Din oras

Pregatiri la Cluj pentru eventuala infruntare a virusului Ebola

Avand in vedere cazurile tot mai dese de imbolnavire cu virusul Ebola in Europa, autoritatile iau masuri de precautie. Guvernul a alocat 25 de milioane de lei pentru pregatiri, care presupune amenajarea unui spital militar de campanie, organizat in containere in apropiere de Bucuresti. De asemenea vor mai fi modificate 5 ambulante pentru transportul pacientilor si va fi pus la dispozitie si un avion militar. Pregatiri pentru eventuala lupta cu virusul ucigas se fac si la Cluj.

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca a cumparat in urma cu doua zile echipamente de protectie biologica impotriva virusului Ebola. Echipamentul este compus din combinezon impotriva riscurilor biologice, masca FFP3 si ochelari etans. Unitatea a cumparat 8 astfel de echipamente prin achizitie directa la pretul de 99 de lei pe bucata. Astfel de achizitii s-au facut in ultimele doua luni si la alte spitale sau unitati din tara, precum Spitalul de Boli Infectioase Brasov, Spitalul Judetean de Urgenta Bacau sau Serviciul de Ambulanta Covasna.

Primul caz de infectare cu virusul Ebola in Europa a fost confirmat luni seara in Madrid, fiind vorba de o infirmiera care a tratat un astfel de bolnav, infectat in Sierra Leone. 50 de persoane care au intrat in contact cu infirmiera sunt tinute sub observatie.

 De asemenea, ieri, presa locala din Macedonia a atras atentia asupra cazului unui barbat britanic care a murit, iar prietenul sau prezinta simptome asemanatoare. Ultimele date ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii din 5 octombrie arata ca epidemia de Ebola s-a soldat cu 3.865 de morti in Africa de Vest din 8.033 de cazuri inregistrate.

Virusul nu se transmite pe calea aerului ci prin contact direct cu fluide corporale. Sangele, materiile fecale si voma sunt cele mai contagioase fluide, subliniaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). O persoana nu este contagioasa atat timp cat nu manifesta simptomele , precum febra, dureri de cap, dureri musculare si articulare, diaree, voma, lipsa poftei de mancare si, uneori, sangerari. Perioada de incubatie a bolii este de la doua pana la 21 de zile.

Foto: protv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version