Politica

Preafeciorelnicii consilieri județeni ai USR Cluj l-au pârât pe președintele CJ Cluj, preaslobodul de gură Tișe, că i-a numit ”autiști administrativi”. S-a zis cumva și ”drogat”? Îi dă și Tișe-n judecată

Politică de scandal la CJ Cluj. USR Cluj susține că ”merge” la CNCD, după ce preşedintele CJ, Alin Tișe, l-a numit pe un consilier ”autist”. ”Autist administrativ”, zice Tișe că ar fi zis. Am asistat la un nou episod al neştiinţei şi neputinţei politico-administrative, când scandalul ţine loc de dezbatere.

Consilierii judeţeni ai USR Cluj anunţă că vor sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), după ce preşedintele CJ, Alin Tişe, l-a numit pe un consilier „autist” şi a făcut referire şi la ceilalţi aleşi judeţeni ai USR „cu profundă conotaţie negativă”. USR Cluj atrage atenţia că, prin acest comportament, Alin Tişe a deturnat atenţia de la problemele ridicate de consilierii judeţeni USR, printre care şi cea a creşterii angajărilor în sistemul bugetar. Decât că consilierii USR băteau doar apa în piuă, că de obicei, mimând înțelegerea subiectului aflat în discuție. Cel puțin așa susține Alin Tișe. Că e vai de capul lor, ca și ”stofă” politică administrativă, de consilieri județeni, cățărați pe valul votului.

Incidentul a avut loc marţi, în şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Cluj.

„În şedinţa extraordinară convocată astăzi, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe, s-a adresat consilierului judeţean USR Ionuţ Florea folosind termenul «autist» cu profundă conotaţie negativă. «Am crezut că doar colegul dumneavoastră care a plecat este autist şi cântă după ureche, dar văd că şi dumneavoastră cântaţi după ureche» au fost cuvintele preşedintelui CJ Cluj”, a transmis USR Cluj, într-un comunicat de presă.

Consilierul USR Ionuţ Florea i-a atras atenţia cu privire la gravitatea afirmaţiei şi l-a invitat să nu utilizeze termeni medicali care pot aduce jigniri pacienţilor suferind de această patologie.

„Domnul Tişe nu a părut că înţelege gravitatea situaţiei şi a precizat că se referea la «autism administrativ». În consecinţă, USR va sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Din păcate, nu este prima dată când autorităţile statului român includ în discursul lor public acest cuvânt care desemnează un diagnostic medical extrem de grav fără să conştientizeze impactul asupra persoanelor cu această afecţiune. USR Cluj consideră că nicio dispută politică nu justifică o astfel de atitudine şi îşi cere scuze persoanelor cu autism în numele domnului Alin Tişe. Organizaţia face apel la o relaţie instituţională bazată pe respect reciproc din partea tuturor autorităţilor şi, de asemenea, invită liderii de opinie să condamne orice ieşire care nu este în concordanţă cu un discurs public civilizat”, mai arată sursa citată.

USR Cluj subliniază că incidentul a deturnat atenţia de la subiectul angajărilor din sistemul buegtar.

„Incidentul produs de preşedintele CJ a deturnat atenţia de la problemele ridicate de consilierii judeţeni USR, printre care şi cea a creşterii angajărilor în sistemul bugetar. Concret, în condiţiile în care inflaţia a atins cote nemaiîntâlnite de 20 ani şi coaliţia PSD-PNL a promis îngheţarea angajărilor în sistemul bugetar, USR a cerut renunţarea la a înfiinţa, în cadrul CJ, un nou serviciu cu atribuţii de reprezentare şi protocol, în condiţiile în care există deja un serviciu de Relaţii Publice şi un serviciu de Administraţie Publica ATOP care îndeplinesc astfel de atribuţii”, se mai arată în comunicat.

Într-o intervenție pentru monitorulcj.ro, președintele USR Cluj, Ibraim Yasin, a ținut să sublinieze: ”aroganța, bădărănia, spectacolul grotest” al lui Alin Tișe. Dar, constatăm şi pe „altera pars”, că sunt sfioși flăcăii când e vorba despre ei, dar destul de contondenți la limbaj şi la limita insultei, când e vorba să răspundă.

”În încercarea de a-și ascunde incompetența nemărginită, într-un județ în care eșecurile administrației PNL-iste sunt la ordinea zilei, Alin Tișe exemplifică cu orice ocazie, prin propriul discurs, bădărănismul. Incapabil să asculte puncte de vedere diferite, mărginit în priceperea de a gândi sau propune soluții pentru oameni, Alin Tișe intimidează, hărțuiește verbal și jignește colegi și colege deopotrivă. Clujenii sunt constrânși să urmărească un spectacol grotesc, al unui președinte arogant, pentru care funcția vremelnică pe care o deține reprezintă un argument suficient pentru nesimțire. Autiști, proști, plicticoși sunt doar câteva dintre jignirile directe sau voalate aduse de către Alin Tișe consilierilor județeni USR. (…) Recunoaștem și susținem digitalizarea serviciilor oferite de Consiliul Județean și tocmai de aceea acest departament ar trebui să existe separat, unde poate fi evaluat și optimizat. Cu toate că deja ar fi trebuit să avem deja funcțional un astfel de departament vedem că dintr-o neînțelegere profundă a acestui domeniu și a bunelor practici se vrea amestecarea lui cu reprezentarea și protocolul, servicii care nu au nicio legătură între ele. (…) Chiar dacă Alin Tișe încearcă de fiecare dată să distragă de la incapacitatea sa de a avea un dialog normal prin jigniri și zeflemea există însă anumite linii de netrecut într-un discurs public iar glumele pe seama persoanelor cu dizabilități  se încadrează în această categorie! USR PLUS Cluj îl va reclama pe Alin Tișe la Consiliul pentru combaterea discriminării pentru referirea la autism”.

Cum ziceam, scandalul nu ţine loc de dialog. Şi la bădărănie nu se răspunde cu bădărănie. Şi nici nu i se dă ocazia „bădăranului” de a-şi construi „apărarea”. Căci, din ce s-a întâmplat înţelegem că cineva le va ”repera” celor de la USR Cluj onoarea nereperată. Apoi cineva îi va ”repera” onoarea lui Tișe, care va acționa în judecată cică „pentru insultă și afirmații nefondate”. Alin Tișe a spus că îl va da în judecată pe consilierului județean USR, Ionuț Florea, după ce acesta a spus că șeful CJ Cluj ar fi spus despre el că este drogat. Tișe a afirmat că nu a spus așa ceva.

Florea: „Orice ați spune nu ne veți lua dreptatea. Nu e nici o problemă, puteți să ne jigniți, să ne faceți autiști, drogați cum ne-ați făcut și în alte ședințe”.

Tișe: „Cine v-a făcut drogați, domnule?! Ați afirmat că v-am făcut drogați, spuneți-mi când, pentru că o să vă dau în judecată”.

Florea: „Acum începeți și cu amenințări.”

Tișe: „Dreptul de a merge în instanță nu e o amenințare. Asta iar trebuie să învățați. Când o persoană vă spune că merge în tribunal este un drept constituțional, nu o amenințare. Revenim, ați spus că v-am făcut drogați. Vă rog să spuneți când v-am făcut eu pe dvs drogați?!”

Florea: „În cadrul ședinței referitoare la regulamentul de la Tarnița au fost niște apropouri legate de acest lucru, că am consuma substanțe sau chestii de genul acesta”.

Tișe: „Deci, eu v-am făcut drogați pe dvs?”

Florea: „Reiterez, în cadrul acelei ședințe s-a discutat despre posibilitatea că noi am fi consumat astfel de substanțe. O să citesc procesul verbal. Nu m-am referit la dumneavoastră”.

Și tot așa, va fi numai CIRC, iar pâinea o vor împărți numai pe Facebook.