In vizor

Prejudicii de 8,9 milioane lei la firma care a condus eșecul imobiliar Cartierul Tineretului. Curtea de Conturi a avut nevoie de 15 ani să vadă neregulile grave

Cartierul Tineretului, care trebuia să fie un cartier de locuințe pe o suprafață de 200 de hectare, a ajuns un mare eșec pentru Primăria Cluj-Napoca. Administrația publică locală s-a angajat, în 2006, să facă un proiect imobiliar grandios, în parteneriat cu Polus Real Estate, dar afacerea s-a dus pe apa sâmbetei, din cauză că investitorul privat nu a putut realiza investiția. Acum, la 15 ani de la începerea acestui proiect imobiliar, Curtea de Conturi descoperă prejudicii. Se pare că până acum, problemele de la SC Cartierul Tineretului SRL au fost invizibile pentru autorități.

În raportul aferent anului 2019, publicat recent, Curtea de Conturi a descoperit un prejudiciu de aproape 8,9 milioane lei la SC Cartierul Tineretului SRL Cluj-Napoca. Neregulile descoperite fac referire la perioada 2007 – 2009.

În raportul Curții de Conturi scrie că „au fost acordate, în perioada 2007-2009, avansuri pentru achiziția de imobilizări corporale, reprezentând lucrări de proiectare, fără respectarea prevederilor legale, cu consecința imposibilității recuperării ulterioare, înregistrării pe pierderi și implicit reducerea capitalurilor proprii ale societății Cartierul Tineretului SRL Cluj-Napoca cu suma de 2.368 mii lei”.

Din același raport aflăm că „au fost angajate și efectuate cheltuieli cu încălcarea prevederilor cuprinse în contractul și statutul societății, precum și în Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale, fiind cauzat un prejudiciu societății Cartierul Tineretului SRL Cluj-Napoca în sumă de 6.525 mii lei”.

SC Cartierul Tineretului SRL Cluj-Napoca este în lichidare (considerată inactivă) din cauză că nu s-a putut realiza investiția. Firma a fost înființată în 2007 și are doi asociați: Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca (51%) și Polus Real Estate SRL Cluj-Napoca (49%).

Polus Real Estate este controlată de omul de afaceri Arpad Paszkany, care figurează ca administrator al firmei. Asociații companiei sunt Dalmatovo Holdings LTD Cipru (88%) și Daseda Vagyonkezelo KFT Ungaria (11%). Obiectul de activitate al Polus Real Estate este dezvoltarea și promovarea imobiliară. În ultimii ani, firma a fost pe pierdere. De exemplu, în 2019 a avut pierderi de aproape 79 mii euro, în 2018 de 64 mii euro, iar în 2017 de 681 mii euro.

Obiectul de activitate al companiei este dezvoltarea și promovarea imobiliară. Ultimele date financiare disponibile despre Cartierul Tineretului fac referire la anul 2016, când a avut zero cifră de afaceri și pierderi de peste 142 mii euro. Firma a mers pe pierdere încă din 2007. De exemplu, în 2008, la o cifră de afaceri de 30 mii euro, compania a declarat pierderi de aproape 2,2 milioane euro.

Afacerea Cartierul Tineretului a început în 2006 când Primăria a pus la bătaie un teren de 203 hectare, estimat atunci la peste 28 milioane lei. Polus Real Estate, partenerul Primăriei în acest business, a contribuit cu 27,5 milioane lei, bani cu care se plănuia începerea proiectului imobiliar, care prevedea 6000 de locuințe, din care 384 erau locuințe sociale.

Problemele au apărut când în acționariatul Polus Real Estate a apărut holdingul cipriot Dalmatovo, ca urmare a unei majorări de capital. A fost numit administrator Csiszer Lajos, omul de bază al omului de afaceri maghiar Demjan Sandor. Acesta ar fi încercat să obțină un credit folosind drept garanție terenul pentru Cartierul Tineretul. Paskany nu ar fi fost de acord cu acest lucru, iar acționarii Trigranit i-au făcut plângere penală pentru că ar fi vrut să schimbe destinația terenului pentru a construi parc fotovoltaic.

Problemele au continuat. Polus Real Estate s-a răzgândit și nu a mai vrut să construiască locuințele sociale și a cerut acest lucru în instanță. A pierdut însă procesul.

Nici acum nu s-a ajuns la un deznodământ în cazul Cartierului Tineretului, care este obiectul mai multor procese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *