Din oras

Povesti spuse “live” si magie la diafilm. "Traista cu povesti" a fermecat sute de copii in centrul Clujului

Intr-o epoca in care povestile “curg” automat pe ecranele tabletelor, a calculatoarelor sau televizoarelor, magia basmului povestit pe indelete pare greu de crezut ca mai are vreo putere in fata copiilor. Si totusi, peste 200 de micuti au fost vrajiti de povesti din toate colturile lumii, au invatat sa deseneze si chiar au fost fermecati de taina stravechiului diafilm. 

Festivalul „Traista cu povesti”, organizat de Fundatia Parinti din Romania la  Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET), a umplut de larma spatiile austere ale institutiei si au readus la viata vechi basme populare asemeni celor din “Povesti nemuritoare”, cartuliile citite cu nesat de generatia parintilor si chiar a bunicilor lor. Au venit in cele doua zile de festival clase si grupe de gradinita si multi copii insotiti de parinti si au luat parte magnetizati la neobisnuitul spectacol al povestilor istorisite de centrele si institutele culturale din oras. “Show-ul” a fost sustinut de povestitori priceputi, copilasi cu costume si masti din traditia fiecarui popor reprezentat. 

Festivalul are ca “parinte” un alt eveniment care se numea “Povesti din Transilvania”, a carui organizatoare a plecat din tara. 

“Conducerea MET nu a dorit sa se piarda aceasta idee, asa ca l-am reluat noi, cu un alt nume. Mergem pe continuitate, dar, de data asta, am vrut sa avem un festival multicultural, asa ca am invitat centrele culturale din toate tarile reprezentate in Cluj. S-au spus povesti poloneze, portugheze, frantuzesti, norvegiene, armenenesti sau braziliene. Ca noutate si ceva fascinant, am readus diafilmele in viata copiilor nostri. Nici unul nu stia ce e acela, chiar si ai mei au vazut asa ceva pentru prima data in urma cu doua zile, cand am probat aparatul”, a precizat Gabriela Barbu, coordonator al festivalului, pentru Ziar de Cluj. 

Totul a fost insufletit cu activitati interactive, cu jocuri pentru cei mici, cu desenarea eroilor din poveste, totul ca sa ii aduca pe deplin in lumea basmelului traditional din lumile din care veneau povestitorii. 

“Au fost balauri din Polonia, cocosi din Portugalia, troli din Norvegia. Au venit si cu filmulete pe proiectii video. Mai multi artisti au venit si si-au lansat carti, albume de banda desenata, ilustratii. Am avut si ateliere de desen. In prima zi, vineri, am avut peste 120 de copii”, a povestit coordonatoarea. 

Desenatorul Adrian Barbu a sustinut, de asemenea, adevarate ateliere de ilustratii pentru cei mici. 

“Cand am deschis cea de-a doua zi de festival, azi dimineata, era atata lume la intrare, ca abia am intrat. In general, au fost copii de gradinita sau din clasele primare. La varsta lor, povestea e nevoie sa se deruleze insotita de imagini, dar nu pe repede inainte, cum e cea de pe ecran, ci film cu film, pagina cu pagina, exact ce face cartea, exact de face diafilmul”, a mai spus Gabriela Barbu. 

Urmatoarea editie a manifestarii va avea loc la Cluj in 24 aprilie, de Ziua Internationala a Povestii. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version