Din oras

Prea ca la Cluj, prea ca la tara. Emil Boc, tie iti place cum arata orasul in care locuiesti?

Faptul ca strazile din Cluj-Napoca sunt „asfaltate” cu praf si mizerie nu mai este o noutate.  Cu toate acestea, nimeni din administratia publica locala nu se autosesizeaza sa ii puna la munca, sa ii verifice pe angajatii celor doua companii care se ocupa de curatenia stradala din municipiu. Daca in centrul orasului se mai misca lucrurile cat de cat, la periferie maturatorii nu au mai fost vazuti din toamna anului trecut. Pe strazile Fabricii, Campinei, Rodnei si Beiusului mizeria este  de nedescris. Daca te incumeti sa parcurgi la pas distanta dintre strada Fabricii si Plevnei ajungi sa iti scuipi plamanii, iar ochii te dor de la praful ridicat de masinile de tonaj aflate in tranzit prin Cluj-Napoca.

Pe strada Fabricii numarul 71, imediat dupa ce treci pasajul de cale ferata, se ridica maret un bloc chiar langa sirul de case. Urbanismul reinventat la Cluj-Napoca ne spune ca este posibil sa construiesti un P+4 langa o casa de P+M. Imaginea spune totul despre felul in care va arata in urmatorul an strada Fabricii. Case, blocuri, case, blocuri iar case si iar blocuri.  

Malul Somesului a devenit o adevarata rampa de gunoi. Sub podul de peste Somes, remorci de camioane sunt puse la adapost de ploaie. Aici s-a dezvoltat un adevarat parking fara ca primaria sa faca un minim de efort. La doar cativa pasi a aparut in ultimul an o baraca in care locuiesc persoane de etnie roma. Politia Locala se pare ca  nu a tecut nici macar o data prin zona respectiva deoarece oamenii locuiesc bine mersi cu televizor si antena parabolica pe constructia provizorie. Intrebarea se pune de unde au totusi curent.

Ca  trecator iti poti da seama ca ai intrat in zona industriala a Clujului dupa mizeria aruncata la intamplare pe marginea raului Somes. Cantitati impresionante de moloz sunt ascunse la mai toate intersectiile dupa boschetii crescuti in timp. 

Pentru fluidizarea traficului infernal de la intersectiile Campinei cu Fabricii de Zahar, Primaria Cluj-Napoca nu  are nici o solutie. Un sens giratoriu poate chiar un semafor s-ar impune, dar probabil ca ca e nevoie de bani pentru bordurile din centru.

Daca mergi noaptea pe strada Campina, risti sa te accidentezi pentru ca exista numeroase canale ale caror capace au fost furate si probabil vandute la fier vechi.

Locuitorii zonei au ajuns sa isi mature singuri strada pentru ca, spun ei, de multa vreme nu au mai vazut un maturator de la firmele de salubritate care incaseaza bani frumosi pentru servicii pe care nu le presteaza.

Parcurile de joaca din ansamblul de locuinte sociale din zona vechiului Oser sunt un adevarat focar de infectie. Grilajele sunt ruginite iar la doar cativa metri se afla gunoaie aruncate. 

Locuitorii din blocurile de locuinte sociale Oser au la scara BMW-uri si Mercedes-uri, iar unii dintre ei, mai descurcareti, au reusit sa isi inchida balcoanele dupa metoda ” Urbanismul de la Cluj se face dupa ureche”. 

Vopseaua de pe panoul pe care erau candva  informatii despre proeictul „Cartier Oser” sta scorojit de soare, dar culmea e ca a rezistat afisul cu Emil Boc si Adrian Gurzau din campania 2012. Sloganul „Cluj-Napoca pe maini bune” nu mai e la moda, domnilor. Le-ati inselat increderea celor care v-au votat. Ei, locuitorii de pe Campinei, Plevnei, Rodnei, Beiusului merita strazi curate, fara rampe clandestine de gunoi in zona si, nu in ultimul rand, respectul de a mai trece in vizita nu doar cand e campanie electorala.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *