Analiza

Prea români pentru transgenderi

Scris de 638

România este prea proaspăt ieșită din comunism și încă prea conservatoare pentru a accepta cu ușurință și a înțelege homosexualitatea, transsexualitatea, persoanele transgender etc. Tot ceea ce reprezintă o deviere de la normalitatea tradițională este privit cu scepticism, este neînțeles de către majoritatea societății. Oamenilor le este mai ușor să respingă ceea ce nu înțeleg decât să depună un efort pentru a înțelege o situație sau o persoană.

Un presupus abuz al angajaților Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca asupra unei femei transgender a fost mediatizat de presa din toată România. Femeia transgender ar fi fost umilită și închisă într-o încăpere din Aeroport, timp de două ore.

După cum spuneam mai sus, România nu este pregătită încă să accepte comunitatea LGBTQIA+. De exemplu, în ianuarie 2021, CEDO a decis că în țara noastră, persoanele transgender nu au la dispoziție o procedură clară și eficientă pentru modificarea genului în actele de identitate. Concret, dacă o persoană transgender vrea să își modifice indicatorii de gen din actele de stare civilă trebuie să facă operație de schimbare de sex. Așa că un episod precum cel din Aeroportul Cluj-Napoca este ceva normal pentru România actuală.

Nu trebuie să ne surprindă faptul că agentele de securitate au exclamat uimite „Bărbat! Bărbat!”, atunci când au descoperit un bărbat la verificarea corporală, deși în acte aveau de a face cu o femeie, iar fizionomia le arăta tot o femeie. Doar nu în fiecare zi apar în Aeroportul Avram Iancu persoane transgender. E România, nu Germania sau SUA! Comunitatea LGBTQIA+ și-a făcut datoria, a mediatizat cazul, dar din păcate, prea curând nu se va rezolva nimic.

Dacă ne punem în pielea femeii transgender, sunt de înțeles stresul și umilirea despre care se vorbește în comunicatul de presă. Identificându-se femeie era normal să meargă la verificarea corporală la agenți de securitate femei. De asemenea, trăind ani la rând în străinătate, sigur nu se aștepta la o asemenea reacție pe aeroportul clujean.Ceea ce e posibil să fi salvat situația deranjantă ar fi fost un dialog cu angajații aeroportului înainte de a ajunge la verificarea corporală. Dat fiind faptul că și în 2017, femeia transgender a mai avut un episod similar pe aeroportul din Cluj, ar fi fost indicat să le spună angajaților că este transgender. Astfel, nu ar mai fi fost surprinși și s-ar fi evitat o întreagă scenă traumatizantă.

Oricum am privi lucrurile, este o situație delicată, asemenea unei plimbări pe nisipuri mișcătoare.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour PubliNews
  PREMIERĂ: Brandul românesc Donuterie și-a deschis o locație în capitala Ungariei
 • Acum 1 hour Sanatate
  Crește numărul spitalizărilor: 35 de copii sunt internați cu COVID-19. Au fost depistate 162 de noi cazuri de COVID-19 la Cluj.
 • Acum 4 hours General
  Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean: Supraimpozitarea contractelor part-time, ”o încălcare a libertății muncii”. În Constituție este definit ”dreptul la muncă”, nu ”obligația la muncă”
 • Acum 5 hours Justitie
  TÂRZIU, EXTREM DE TÂRZIU pentru o Justiție care se vrea europeană, Ion ”Ilici” Iliescu este retrimis în judecată pentru CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII în Dosarul Revoluției din decembrie 1989. Dosarul ”loviturii” de stat începute după fuga lui Ceaușescu
 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  CUM SE ”SCOATE” CTP din ”VINEREA VERDE”: Iar au lăsat tarif de metropolitan pe linia 35
 • Acum 7 hours Vocea ta
  Emil Boc şi administraţia sa îi abuzează administrativ pe clujenii care se lasă abuzaţi. Nici măcar despăgubirile mizerabile stabilite pentru exproprierile de la “La Terenuri” nu s-au plătit
 • Acum 7 hours Din oras
  Ploaia de vară a făcut ravagii în baza sportivă “La Terenuri” din Mănăștur. Aşa este când se lucrează cu “hei-rup, bum!”, ca la Bumbeşti-Livezeni…
 • Acum 8 hours PubliNews
  PESTE 300.000 DE EURO INVESTIŢIE ÎN PROMENADA ŞI PONTONUL DE PE MALUL LACULUI GHEORGHENI, DIN IULIUS PARC
 • Acum 8 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță că măsura compensării prețului la combustibil nu mai e necesară
 • Acum 10 hours Din oras
  Angajat al Primăriei Cluj-Napoca, care se dorea consilier județean, găsit în incompatibilitate de ANI
 • Acum 10 hours In vizor
  Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an
 • Acum 11 hours Politica
  Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: ”Pe piața energiei e o speculă. Sunt niște lucruri bizare”
 • Acum 11 hours Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE