Analiza

Prea români pentru transgenderi

Scris de 638

România este prea proaspăt ieșită din comunism și încă prea conservatoare pentru a accepta cu ușurință și a înțelege homosexualitatea, transsexualitatea, persoanele transgender etc. Tot ceea ce reprezintă o deviere de la normalitatea tradițională este privit cu scepticism, este neînțeles de către majoritatea societății. Oamenilor le este mai ușor să respingă ceea ce nu înțeleg decât să depună un efort pentru a înțelege o situație sau o persoană.

Un presupus abuz al angajaților Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca asupra unei femei transgender a fost mediatizat de presa din toată România. Femeia transgender ar fi fost umilită și închisă într-o încăpere din Aeroport, timp de două ore.

După cum spuneam mai sus, România nu este pregătită încă să accepte comunitatea LGBTQIA+. De exemplu, în ianuarie 2021, CEDO a decis că în țara noastră, persoanele transgender nu au la dispoziție o procedură clară și eficientă pentru modificarea genului în actele de identitate. Concret, dacă o persoană transgender vrea să își modifice indicatorii de gen din actele de stare civilă trebuie să facă operație de schimbare de sex. Așa că un episod precum cel din Aeroportul Cluj-Napoca este ceva normal pentru România actuală.

Nu trebuie să ne surprindă faptul că agentele de securitate au exclamat uimite „Bărbat! Bărbat!”, atunci când au descoperit un bărbat la verificarea corporală, deși în acte aveau de a face cu o femeie, iar fizionomia le arăta tot o femeie. Doar nu în fiecare zi apar în Aeroportul Avram Iancu persoane transgender. E România, nu Germania sau SUA! Comunitatea LGBTQIA+ și-a făcut datoria, a mediatizat cazul, dar din păcate, prea curând nu se va rezolva nimic.

Dacă ne punem în pielea femeii transgender, sunt de înțeles stresul și umilirea despre care se vorbește în comunicatul de presă. Identificându-se femeie era normal să meargă la verificarea corporală la agenți de securitate femei. De asemenea, trăind ani la rând în străinătate, sigur nu se aștepta la o asemenea reacție pe aeroportul clujean.Ceea ce e posibil să fi salvat situația deranjantă ar fi fost un dialog cu angajații aeroportului înainte de a ajunge la verificarea corporală. Dat fiind faptul că și în 2017, femeia transgender a mai avut un episod similar pe aeroportul din Cluj, ar fi fost indicat să le spună angajaților că este transgender. Astfel, nu ar mai fi fost surprinși și s-ar fi evitat o întreagă scenă traumatizantă.

Oricum am privi lucrurile, este o situație delicată, asemenea unei plimbări pe nisipuri mișcătoare.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Analiza
  BASMELE DESPRE METROU CONTINUĂ. Primarul Emil Boc susține că studiile tehnice pentru aceste proiecte conțin toate soluțiile, inclusiv un plan de managemet al traficului. MATEMATICA, IDIOATA DE EA, ÎL CONTRAZICE. Dar ce contează?
 • Acum 7 hours Eveniment
  Pompierii clujeni au intervenit anul trecut la peste 900 de incendii de vegetație. Apel (degeaba) către cetățeni să nu mai dea foc la miriști
 • Acum 20 hours Vocea ta
  Cine-i ”idiotul”?
 • Acum 22 hours Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 1 day Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 1 day Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 1 day In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 1 day Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 1 day In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 1 day Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 1 day In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 1 day Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 1 day Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
Citește și...
Recomandările redacției
OPINIE Vocea ta

Cine-i ”idiotul”?

Szakats Istvan Dacă primarul Boc a avut azi eleganța de-al face idiot pe inginerul Carol […]

TOP CITITE