In vizor

Praf în ochi pentru mamele din cea mai săracă comunitate din Cluj-Napoca. Primăria cumpără pachete pentru 70 de bebeluși

Cei aproximativ 1500 de locuitori de la Pata Rât sunt ignorați de administrația publică locală, deși au foarte mare nevoie de ajutor. Se știe foarte bine că acești oameni trăiesc în condiții improprii – barăci improvizate, fără apă și fără încălzire. Mulți nu ai locuri de muncă, iar copiii nu merg la școală. Despre integrarea lor se vorbește de ani de zile, dar concret nu s-a luat nicio măsură.

În raportul de activitate pe anul trecut, primarul Emil Boc recunoștea că ajutorul acordat cetățenilor de la Pata Rât a fost aproape inexistent. Primăria a trimis niște pachete cu mâncare și produse de igienă (acestea din fonduri europene) și a montat două containere cu duș și WC. Boc a scris în raport și despre acțiunile de salubrizare a zonei în perioada pandemiei, de parcă acest lucru nu ar trebui făcut indiferent dacă este sau nu pandemie.

Acum, alt „ajutor” vine din partea Primăriei pentru cea mai săracă comunitate din oraș. Vorbim despre 70 de pachete „Cutia bebelușului” pentru îngrijirea nou-născutului, în valoare de aproximativ 132 mii lei. Primăria a scos la licitație achiziția acestor pachete.

Potrivit caietului de sarcini, se propune organizarea de grupuri de suport pentru femei/tinere mame adolescente cu privire la perioada pre și postnatală și îngrijirea nou-născutului. Un număr de 70 de copii ale căror mame vor participa la aceste activități vor beneficia de cutia bebelușului pentru îngrijirea nou-născutului (pachet format din scutece de unică folosință, lapte praf, îmbrăcăminte, biberoane și accesorii, produse de îngrijire, cădiță, marsupiu, cărucior etc.).

Femeile și tinerele din comunitățile defavorizate vor pentru copii body cu mânecă lungă – 3 bucăți, pijamale tip salopetă – 2 bucăți, pantaloni subțiri cu botoșei – 4 bucăți, bluze – 2 bucăți, salopetă de exterior – 1 bucată, căciulițe – 2 bucăți, sac de dormit – 1 bucată, păturică polar – 2 bucăți, prosop bai bumbac – 2 bucăți, lapte praf – 3 cutii, scutece de unică folosință bebeluși – 1 pachet cu 132 bucăți, biberoane și tetine – 1 set format din 2 biberoane cu tetine, suzete – 2 bucăți, șervețele umede – 10 pachete, ser fiziologic – 1 cutie cu 40 de doze, comprese sterile – 30 bucăți, cremă pentru eritem fesier – 4 bucăți, gel de baie – 2 bucăți, set foarfecă – 1 set, cădiță copii – 1 set, cărucior – 1 bucată, marsupiu – 1 bucată.

La sfârșitul anului trecut, Eniko Vincze, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai și activist pentru dreptate locativă spunea că atât romii de la Pata Rât, cât și comunitățile din zonele rurale locuiesc în continuare în condiții improprii, iar pentru anul 2021 lucrurile par să fie la fel din cauză că autoritățile nu au niciun plan de construcție de locuințe sociale.

Situația celor 1.500 de cetățeni de etnie romă din Pata Rât – depozitul de deșeuri de lângă Cluj-Napoca, a fost documentată inclusiv în timpul pandemiei, dar situația lor este la fel de nesigură și dramatică, declara Eniko Vincze, în decembrie 2020.

„Nimeni din administrația publică, nici locală, nici județeană, nici centrală (pentru că reprezentanți ai guvernului au făcut multe vizite în Cluj-Napoca mai ales după alegerile locale) nu s-a gândit nici în perioada valului doi al pandemiei, să răspundă la nevoia centrală a comunităților din Pata Rât: aceea de a avea acces la o locuință socială care să le ofere condiții adecvate și din punctul de vedere al protecției împotriva coronavirusului”, afirma Eniko Vincze.

Ea vorbea atunci și despre condițiile improprii în care locuiesc majoritatea familiilor din comunitățile din Pata Rât – fără apă și toaletă în casă, fără încălzire și lumină adecvată, condiții care cresc riscul de îmbolnăviri cu COVID-19.

„Oamenii au continuat să lucreze până acum, precum au lucrat și în starea de urgență. Pentru că majoritatea lor lucrează în construcții și în salubrizare”, punctează Eniko Vincze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *