Straineze

Presa maghiară: Frontul NATO-Rusia se apropie de Ungaria, crește rolul României. Se lucrează, de zor, la Baza Cincu din Transilvania

Scris de 624

Analiză a publicației maghiare NAPI GAZDASÁG, preluată de Rador:

Au fost inutile chiar şi avertizările experţilor din centrul şi estul Europei adresate strategilor din NATO asupra faptului că Rusia se va extinde în direcţia Mării Negre, aceştia au realizat abia după agresiunea demarată împotriva Ucrainei că este nevoie de consolidarea flancului sudic al Alianţei. În România se va constitui un grup de luptă NATO cu caracter permanent.

La puţin timp după demararea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, colonelul inginer francez Clement Torrent a primit ordin să construiască împreună cu soldaţii săi o bază pe linia frontului estic al NATO, vizavi de Rusia, capabilă pentru deservirea a 1.000 de persoane. I s-au dat şase luni pentru a înfiinţa această bază în mijlocul României, în comuna Cincu din Transilvania. Potrivit Bloomberg, lucrările se desfăşoară în prezent în ritm alert şi vor fi terminate înainte de sfârşitul anului.

Comandantul are în subordine o echipă de 200 de membri formată din francezi, belgieni, olandezi şi intenţionează să încheie mara parte a lucrărilor încă înainte de lăsarea gerului. Cincu se află la 200 Km de Bucureşti. Baza este proiectată în aşa fel, încât în curând să poate fi extinsă de la 1.000 de persoane la un număr de 5.000.

Localnicii se bucură că în comuna lor vor veni militari NATO, mai ales că respectiva comună este relativ săracă. Cei ce au de lucru câştigă în general 3.500 lei, dar majoritatea trăieşte de pe urma agriculturii şi a ajutoarelor din partea statului.

Invazia rusă împotriva Ucrainei i-a făcut pe liderii NATO să conştientizeze că au neglijat consolidarea flancului sudic al Alianţei. Nu au luat în seamă atenţionările primite în urma războiului ruso-georgian din 2008, apoi de anexarea Crimeii din 2014. Ruşii au văzut o şansă de a-şi extinde influenţa tocmai în cea mai săracă regiune a Europei, mult prea puţin apărată.

În anii trecuţi armata rusă şi-a consolidat prezenţa în zona Mării Negre prin amplasarea unor trupe terestre, modernizarea apărării aeriene şi modernizarea flotei. Această zonă constituie punctul de pornire a consolidării influenţei ruse în Orientul Mijlociu, respectiv mai departe, în Africa – afirmă Iulia Joja, directorul Institutului de cercetare Middle East Institute din Washington.

Datorită poziţiei sale şi a liniei sale tradiţionale antiruse, România oferea o scenă potrivită pentru constituirea bazei. Ţara cu 19 milioane de locuitori are o frontieră comună cu Ucraina pe distanţa de 640 Km, iar pe teritoriul ei staţionau deja înaintea războiului 1.000 de soldaţi ai NATO. Baza militară Mihail Kogălniceanu de lângă Marea Neagră serveşte militarilor drept staţie logistică de tranzit.

Baza de la Cincu se va afla după terminare sub conducere franceză. În opinia experţilor, apariţia sa constituie în acelaşi timp o creştere a valorii statelor membre NATO din Est, precum şi schimbarea mentalităţii strategice a Alianţei. Comandanţii francezi nu ezită să afirme că oamenii lor vor fi acei militari francezi care vor fi trimişi cel mai repede într-o zonă de conflict.

 

Traducerea Rador: Imola StănescuULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Din oras
  A început o nouă ediție a mascaradei numite ”bugetare participativă”. OSĂ le implementeze Boc, ca și pe celelalte din edițiile mai vechi
 • Acum 3 hours Politica
  ȘTIE CINE E STĂPÂNUL: Gestul neobișnuit făcut de noul ministru al Educației în fața președintelui Iohannis, imediat după depunerea jurământului
 • Acum 4 hours Justitie
  Iohannis a pensionat-o pe judecătoarea clujeană Adina Lupea. A scăpat Boc de un contestatar al demolării garajelor
 • Acum 8 hours Politica
  IOHANNIS ȘI-A IMPUS NOUL MINISTRU LA EDUCAȚIE: Ligia Deca. Ciucă îl elogiază pe Cîmpeanu: ”A ales să se sacrifice. Să facem diferența între acuzat și vinovat”
 • Acum 8 hours Editorial
  Pe final de mandat, Klaus Iohannis s-a trezit cu încă două scandaluri pe cap: plagiatul lui Cîmpeanu și licitația trucată pentru amicul Schmidt. Și nu prea știe pe unde să scoată cămașa
 • Acum 9 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, CEO Terapia, la deschiderea noului anuniversitar: ”Vivat Academia şi realităţi din piaţa muncii. 10 nu e notă de trecere. Români plecaţi, slab educaţi”
 • Acum 10 hours Editorial
  De ce Bistrița-Năsăud poate să PSD, iar Clujul o ține cu penseta
 • Acum 10 hours Eveniment
  ATENȚIE: Se transmit mesaje false în numele E. ON
 • Acum 12 hours Politica
  Vasile Dîncu, la deschiderea anului universitar: ”Vă invit să participaţi la dezbaterea privind legile educaţiei, ele trebuie cu adevărat perfecţionate”
 • Acum 12 hours Cooltura
  Omul cocoțat pe bârnă, a uitat cum e să se mai dea și jos. Tony Grecu explică cum a câștigat Emil Boc o vacanță la Costinești pe vremea lui Nea Ceașcă
 • Acum 13 hours Eveniment
  Nivelul apei din Lacul Tăul Mare, unde barajul s-a fisurat, a scăzut cu 80 cm. Acțiunile de refulare continuă. Peste 100 de oameni din gospodăriile în pericol să fie inundate au refuzat evacuarea
 • Acum 13 hours Politica
  CE-AM MAI RÂS: În condițiile în care premierul Ciucă e acuzat de plagiat, Klaus Iohannis cere ”toleranță zero” față de plagiate. Dar față de licitații trucate, când?
 • Acum 13 hours Politica
  PE SURSE SE AVANSEAZĂ NUMELE NOULUI MINISTRU AL EDUCAȚIEI: Ligia Deca îl va înlocui Sorin Cîmpeanu. UPDATE: Liberalii s-au decis
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE