General

Premierul Ciolacu, în conferință cu cancelarul Scholz: Pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz că speră ca în România să fie plasate trupe germane. ”Cred că pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente”, a spus premierul Ciolacu.

Cancelarul Scholz a declarat că Germania susține ”puternic” aderarea României la Schengen și a spus că ”discutăm cu prietenii noștri sceptici atât formal, cât și informal”.

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/1458085134939969/

Cele mai importante declarații ale lui Marcel Ciolacu și Olaf Scholz:

Olaf Scholz: Bun venit la Berlin, mă bucur că cea de-a doua vizită a ta ca premier a fost în Germania. Mă bucur că vom colabora, țările noastre au legături foarte puternice. Azi am discutat mai ales despre politica de securitate și viitorul summit NATO. Mulțumesc explicit României pentru contribuția remarcabilă în contextul invaziei din Ucraina. România e un aliat de încredere. Unitatea dintre parteneri e un aspect decisiv. Sunt deosebit de impresionat de solidaritatea României cu Republica Moldova. Germania susține României pentru a deveni membru Schengen, ne implicăm cu toată forța.

Marcel Ciolacu: Îi mulțumesc cancelarului pentru vizita recentă la București, dar și pentru vizita organizată la Berlin într-un timp atât de scurt de la preluarea mandatului meu de premier. Vrem setarea unui plan de acțiune comun și un format de dialog permanent. Vom putea să dezvoltăm și mai mult cooperarea bilaterală. Pe agenda discuțiilor au fost teme importante pentru cetățeni: cooperarea economică și cum putem dezvolta componenta investițională. Germania e partenerul comercial principal. Există un potențial enorm de dezvoltare și am găsit noi oportunități: participarea la reconstrucția Ucrainei și dezvoltarea Moldovei. Trebuie să continuăm să oferim Ucrainei tot sprijinul de care e nevoie. România are potențial deosebit în agricultură și construcții, dar și în industria de apărare. Mâine voi avea discuții cu industria germană de apărare.

Salut sprijinul oferit de guvernul Germaniei pentru românii care se află în Germania. Mă bucur că îl avem alături de noi pe deputatul minorității germane, Ovidiu Ganț.

Olaf Scholz despre eventuala aderare a Ucrainei la NATO: Am crescut bugetul apărării la 2% din PIB, contribuim la apărarea Ucrainei. Rolul nostru la nivel de NATO a fost întărit. E necesar ca relația noastră cu Ucraina să se dezvolte. Deocamdată e important să sprijinim Ucraina, Germania e al doilea cel mai mare contributor la apărarea Ucrainei. Cooperarea va fi aprofundată. În paralel vom fonda un consiliu comun NATO-Ucraina și vom discuta despre perspectiva de viitor pentru țările care vor să adere la NATO. Nimeni nu poate adera la NATO când este un război în derulare. Ne dorim ca Ucraina să aibă succes în ofensiva din est. E important ca Ucraina să fie sprijinită atât timp cât e nevoie, pentru că nimeni nu știe cât va dura acest război.

Marcel Ciolacu: Cunosc decizia Germaniei de a trimite 4.000 de soldați (în flancul estic, zona baltică – n.red.). Sper ca în curând să avem pe teritoriul României militari germani permanenți. Este evident că va fi un conflict de lungă durată. Cu toții ne-am fi așteptat ca acest conflict să se închidă după ofensiva Ucrainei. Datele publice poate nu sunt atât de încurajatoare, dar sunt ferm convins că lucrurile în teatrul de operații arată cu totul altfel altfel. Cred că pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente. Și sper ca împreună cu domnul cancelar să luăm deciziile cât mai rapid în acest sens.

Olaf Scholz despre când ar putea intra România în Schengen: Așa cum spunea domnul premier, Germania susține aderarea pe deplin a României la Schengen și vom relua poziția în viitor. Discutăm cu prietenii noștri sceptici. E adevăarat că președinția Spaniei și-a propus un progres. Nu aș vrea să speculez, dar cred că e corect ca România să adere la Schengen. Noi toți ne dorim ca România să devină membru, a îndeplinit condițiile tehnice, ține de echitate. Toate rapoartele spun că România și-a îndeplnit cerințele.

Marcel Ciolacu despre Schengen: România și-a îndeplinit toate cerințele. Bulgaria așteaptă un raport MCV, România nu mai are acest mecanism impus de Comisia Europeană. Mulțumesc cancelarului Olaf Scholz și premierului spaniol Pedro Sanchez. Cu toții ne vom implica pentru această provocare sub președinția Spaniei. Cred că e corect ca orice politică internă să nu afecteze politica UE și o decizie a Parlamentului European și a Comisiei. Politicile interne e bine să țină de spațiul intern. Ca lideri politici trebuie să ne ridicăm la nivelul de oameni de stat când luăm anumite decizii

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită în Germania, a fost primit de cancelarul Olaf Scholz la sediul guvernului federal din Berlin, potrivit unui anunț al guvernului.

În cadrul vizitei, Ciolacu va avea o întrevedere cu Katrin Göring-Eckardt, vicepreședintele Parlamentului Republicii Federale Germania, și cu reprezentanți ai Parlamentului german din principalele grupuri politice.

De asemenea, premierul va participa la întâlniri cu reprezentanți ai mediului de afaceri și ai industriei de apărare.

În prima zi a vizitei, premierul Marcel Ciolacu se va întâlni cu reprezentanți ai comunității de români din Republica Federală Germania și va depune o coroană la Memorialul Holocaustului din Berlin.

Din delegația oficială condusă de premierul Ciolacu fac parte ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, deputatul Ovidiu Ganț, membru al Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, Victor Negrescu, europarlamentar și consilier onorific al prim-ministrului, reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului.