Eveniment

Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, a fost primită cu aplauze la locul pelerinajului de la Şumuleu Ciuc. Sute de pelerini din Ungaria au trecut prin gara Cluj-Napoca în drum spre pelerinaj

Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, a ajuns la locul pelerinajului de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc şi a fost întâmpinată cu aplauze de mulţimea impresionantă de pelerini.

Novak Katalin a însoţit cordonul oficial, format din preoţi şi pelerini, având în frunte steagul sfânt al Şumuleului, Laborumul, care a plecat din faţa bisericii franciscane de la Şumuleu Ciuc.

De asemenea, printre pelerinii din cordonul oficial s-a numărat fostul preşedinte al Ungariei, Ader Janos, împreună cu soţia sa, care participă în fiecare an la eveniment.

La pelerinaj se afla şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, vicepremierul României, Kelemen Hunor, miniştrii Tanczos Barna şi Eduard Novak, precum şi alţi reprezentanţi ai comunităţii maghiare din România sau oficiali de la Budapesta.

Liturghia de Rusalii începe la ora 12,30 şi este oficiată de monseniorul dr. Gergely Kovacs, arhiepiscop al arhidiecezei romano-catolice de Alba Iulia, iar predica va fi rostită de părintele Urban Eric, provincialul franciscanilor din Ardeal, a anunţat rectorul bisericii franciscane din Şumuleu Ciuc, părintele Timar Sandor Asztrik.

Acesta a mai spus, în urmă cu câteva zile, că preşedinta Ungariei este de religie reformată, dar participă „cu mare evlavie la pelerinajul de la Şumuleu”, fiind prezentă pentru prima dată la acest eveniment. Potrivit unor surse locale, după liturghie, preşedinta Ungariei va vizita biserica franciscană de la Şumuleu Ciuc.

Sute de pelerini au ajuns vineri în Cluj cu două trenuri din Ungaria, pentru a participa la adunarea catolicilor de Rusalii, de la Șumuleu Ciuc.

Bazilica Sfânta Maria din Şumuleu Ciuc, județul Harghita, este unul din cele mai însemnate locuri de pelerinaj ale Bisericii Romano-Catolice din România.

”În zorii zilei de vineri, trenurile de pelerinaj „Székely Gyors” (Trenul Rapid Secuiesc) şi „Csíksomlyó Express” (Şumuleu Ciuc Express) din Ungaria au pornit la drum pentru a transporta pelerinii la Şumuleu Ciuc”, potrivit agenției de presă MTI.

În România, trenul cu pelerini călătoreşte pe traseul Oradea-Cluj-Napoca-Dej-Deda-Gheorgheni, către Ţinutul Secuiesc.

Vineri după-masă sute de pelerini maghiari au ajuns cu cele două trenuri în gara din Cluj-Napoca.

”Sute de pelerini au năvălit în gara din Cluj-Napoca cu trenul Csíksomlyó Express.

Este un sentiment înălțător să ne rugăm și să cântăm împreună cu pelerinii în drumul lor spre Șumuleu Ciuc.

Vă așteptăm și anul viitor cu aceeași dragoste”, a transmis deputatul clujean UDMR, Csoma Botond.

Trenul special are aproximativ o jumătate de kilometru lungime şi transportă către Şumuleu Ciuc aproape 1500 de pelerini. A doua zi după liturghia de la pelerinaj, trenurile îşi vor continua călătoria spre Ghimeş-Făget, unde pelerinii participă la evenimente care se întind pe durata întregii zile.