Editorial

Prefectul este reprezentantul de legalitate al Guvernului în județ. De ce atunci nu ia nici o măsură la încălcarea Legii Liniștii Publice cu ocazia discotecii ilegale în aer liber Untold?

Săptămâna trecută, întrebat cu privire la zgomotul pe care îl produce Untold și la numeroasele sesizări făcute anul trecut de oamenii deranjați că s-a abrogat Legea Liniștii Publice, dar mai ales cele venite de la părinții cu copii internați la Spitalul de Copii (aflat în apropierea locului în care se ține această discotecă ilegală în aer liber), prefectul Gheorghe Vușcan a declarat că dacă s-ar decide la el în ogradă autorizația pentru desfășurarea festivalului în centrul municipiului, aceasta nu s-ar emite.

”Am primit numeroase sesizări din partea cetățenilor. Am făcut verificări la fața locului, s-a semnalat depășirea nivelului de zgomot în zonă, am trimis echipe specializate de la Direcția de Sănătate Publică. Atât putem face. Am trimis adrese către autoritățile locale. Avizul pentru acest festival și-l asumă Primăria Cluj-Napoca. Dacă noi am decide, probabil am lua altă măsură. Asta a fost decizia primăriei CLuj-Napoca și noi o respectăm. Alți oameni sunt bucuroși, își închiriază apartamentele și pleacă într-o frumoasă vacanță. În alte țări nu se întâmplă un asemenea festival în interiorul orașului. În lumea civilizată are un loc potrivit.”

Întrebările pe pe care le-au ratat-o colegii noștri prezenți la acea conferință de presă (ținută cu privire la mărețele măsuri de pază, ordine și protecție în legătură cu acest Untold), pornește de la faptul că dacă Instituția Prefectului este reprezentantul DE LEGALITATE în teritoriu al Guvernului Rmâniei, el, prefectul Gheorghe Vușcan de ce nu a făcut nimic concret (amenzi, înștiințarea organelor competente ale statului) pentru punerea în legalitate a ordinii îm municipiu pe Legea Liniștii Publice? De ce se urlă din boxe până la orele mici ale dimineții fără ca nimeni să fue tras la răsoundere, domnule prefect? Că la orice alt amărât care face un chef de majorat și depășește ora legală vine poliția de îndată ce este sesizată și îi pune pe contravenienți să dea muzica mai încet.

La discoteca ilegală în aer liber care se ține pe Cluj Arena (anul acesta și în Sala Polivalentă) și în Parcul Central, de ce nu apar organele de ordine să oprească zgomotul conform legii?

Cum vă veți descărca de obligația de serviciu anul acesta, domnule prefect Gheorghe Vușcan?

Legea privind asigurarea ordinii si linistii publice INTERZICE organizarea de petreceri cu caracter privat in corturi, spatii neacoperite sau alte amenajari situate in perimetrul apropiat imobilelor cu destinatia de locuinte. Persoanele care organizeaza evenimente de acest tip vor fi sanctionate cu amenda de la 500 de la 1.500 de lei si pana la 300 de ore de activitati in folosul comunitatii. De asemenea, dispozitiile legii INTERZIC localurilor publice, situate in imobile cu destinatia de locuinta sau in apropierea acestora, sa difuzeze muzica dupa orele 22.00. Aceleasi restrictii sunt prevazute si pentru terasele in aer liber. Amenzile prevazute pentru aceasta contraventie sunt cuprinse intre 1.000 si 3.000 de lei, dar si pana la 300 de ore de activitati in folosul comunitatii. INSTATIUNILE TURISTICE pot stabili alte orare de functionare a localurilor, dupa consultarea cetatenilor, a autoritatilor competente din domeniul protectiei mediului si a operatorilor din turism.

Poate este Cluj-Napoca statiune turistică și nu știu. În caz contrar mi-ar face păcere să asist cum fac organizatorii Untold și complicii lor care le-au pus municipiul preș la picioare, câteva ore de activități în folosul comunității.

Și aștept în continuare să ni se spună cât ne-a costat ca municipiu punerea la dispoziția unor privați a facilităților centrașe ale municipiului, cât au câștigat privații și cât municipiul. Bugetul local, nu poveștile de adormit copiii cu pusul pe harta mondială a sulii de basculă a municipiului, turism și altă rahaturi consumeriste: bani pentru infrastructură, pentru modernizarea Parcului Central, grădinițe, școli, spitale șamd. În ceea ce privește spitalele, doresc să știu cum vor fi protejați bolnavii, altfel decât prin închiderea spitalelor, de zgomotul produs după ora 22.00 de către această discotecă ilegală în aer liber? S-au luat măsuri pentru montarea de garduri antifonice de jur împrejurul perimetrului? Că suntem în al treilea an în care știm că producem deranj… Sau e prea scump (și nu ies profit și de un mic para-ndărăt?), iar municipalitatea este preșul pe care se șterg pe picioare organizatorii Untold, în serviciul unor particulari și nu în cel al cetățenilor din Cluj-Napoca?

Adică o chestie elementară, de bun simț: un gard antifonic demontabil nu s-a putut negocia de către municipalitate cu organizatorii în urma experiențelor de 2 ani de până acum?

Cam către zero este respectul administrației publice locale față de cetățenii săi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version