Diete

Preparate noi pe masa noastra

Cappucino

Bautura calda, obtinuta prin amestecul cafelei espresso cu lapte, dupa care se bate si la care se poate adauga putina frisca sau o ligurita de cacao. Este o bautura tipic italiana, astazi apreciata pe plan international.

 

 

Caramel

Zahar adus la punctul de topire (peste 150º C) si incalzit in continuare pana capata o consistenta fluida si o culoare bruna. Caramelul se foloseste drept colorant pentru lichioruri, bere, alte bauturi si in cofetarie.

 

 

Doner kebab

Este un preparat turcesc in care carnea, de miel sau pui feliat este fripta pe o frigaruie rotativa verticala. Se serveste sub forma de sandwich din paine sau lipie cu salata de rosii, sos de smantana si ulei, eventual cu cartofi prajiti.

 

 

Hot dog

Expresie englezeasca care indica o painica din aluat cu ulei, gaurita in lungul ei si umpluta cu wurstel (carnat) fript la gratar si condimentat cu sosuri, de mustar sau ketchup. Este destul de raspandit in lumea anglo-saxona, dar si in Europa occidentala.

 

 

Musli

Aliment constituit prin asocierea dintre diferite cereale, samburi si fructe deshidratate, consumat ca mic dejun sau ca aliment energetic. Cerealele sunt prezente sub forma de fulgi de cereale (de ovaz, de orz, de orez, de grau, de porumb, de secara, de hrisca), adica solzi subtiri obisnuiti din boabele de cereale, decorticate, lipsite de germeni si presate la temperaturi inalte.

 

 

Musli contine:

–    carbohidrati in cantitate mare, proveniti atat din cereale, cat si din fructe;
–    proteine in cantitate moderata;
–    vitamine, cu precadere A, B1, B2, B6, PP si E;
–    grasimi, mai ales nesaturate si polinesaturate, variabila intre 4-15 %;
–    continutul in grasimi este ridicat, atunci cand printre ingrediente exista seminte uleioase, ori daca este adaugat ulei sau germeni de grau;
–    fibre alimentare, mai ales in sortimente de musli mai bogate in fructe sau in cereale integrate;
–    saruri minerale, mai ales de sodiu, de fier, de calciu, de potasiu, de fosfor, de magneziu si de zinc.

 

 

Compozitia chimica a amestecului musli variaza in mod sensibil in functie de ingrediente. Valoarea calorica este intotdeauna foarte ridicata si, in medie, este de aproximativ 350 kcal la 100 g de musli.

 

 

Musli se adauga numai in lapte sau iaurt, dar in comert se gaseste si sub forma de batoane cu adaos de miere.

 

 

Tofu

Lapte prins din extrasul din boabele de soia ori din lichidul extras din pastaile de soia, de consistenta asemanatoare cu branza. Se produce plecand de la semintele de soia galbena, lasate la inmuiat timp de 12 ore si apoi transformate intr-o pasta. Aceasta se fierbe in apa sau in abur si apoi se filtreaza printr-o panza. Lichidul care se obtine este laptele de soia, care se pune la prins cu adaos de sulfat de calciu sau suc de lamaie si se lasa la maturat pentru o perioada mai scurta sau mai lunga. Procesul de fermentatie mareste continutul de vitamine al boabelor de soia si face ca proteinele sa fie mai asimilabile in organism.

 

 

Compozitia chimica a tofu (la 100 g): apa – 85 %; proteine totale – 8,1 g;
Lipide totale – 4,8 g; colesterol – 0; glucide – 0,7 g; fibre alimentare – 1,2 g; fier – 5,4 mg; calciu – 105 mg; sodiu – 7 mg; potasiu – 121 mg; fosfor – 97 mg; vitamine (B1, B2, B3, B6), acid folic, retinol. Energie: 76 kcal.

 

 

Tofu, apreciat pentru continut scazut de grasimi, este lipsit de colesterol si are un continut foarte redus de sodiu. Proteinele au o inalta valoare biologica.

 

 

Tofu este un aliment extrem de versatil; poate fi preparat in multe modalitati si este ingredient in numeroase retete. Se poate consuma ca branza si se preteaza la multe preparari: la cuptor, fiert, pe gratar si prajit.

 

 

Risotto

Mancare italiana pe baza de orez, fiert pe foc mic, cu adaos de cantitati mici de supa si care se amesteca continuu, pana cand boabele elibereze amidonul si se leaga intre ele. Risotto cere ca baza un amestec calit de ceapa si zarzavaturi, la care se adauga supa sau apa, uneori vin alb sau rosu si ingredientele necesare, conform numeroaselor retete: sparanghel, spanac, ciuperci, raci, branzeturi.

 

 

Este o specialitate din nordul Italiei, dar care s-a raspandit si in Europa in nenumarate variante. Printre retetele cele mai cunoscute, se afla risotto alla milanese cu ghimbir; risi e bisi, cu mazare; risotto al barollo, specific pentru Piemonte; risotto quarto formagi; risotto alla pescatora, cu fructe de mare; risotto alla trevisana, cu cicoare; risotto cu ciuperci. 

 

 

Sushi

Preparat de baza de peste crud, taiat felii, somon, dentice, orata, ton, cu garnitura de orez fiert in aburi si ambalat in cilindri mici, inveliti in alge. Se consuma cu sosuri picante, dulci-acrisoare, si sos de soia. Este o mancare japoneza, cunoscuta in toata lumea.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *