Straineze

Presa maghiară: Frontul NATO-Rusia se apropie de Ungaria, crește rolul României. Se lucrează, de zor, la Baza Cincu din Transilvania

Scris de 901

Analiză a publicației maghiare NAPI GAZDASÁG, preluată de Rador:

Au fost inutile chiar şi avertizările experţilor din centrul şi estul Europei adresate strategilor din NATO asupra faptului că Rusia se va extinde în direcţia Mării Negre, aceştia au realizat abia după agresiunea demarată împotriva Ucrainei că este nevoie de consolidarea flancului sudic al Alianţei. În România se va constitui un grup de luptă NATO cu caracter permanent.

La puţin timp după demararea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, colonelul inginer francez Clement Torrent a primit ordin să construiască împreună cu soldaţii săi o bază pe linia frontului estic al NATO, vizavi de Rusia, capabilă pentru deservirea a 1.000 de persoane. I s-au dat şase luni pentru a înfiinţa această bază în mijlocul României, în comuna Cincu din Transilvania. Potrivit Bloomberg, lucrările se desfăşoară în prezent în ritm alert şi vor fi terminate înainte de sfârşitul anului.

Comandantul are în subordine o echipă de 200 de membri formată din francezi, belgieni, olandezi şi intenţionează să încheie mara parte a lucrărilor încă înainte de lăsarea gerului. Cincu se află la 200 Km de Bucureşti. Baza este proiectată în aşa fel, încât în curând să poate fi extinsă de la 1.000 de persoane la un număr de 5.000.

Localnicii se bucură că în comuna lor vor veni militari NATO, mai ales că respectiva comună este relativ săracă. Cei ce au de lucru câştigă în general 3.500 lei, dar majoritatea trăieşte de pe urma agriculturii şi a ajutoarelor din partea statului.

Invazia rusă împotriva Ucrainei i-a făcut pe liderii NATO să conştientizeze că au neglijat consolidarea flancului sudic al Alianţei. Nu au luat în seamă atenţionările primite în urma războiului ruso-georgian din 2008, apoi de anexarea Crimeii din 2014. Ruşii au văzut o şansă de a-şi extinde influenţa tocmai în cea mai săracă regiune a Europei, mult prea puţin apărată.

În anii trecuţi armata rusă şi-a consolidat prezenţa în zona Mării Negre prin amplasarea unor trupe terestre, modernizarea apărării aeriene şi modernizarea flotei. Această zonă constituie punctul de pornire a consolidării influenţei ruse în Orientul Mijlociu, respectiv mai departe, în Africa – afirmă Iulia Joja, directorul Institutului de cercetare Middle East Institute din Washington.

Datorită poziţiei sale şi a liniei sale tradiţionale antiruse, România oferea o scenă potrivită pentru constituirea bazei. Ţara cu 19 milioane de locuitori are o frontieră comună cu Ucraina pe distanţa de 640 Km, iar pe teritoriul ei staţionau deja înaintea războiului 1.000 de soldaţi ai NATO. Baza militară Mihail Kogălniceanu de lângă Marea Neagră serveşte militarilor drept staţie logistică de tranzit.

Baza de la Cincu se va afla după terminare sub conducere franceză. În opinia experţilor, apariţia sa constituie în acelaşi timp o creştere a valorii statelor membre NATO din Est, precum şi schimbarea mentalităţii strategice a Alianţei. Comandanţii francezi nu ezită să afirme că oamenii lor vor fi acei militari francezi care vor fi trimişi cel mai repede într-o zonă de conflict.

 

Traducerea Rador: Imola StănescuULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Justitie
  Elena Udrea a fost condamnată definitiv în dosarul Gala Bute
 • Acum 9 hours Politica
  Robert Cazanciuc, PSD: A crescut de 10 ori perioada interdicției de a mai obține permis auto pentru cei care se urcă băuți, drogați sau fără carnet la volan și ucid oameni pe șosele – proiect de lege votat în Senat
 • Acum 12 hours Eveniment
  Bărbat, prins în flagrant de către polițiști în timp ce transporta 16.000 de țigări de contrabandă
 • Acum 15 hours Politica
  Președintele ASF a explicat, în plin protest în Parlament: ”Euroins și City Insurance erau Muma Pădurii!”
 • Acum 15 hours Eveniment
  ANRE a amendat Hidroelectrica cu 400.000 de lei. Sancțiunea a fost aplicată inclusiv pentru neemiterea la timp a facturilor
 • Acum 16 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Traiasca banii negri din economia subterana, sursa inepuizabila de crestere economica! Inflatia se va domoli doar cand banii negri din economie se vor imputina. Adica nu prea curand.
 • Acum 17 hours Din oras
  După ȘAPTE ani de reabilitare a unui turn făcut într-un an undeva prin anii 1500, municipalitatea anunță că deschiderea oficială a Turnului Pompierilor va avea loc luni, de la ora 19.00. S-a trezit Boc de la ghiontul administrat ieri de Ziar de Cluj
 • Acum 17 hours Sport
  BASCHET CU RANGA. La meciul U-BT Cluj-Napoca-CSM Oradea, un jucător a sărit la bătaie cu o rangă. S-a ales cu dosar penal. Acum zice că ”regretă”
 • Acum 18 hours Politica
  Proiect prin care şi bărbaţii pot primi tichete cadou de ziua lor – 19 noiembrie. Gabriela Firea: “Egalitatea de şanse nu este doar despre drepturile femeilor”
 • Acum 18 hours Politica
  AUR, filiala Maghiară din Transilvania şi-a ales un nou preşedinte. Apă la moara extremiștilor români: ”Să reprezinte în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania”
 • Acum 19 hours Politica
  Sindicaliștii din sport protestează luni împotriva ministrului Eduard Novak
 • Acum 20 hours Politica
  Fără niciun ștrand funcțional sută la sută în Cluj-Napoca, de imediat 20 de ani de mandat, Emil Boc anunță în presa de chitanțier ”OZN”-uri de natație. Știm, nu v-ați plictisit încă de povestea cu ce OSĂ avem în Borhanci
 • Acum 21 hours In vizor
  Ce se întâmplă cu polițele RCA de la Euroins? Practic lepoți pune în parbriz și toată lumea îți acordă prioritate. Restul sunt povești de gestionat criza
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE