In vizor

Premieră națională: Linia de la Aeroport, ura și la gară!

Scris de 272

Se împlinește un an de la promisiunea autorităților de a introduce autobuzele Companiei de Transport Public (CTP) Cluj pe teritoriul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” la ieșirea din terminal. Demonstrativ și publicitar, autoritățile clujene realizau un promo al acestui proiect – așa-numitele teste de trafic cu un autobuz electric aparținând CTP – context în care știrea a devenit o „premieră”, fără a fi transpusă, însă, în practică. Cu prilejul testelor, au fost realizate și câteva poze cu noile autobuze electrice. Pozele au rămas doar o frumoasă amintire. Iar transportul turiștilor și a clujenilor de la terminalul Aeroportului a rămas, de asemenea, o promisiune neonorată. 

„Autobusul electric va intra în parking pe o poartă estică, va lăsa călătorii la terminalul de Plecări, va opri pentru încărcare la terminalul Sosiri, apoi va ieși pe fostul acces cu barieră de la aeroport, chiar lângă stația troleibuzului 5. 

Autobuzul va fi marcat „cursă express”, iar biletul va fi 5 lei. 

Așteptăm o decizie de Consiliu Local ca să putem efectua această cursă”, declara directorul Companiei de Transport Public (CTP) Cluj, Liviu Neag, cu prilejul „premierei” anunțate la nivelul județului Cluj.

Astfel, autoritățile clujene împreună cu Compania de Transport Public anunțau în urmă cu un an de zile că din 2020, cei care tranzitează aeroportul ar putea beneficia cu mai mare ușurință de sistemul de transport în comun al orașului, în contextul în care traficul mediu zilnic este de aproximativ 2.100 mașini.

CITEȘTE ȘIÎn sfârșit, normalitate: Autobuz CTP în incinta aeroportului

„Acum fix un an de zile, pe 12.11.2019, s-au efectuat cu succes teste cu un autobuz electric al CTP Cluj-Napoca prin parcarea Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca.

În urma acestor teste trebuia lansată o linie de autobuz cu stații în fața terminalelor de pasageri, traseu express promis încă de anul trecut.

În continuare, nici o formă de transport public nu intră în incinta aeroportului, iar traseul 5, care deservește relația cu centru/gara oprește în afara aeroportului, la 400m de terminal, cu prima cursă la 5:33 și ultima la 22:15, desi există zboruri în afara acestui interval chiar și acum”, arată membrii grupului de mobilitate urbană pe o rețea de socializare.  

În schimb, pentru a marca o dată în plus gradul de incompetență de la nivelul administrației clujene, city-managerul municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Șurubaru, analiza situația de a introduce o linie de transport public între Aeroportul Intarnațional din Cluj și zona gării, chiar dacă o asemenea linie există și este funcțională din 2013: linia 5 circulă pe direcția Aeroport-Gară. 

„S-a discutat deja, suntem în discuții avansate cu domnul director Liviu Neag pentru înființarea câtorva linii noi de transport în municipiu la sesizarea cetățenilor.

Una dintre ele se referă la o linie între gară și aeroport, care dacă se finalizează toate procedurile și va fi stabilit traseul se va implementa destul de repede.

Linia de la gară poate să se deplaseze și prin centru să facem o legătură directă aeroport gară ceea ce este foarte normal”, declara Gheorghe Șurubaru în martie 2020.

CITEȘTE ȘIȘurubaru e în discuții avansate pentru o linie de autobuz între aeroport și gară. Doh`, da 5-ul ce face?

Din nefericire, în timp ce city managerul propunea introducerea unei linii de transport public pe un traseu deja funcțional – Aeroport-Gară – cealaltă promisiune, de a introduce o altă linie de autobuz care urma să facă legătura dintre terminalul Aeroportului și centrul municipiului, astfel încât un mijloc de transport public să aștepte călătorii la terminalul Sosiri, după cum se întâmplă în toate orașele europene civilizate, și nu îi va lăsa pe pasageri să care bagajele după ei până în stația situată în afara aeroportului, nu a mai fost onorată. 

Clujenii au rămas, în schimb, cu reclama. Și, după cum s-au obișnuit deja, cu încă o „premieră” națională. ULTIMA ORĂ

 • Acum 12 hours Politica
  Șeful SRI, Eduard Hellvig, despre legile securității: “Societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins”
 • Acum 13 hours Eveniment
  AȚI VĂZUT-O, SUNAŢI LA 112! MINORĂ de 14 ani, dispărută dintr-un centru de minori din Cluj
 • Acum 13 hours Politica
  De unde OSĂ scoată Boc banii? Camera Deputaților: Primăriile trebuie să aloce cel puţin 30% din buget pentru activităţi sportive pentru copii şi juniori
 • Acum 13 hours General
  După cele 600 de BMW-uri, Poliția ar putea cumpăra și 75 motociclete de viteză de la firma prietenului președintelui Iohannis
 • Acum 13 hours Politica
  MAI SUNT CEVA LIPITORI DE AFIŞE ŞI AMANTE DE ANGAJAT ÎN PITA PUBLICĂ: Deputații votează o nouă excepție. Se pot organiza concursuri pentru posturile vacante din Parlament, deși angajările la stat sunt înghețate
 • Acum 15 hours Din oras
  Emil Boc susţine că OSĂ intre în programul “o masă caldă” şi alte şcoli
 • Acum 17 hours In vizor
  În ședinta de Consiliu Local din 7 octombrie 2022, lidera femeilor PNL din Cluj își primește blocul de 5 etaje cu vedere și acces la parc. Îi face Boc și ”priveliște” de 5 stele, pe banii clujenilor, la blocul care răsare ca o sulă între case
 • Acum 18 hours General
  După păruiala cu Șoșoacă din Capitală, George Simion vine să se cațere pe Tricolor și la Cluj
 • Acum 19 hours Politica
  Numai marinar n-am mai avut la Educație: Ligia Deca își anunță obiectivul: ”O reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social”
 • Acum 19 hours Din oras
  Da, și? Aproape 70% dintre IT-iştii din România lucrează în București, Cluj și Timișoara, dar Cluj-Napoca tot la poveștile despre cum OSĂ facă Boc digitalizare rămâne
 • Acum 20 hours Eveniment
  Senatul a decis: Șoferii de mopede și motociclete nu mai sunt obligați să aibă trusa de prim-ajutor la ei, ca răspuns la o metodă prin care aceștia erau amendați de către polițiștii din Cluj
 • Acum 20 hours Din oras
  BEAT LA VOLAN AR TREBUI SĂ ÎNSEMNE TENTATIVĂ DE OMOR CU PREMEDITARE: Un bărbat beat conducea pe B-dul 21 Decembrie 1989. Mai mulți șoferi, prinși la volan beți sau drogați în Cluj
 • Acum 20 hours Politica
  TEME-TE CÂND POLITICIENII ANUNȚĂ CĂ NU SE MAI FAC ANGAJĂRI LA STAT: ANAF vrea să scoată la concurs mii de posturi vacante. Nu mai are cine fugări în teritoriu babele care vând lobodă neaccizată?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE