Din oras

Practica pentru un loc de munca in mass media: Meseria de ziarist nu e o meserie pentru mimoze

Proiectul „Practica pentru un loc de munca in mass-media” a ajuns la final.  85 de studenti de la jurnalism au prestat 60 de ore de practica in intervalul  24 iunie – 3 august in diferite redactii clujene. Cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 valoarea proiectului de un milion de lei a fost impartit intre coordonatori si studenti. Pentru cele 60 de ore de practica studentii au primit cate 500 de lei, iar  20% dintre acestia au primit si cate un premiu de 1.200 de lei in urma evaluarilor activitatii de practica.

Proiectul „Practica pentru un loc de munca in mass-media” a oferit celor 85 de studenti  posibilitatea de a face practica in institutii de presa din Cluj-Napoca. Studentii pe parcursul  uceniciei de ziarist au  fost indrumati de tutori de practica, de experti in presa si psihologi. In urma implementarii proiectului expertii care au  participat la proiect au observat ca noua generatie de studenti au alte idei, alte perspective, alta dinamica a informatiei, alta preceptie a lucrurilor de langa noi si o cu totul alta abordare a informatiei.

In cadrul conferintei de final a proiectului mai multi ziaristi cu ani grei de experienta in presa au luat cuvantul in fata studentilor oferindu-le sfaturi si idei despre ce inseamna cu adevarat meseria de jurnalist.

“Nu confundati  stirea cu contextul stirii, meseria de ziarist nu e o meserie pentru mimoze si marea miza a meseriei noastre este sa spunem ce e interzis. Ce nu vrea sistemul sa spunem. Nu e o meserie pentru zgariat pojighita realitatii. Multe dintre materialele pe care le-am vazut spre evaluare doar zgarie pojghita lucrurilor si  jurnalismul inseamna mai mult decat atat. Jurnalismul inseamna sa descoperim ce e in sufletul oamenilor, sa descoperim cauzele lucrurilor si sa descoperim de ce facem meseria asta. E un lucru pe care il descoperi zi de zi. Jurnalismul iti mananca foarte mult din viata personala. Nu duceti nefericirea din redactie acasa ca sa aveti de unde sa va alimentati sa mergeti si a doua zi si sa o luati de la capat”, a afirmat in cadrul conferintei jurnalistul Mihnea Maruta.

Proiectul a fost pe de o parte o sansa importanta oferita studentilor de la Jurnalism deoarece acestia au avut posibilitatea de a vedea ce inseamna exact mass media, ce inseamna sa lucrezi in televiziune, radio sau presa scrisa. Pe de alta parte proiectul a fost o sansa si pentru angajatori, deoarece au avut sansa sa vada pe viu capacitatile studentilor aflati inca pe bancile scolii.

“La inceput mi-a fost putin cam greu sa ma acomodez cu limbajul folosit in cadrul ziarului. Pe parcurs, am prins din zbor si am descoperit, inca o data, de ce imi place foarte mult sa lucrez in domeniul mass media. Ca si domeniu al presei mi-ar placea sa lucrez pe social unde intalnesti zi de zi oameni noi“, a declarat Cristina, o studenta care a luat parte la acest proiect.

“Perspectiva studentilor asupra muncii lor a fost usor diferita la final de proiect fata de cum era la inceputul acestuia. Faptul ca au avut posibilitatea sa faca practica in institutii de media din Cluj–Napoca este un atu in plus de care ei ar trebui sa profite in viitor in vederea gasirii unui loc de munca”, a afirmat in cadrul conferintei Elena Abrudan, directorul Departamentului de Jurnalism din cadrul Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii.

Cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 a avut drept scop corelarea invataturii pe tot parcursul vietii cu piata muncii si tranzitia de la scoala la viata activa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version