În Cluj-Napoca, rata incidenței la 1.000 de locuitori era ieri de 7,59, iar pentru perioada 26 octombrie – 8 noiembrie, rata incidenței la 1.000 de locuitori era de 7,49. Incidențe mari au fost înregistrate ieri și în municipiile Dej (7,84), Gherla (9,78 – aflată în carantină) și Câmpia Turzii (6,96). Cum incidența este tot mai mare și cum alte județe iau în calcul un lockdown în reședințele de județ, este normal ca și locuitorii din Cluj-Napoca să se aștepte la o carantinare. Însă, trebuie să știm că deocamdată nu este nimic sigur cu privire la acest subiect.
Conducerea Prefecturii ia în calcul mai mulți factori înainte să decidă dacă se va introduce sau nu carantina în Cluj-Napoca. Se ține cont de măsurile luate, de numărul de teste care se fac aici, dar și de faptul că măsurile luate recent vor avea efecte vizibile pentru un oarecare timp.
„Legat de posibilitatea carantinării municipiului Cluj-Napoca, vedem evoluția cifrelor în următoarele zile, monitorizăm zilnic toți indicatorii din analiza de risc realizată de DSP și vom analiza când se va impune, dacă va fi cazul. În evaluarea pe care o facem, ținem cont de mai mulți factori: număr de teste zilnice, număr de decese, număr de paturi ATI disponibile, capacitate medicală de răspuns. De asemenea, ținem cont de măsurile deja luate și de faptul că efectul acestora se poate observa într-o perioadă mai lungă de timp, precum și de faptul că prin HG 935/2020 au fost impuse noi restricții. Faptul că în alte județe se va propune carantina municipiilor reședință de județ nu are legătură cu Clujul. Nu după asta ne luăm și nu avem ce compara”, a declarat, astăzi, prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean.
Este important de reținut faptul că dacă nu vom respecta actualele măsuri impuse de autorități, inevitabil vom ajunge la carantinarea orașului.
„Toată lumea trebuie să înțeleagă că dacă nu limităm la maxim deplasările și interacțiunea socială, dacă nu respectăm întocmai regulile sanitare, în ritmul actual de creștere, nu vom putea evita carantinarea, care este o măsură extremă. Noi ca autorități facem tot posibilul să nu ajungem la carantină, dar avem nevoie de ajutorul cetățenilor, altfel efortul tuturor este în zadar”, a subliniat Mircea Abrudean.
Trebuie să știm și faptul că de astăzi este funcțională în județul Cluj o noua linie telefonică înființată cu scopul de a veni în sprijinul populației cu informații medicale despre COVID-19. Aceasta a fost operaționalizată cu sprijinul STS, este administrată de ISU Cluj și DSP Cluj și dispune de 10 posturi telefonice. Efortul lucrătorilor din cadrul acestor instituții este susținut de mai mulți voluntari din cadrul unei organizații non profit, care au venit în sprijinul autorităților.
☎️Numărul de telefon este: 021-414 4464; Zilnic, 08:00-20:00
Este destinat in special celor cu simptome sau celor confirmați deja, pt informații legate de pașii care trebuie urmați. Anchetele epidemiologice nu intra in discuție, acestea se realizează de către personalul DSP, 30 de medici școlari și 100 voluntari studenți UMF, separat față de acest call center.