În loc să se bucure de aprecierea conducerii USAMV Cluj datorită unor rezultate academice extraordinare, cercetătorul Andrei Mihalca este șicanat cu anchete ale Comisiei de Etică, din cauza unor postări pe Facebook.
Recent, acesta a primit răspunsul „anchetei” și este avertizat că postările sale de pe paltformele de socializare vor fi monitorizate. Se pare că cei din USAMV cam au metehne comuniste și uită că în România există dreptul la liberă exprimare, mai ales că profesorul Mihalca nu a adus prejudicii de imagine Universității prin postările sale.
„Anchetarea mea de catre Comisia de etica nu are legatura cu proiectul Nothing but my pet, ci cu o postare pe Facebook in care informam despre neaprobarea infiintarii unui curs pe medicina wildlife. Am fost informat astăzi că, de acum, Comisia de etică a USAMV Cluj-Napoca citez „va monitoriza activitatea în platformele de socializare a A.D.M. [notă Andrei Daniel Mihalca], potrivit reglementărilor și dispozițiilor legale în vigoare și se va autosesiza în eventualitatea în care nu se va respecta Codul de etică universitară”
Și alt citat:
„DCT [=Departamentul de Competențe Transversale] a fost de acord cu soluționarea pe cale amiabilă a acestei sesizări având cerința ca reclamatul să publice pe contul lui de Facebook, acolo unde a făcut publică declarația inițială un mesaj prin care [să] arate (menționeze) motivul real cu privire la neaprobarea fișei disciplinei de către DCT, să recunoască greșeala comisă și să își ceară scuze public pentru ceea ce a menționat în postarea inițială”. a menționat profesorul Andrei Mihalca pe Facebook.
Iată și care este postarea pentru care a fost anchetat de către Comisia de Etică:
Urmează o postare lungă, care arată o stare de fapt în USAMV Cluj-Napoca.
Fiind Specialist European și Președinte al European College of Zoological Medicine, mi-am propus să înființez la USAMV un curs facultativ pentru studenți, pe tema Medicina animalelor sălabatice și Medicina Conservării. Aveam două opțiuni. Să îl încadrez în curicula Facultății de Medicină Veterinară (și cursul să fie ținut de trei ori pe săptămână, o dată în română, o dată în engleză și o dată în franceză) sau la Departamentul de Competențe Transversale (cu un singur curs pe săptămână, în limba engleză).
Din motive logistice și până la urmă financiare, varianta pe care am discutat-o și cu conducerea facultății și cu cea a Departamentului de Competențe Transversale a fost cea din urmă. Având în vedere că eu, din motive legale, nu pot să am ore în sistem „plata cu ora”, nu aveam aici niciun interes financiar. Aș fi ținut cursul voluntar. Ieri, colegii sau colegele din Departamentul cu pricina, au decis să nu aprobe acest curs. Le mulțumesc (ironic) că m-au scutit de o muncă în plus. Singurii care pierd, sunt studenții. Mi s-a sugerat să refac cererea peste un an. Mulțumesc, nu. Îl voi face probabil la o altă instituție, din străinătate. Pentru studenții lor.
Profesorul Andrei Mihalca este în topul celor mai valoroși cercetători din USAMV Cluj, performanță ce ar trebui încurajată și susținută, în schimb, îi sunt „vânate” postările pe rețele de socializare.