alte situații infrastructura încă nu este acolo unde ne dorim, dar pot să vă asigur și să garantez tuturor copiilor și părinților din România că abordarea noastră este de bună credință și scopul pe care îl urmărim este să avem un învățământ de înaltă calitate, indiferent de limba maternă.

Jurnalist: Domnule Președinte, ați vorbit și despre energie, o temă importantă. În România tocmai a fost adoptată o ordonanță care impune noi reguli pe piață, furnizorii au amenințat că ar putea ieși din piață. În acest context, aș vrea să vă rog să ne spuneți dacă puteți garanta că în perioada de iarnă nu vor exista perioade în care alimentarea cu energie și gaze va fi oprită, și de asemenea, aș vrea să vă rog să ne spuneți în ce măsură susțineți recomandarea europeană de reducere a consumului cu 15% atât în instituții publice, cât și pentru cetățeni?

Președintele României: Criza energetică este urmare a războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei, nu este o problemă care a fost creată în România pentru români și nu este o problemă creată în Europa pentru europeni. Guvernul României, de la bun început, a luat lucrurile foarte în serios, a căutat și găsit modalități de ameliorare a situației. Și, în toate discuțiile pe care le-am avut eu cu premierul și cu ministrul de resort, al Energiei, am subliniat că prima prioritate trebuie să fie consumatorii, românii care stau acasă și așteaptă soluții, și, dintre ei, o atenție specială trebuie îndreptată către consumatorii vulnerabili, oamenii care nu-și permit, pur și simplu, să plătească prețuri mari la energie. S-a ținut cont de aceste lucruri și toate demersurile și ordonanțele care s-au dat în acest domeniu au fost construite în așa fel încât, sigur, să sprijine sectorul producției și distribuției, dar prioritar să fie protejați oamenii de creșteri exacerbate ale prețurilor, și acest lucru se întâmplă. Și ultima ordonanță, ați văzut, care a creat o oarecare rumoare în piață, protejează cetățenii români.

În același timp, este gândită pentru a crea o echilibrare în piață, fiindcă, trebuie să recunoaștem, unii au făcut profituri uriașe în criza energetică.

Și atunci, întrebarea mea următoare și discuția următoare cu premierul și cu ministrul Energiei a fost cum vom trece iarna. Amândoi m-au asigurat că România a luat măsurile necesare, a generat rezervele necesare de gaz pentru a putea trece România prin iarnă. Acesta este răspunsul pe care l-am primit și pe care pot să vi-l dau.

Apropo, cu economisirea energiei – recomandarea mi se pare în regulă. Putem să constatăm noi la tot pasul că încă mai există instituții și oameni care irosesc energia pur și simplu, ceea ce nu este foarte înțelept în condițiile în care energia este foarte scumpă și probabil la mare căutare în această iarnă.

 

Foto: InquamPhotos / George CălinULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 5 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 7 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 8 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 10 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 10 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 12 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 13 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE