Sanatate

Prefectul Mircea Abrudean, după tragedia de la Spitalul Matei Balș: „Serviciile medicale din Cluj sunt la un nivel ridicat și cred că pacienții pot fi încrezători în calitatea acestora”

După teribila tragedie de la Spitalui „Matei Balș” din București, soldată cu 5 decese în urma incendiului, prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, a prezentat pentru Ziar de Cluj situația unităților medicale din județ, precum și măsurile de urgență adoptate în contextul nefericitului eveniment de la Spitalul „Matei Balș” București, petrecut la o distanță de doar trei luni de la incendiul din Spitalul Județean Piatra Neamț în urma căruia au decedat 10 persoane. 

Ziar de Cluj a solicitat poziția Instituției Prefectului Județului Cluj în privința măsurilor care s-au luat în Cluj în cele 3 luni de zile – tragedia din Piatra Neamț din 14 noiembrie 2020 – tragedia de la Matei Balș, cu un incendiu cauzat de un scurtcircuit la Spitalul CFR Cluj-Napoca în 22 noiembrie 2020 – pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate și în condiții de siguranță pentru pacienți. 

„Evenimentul care a avut loc recent la Spitalul ”Matei Balș” din București este unul care trebuie tratat cu toată atenția de către instituțiile care au atribuții de control și verificare a respectării normelor de apărare împotriva incendiilor la unitățile sanitare.

Trebuie, însă, să existe și un nivel ridicat de interes și o preocupare evidentă din partea instituțiilor medicale și a celor care conduc activitatea acestor instituții, pentru ca securitatea personalului medical, a pacienților și a celor care au contact cu unitatea medicală, să fie asigurată la nivel cerut de normele legale.

În județul Cluj, verificările acestor tip de obiective sunt desfășurate, de regulă, cel puțin o dată pe an, însă în urma evenimentelor recente și a faptului că secțiile de terapie intensivă, dedicate pacienților COVID-19, funcționează la capacitate mărită, ele au fost reluate de către ISU Cluj și efectuate cu o frecvență mai mare.

S-a verificat dacă se exploatează în mod corect instalațiile de alimentare cu energie electrică, cele de alimentare cu gaze, instalațiile de protecție împotriva incendiilor, instalațiile destinate gazelor medicale, marcarea și menținerea în stare de funcționare a căilor de evacuare, cât și informarea personalului angajat.

Unitățile spitalicești de stat identificate la nivelul județului Cluj, care au depus documentația și au obținut autorizație de securitate la incendiu, pentru clădirile sau spațiile amenajate în vederea îngrijirii sănătății, în conformitate cu prevederile legale, sunt în număr de 12.  

Conform legislației în domeniu, pentru unitățile sanitare puse în funcțiune înainte de anul 1992, la care ulterior nu s-au adus modificări constructive (amenajări sau modernizări) sau schimbări de destinație până în prezent, nu este necesară solicitarea și obținerea autorizației de securitate la incendiu.

În ultimele 3 luni s-au desfășurat mai multe controale de prevenire, pe timpul cărora au fost constatate deficiențe sau încălcări ale prevederilor actelor normative în domeniul prevenirii situațiilor de urgență și s-au stabilit sancțiuni”, a precizat prefectul Mircea Abrduean pentru Ziar de Cluj. 

Ce măsuri de urgență privind securitatea la incendii și siguranța pacienților se vor lua în Cluj ca urmare a tragediei de la Spitalul „Matei Balș”?

Potrivit reprezentanților Prefecturii Cluj, în urma nefericitului eveniment de la Matei Balș, în județul Cluj urmează o intensificare a controalelor.

„Vor fi intensificate acțiunile de verificare și control desfășurate de ISU Cluj la unitățile medicale din județ, astfel încât să fie luate toate măsurile pentru ca evenimentele nefericite ca cel petrecut la Spitalul ”Matei Balș”, să nu aibă loc”, a adăugat prefectul Mircea Abrudean.   

Pot pacienții clujeni, dar și cei din regiunea de N-V a țării, care apelează la serviciile medicale înalte din Cluj să fie liniștiți în privința calității serviciilor medicale?

„Consider că efortul depus de echipele medicale din spitalele din județul Cluj în toată această perioadă dificilă, susținut, desigur, de efortul miilor de angajați din alte instituții care au fost implicați într-o formă sau alta în gestionarea combaterii pandemiei, precum și neînregistrarea unor evenimente cu consecințe grave pentru sănătatea pacienților, medicilor sau vizitatorilor din spitalele din județ, ne îndreptățesc să credităm pe toți cei care desfășoară activitatea în unitățile medicale din județ și să avem încredere că își îndeplinesc obligațiile cu profesionalism.

Serviciile medicale din județul Cluj sunt la un nivel ridicat și cred că pacienții pot fi încrezători în calitatea acestora”, a declarat prefectul Mircea Abrudean pentru Ziar de Cluj. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *