Politica

Președintele Iohannis a promulgat legea avertizorului de integritate

Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți o lege care modifică legea avertizorului de integritate, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

  • Legea avertizorului de integritate este unul dintre motivele pentru care Comisia Europeană a întârziat plata unei tranșe de 3,2 miliarde de euro din PNRR, aferentă Cererii nr. 2 de plată.
  • Proiectul de lege depus chiar de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii PNL și PSD, modifică legea avertizorului de integritate conform cererilor Comisiei Europene, după ce versiunea inițială a legii descuraja raportările anonime privind actele de corupție și încălcările legii. Miza acestei modificări e enormă: tranșa a doua de bani din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde de euro, este blocată de aproape trei luni de Bruxelles.

Modificarea propusă de liderii PSD și PNL ar face ca sesizările anonime de integritate să nu mai poată fi respinse în mod arbitrar, așa cum permite actuala formă a legii. Astfel, actuala lege prevede la Articol 6, alineatul 2, că ”raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează și se soluționează în măsura în care conține indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii”.

Comisia Europeană a reclamat faptul că formula ”indicii temeinice” introducea arbitrariul în procesul de soluționare a raportărilor anonime.

Acum, proiectul depus de Ciucă și Ciolacu înlocuiește formula ”indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii” cu formula ”indicii referitoare la încălcări ale legii”. Pe scurt, dispare termenul ”temeinice”, cel care dădea ocazia respingerii arbitrare a plângerilor.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au solicitat dezbaterea proiectului în procedură de urgență. Proiectul a fost depus luni, 13 martie, și a primit deja marți avizul Consiliului Legislativ. Senatul e prima cameră sesizată, Camera Deputaților este decizională.

Este a treia oară când legea va trece prin Parlament, după ce în ultimul an legislativul nu a ținut cont de observațiile Bruxellesului legate de descurajarea raportărilor privind actele de corupție și încălcările legii. Nemulțumirile față de forma în care a fost adoptată legea au dus la blocarea celei de a doua plăți din PNRR, de 3 miliarde de euro.

 

FOTO: APADOR-CH