Jos palaria

Prefectul Gheorghe Vuscan vrea sa salveze MNIT

Situatia dezastruoasa de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (MNIT) a fost verificata la fata locului de catre prefectul Clujului, Gheorghe Vuscan, de la nesfarsitele procese care au blocat finantarile si reamenajarea, la starea exponatelor pastrate in pivnite. 

Prefectul s-a intalnit cu conducerea MNIT marti, 8 aprilie si a discutat despre situatia ingrijoratoare in care functioneaza institutia, dar si despre modalitatile de finalizare a procesului de reamenajare care a inceput in anul 2009 si a fost abandonat dupa cateva luni, in februarie 2010 din cauza unui “litigiu de natura juridica”.  

„Valoarea proiectului, cu finantare din partea Ministerului Culturii, se ridica la acea vreme la suma de 13 milioane euro, din acesti bani fiind cheltuiti doar echivalentul a 7 milioane lei, pentru lucrari de impachetare si mutare a exponatelor, de eliberare a salilor muzeale, precum si de initiere a noului concept de reamenajare muzeala. In urma unor contestatii, Camera de Conturi Cluj si Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice au sesizat instanta competenta cu privire la problemele constatate, instanta urmand a se pronunta asupra legalitatii contractului si a decontarii lucrarilor efectuate in urma cu cinci ani. In prezent, cca 450.000 de obiecte si exponate de mare valoare pentru cultura transilvana, si nu numai, sunt pastrate in conditii improprii in demisolul si subsolul cladirii, astazi functionand doar mici expozitii cu caracter temporar”, au detaliat oficialii MNIT. 

S-a mai discutat si litigiul dintre MNIT si primarie, aflat pe rolul instantei de judecata, privind efectuarea unor lucrari de restaurare a fatadei cladirii efectuate in perioada 2008-2010. 

„De asemenea, in urma vizitarii de catre prefectul Gheorghe Ioan Vuscan a spatiilor din incinta Muzeului domnia sa a constatat faptul ca mai multe sali au o alta destinatie decat cea de expozitie, in urma unei intelegeri existente intre Muzeul National de Istorie a Transilvaniei si Facultatea de Istorie si Filosofie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai”, mai arata reprezentantii prefecturii. 

Pentru ca a coborat din biroul sau de la prefectura pana in subsolurile MNIT, a readus in atentia opiniei publice o problema care treneaza de multi ani si va initia discutii cu institutiile responsabile pentru gasirea de solutii pentru deblocarea investitiei si redarea in circuitul turistic a MNIT, ii spunem Jos Palaria! prefectului Gheorghe Vuscan. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *