In vizor

Prefectul Mircea Abrudean despre lockdown în Cluj-Napoca: „Faptul că în alte județe se va propune carantina municipiilor reședință de județ nu are legătură cu Clujul. Nu după asta ne luăm și nu avem ce compara”

Scris de 246

În Cluj-Napoca, rata incidenței la 1.000 de locuitori era ieri de 7,59, iar pentru perioada 26 octombrie – 8 noiembrie, rata incidenței la 1.000 de locuitori era de 7,49. Incidențe mari au fost înregistrate ieri și în municipiile Dej (7,84), Gherla (9,78 – aflată în carantină) și Câmpia Turzii (6,96). Cum incidența este tot mai mare și cum alte județe iau în calcul un lockdown în reședințele de județ, este normal ca și locuitorii din Cluj-Napoca să se aștepte la o carantinare. Însă, trebuie să știm că deocamdată nu este nimic sigur cu privire la acest subiect.

Conducerea Prefecturii ia în calcul mai mulți factori înainte să decidă dacă se va introduce sau nu carantina în Cluj-Napoca. Se ține cont de măsurile luate, de numărul de teste care se fac aici, dar și de faptul că măsurile luate recent vor avea efecte vizibile pentru un oarecare timp.

„Legat de posibilitatea carantinării municipiului Cluj-Napoca, vedem evoluția cifrelor în următoarele zile, monitorizăm zilnic toți indicatorii din analiza de risc realizată de DSP și vom analiza când se va impune, dacă va fi cazul. În evaluarea pe care o facem, ținem cont de mai mulți factori: număr de teste zilnice, număr de decese, număr de paturi ATI disponibile, capacitate medicală de răspuns. De asemenea, ținem cont de măsurile deja luate și de faptul că efectul acestora se poate observa într-o perioadă mai lungă de timp, precum și de faptul că prin HG 935/2020 au fost impuse noi restricții. Faptul că în alte județe se va propune carantina municipiilor reședință de județ nu are legătură cu Clujul. Nu după asta ne luăm și nu avem ce compara”, a declarat, astăzi, prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean.

Este important de reținut faptul că dacă nu vom respecta actualele măsuri impuse de autorități, inevitabil vom ajunge la carantinarea orașului.

„Toată lumea trebuie să înțeleagă că dacă nu limităm la maxim deplasările și interacțiunea socială, dacă nu respectăm întocmai regulile sanitare, în ritmul actual de creștere, nu vom putea evita carantinarea, care este o măsură extremă. Noi ca autorități facem tot posibilul să nu ajungem la carantină, dar avem nevoie de ajutorul cetățenilor, altfel efortul tuturor este în zadar”, a subliniat Mircea Abrudean.

Trebuie să știm și faptul că de astăzi este funcțională în județul Cluj o noua linie telefonică înființată cu scopul de a veni în sprijinul populației cu informații medicale despre COVID-19. Aceasta a fost operaționalizată cu sprijinul STS, este administrată de ISU Cluj și DSP Cluj și dispune de 10 posturi telefonice. Efortul lucrătorilor din cadrul acestor instituții este susținut de mai mulți voluntari din cadrul unei organizații non profit, care au venit în sprijinul autorităților.

☎️Numărul de telefon este: 021-414 4464; Zilnic, 08:00-20:00

Este destinat in special celor cu simptome sau celor confirmați deja, pt informații legate de pașii care trebuie urmați. Anchetele epidemiologice nu intra in discuție, acestea se realizează de către personalul DSP, 30 de medici școlari și 100 voluntari studenți UMF, separat față de acest call center.ULTIMA ORĂ

 • Acum 15 mins Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 2 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 4 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 4 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 4 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 6 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 6 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 7 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 8 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 9 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 18 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 23 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 1 day PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE