Jos palaria

Povestea scriitorului clujean care a pedalat 5.000 de kilometri din dragoste pentru cărți. Gabriel Bota: „În fiecare moment al zilei am vrut să renunț”

Din dorința de a promova două dintre pasiunile lui, ciclismul și cititul, tânărul scriitor clujean Gabriel Bota s-a urcat pe bicicletă și a pornit la drum. A traversat 10 țări, a citit 10 cărți și a demonstrat că iubirea pentru lectură se poate ilustra prin cele mai inedite moduri. A fost obosit, a fost rănit, a vrut să renunțe, însă, în final, s-a întors cu bine acasă, cu povestea unui poet care a ales să facă mai mult decât să scrie, pentru a-i îndemna pe oameni să citească. 

„Pur și simplu sunt două lucruri pe care le iubesc extrem de mult: cărțile și ciclismul. M-am gândit cum să le combin și să motivez oamenii să facă sport și în același timp să citească. Pentru că de fapt esența acestui proiect, Read&Ride, de aici s-a născut, să le arăt tinerilor și oamenilor care ne înconjoară că sportul, ciclismul este bun pentru corp și bineînțeles cititul face la fel de bine pentru minte. Am ales un traseu, 10 țări, am ales să citesc 10 cărți și am vizitat câțiva scriitori la ei acasă. A fost un traseu pe care l-am gândit pentru a le aduce aminte oamenilor de cărți extraordinare și de scriitori mari care în momentul de față nu prea mai sunt citiți”, a explicat Gabriel Bota. 

gabriel bota

Desigur, poetul nu ar fi putut să se avânte într-o asemenea călătorie fără să aibă încurajările familiei, iar soția a fost cel mai mare sprijin al său. 

„Fără susținerea soției mele nu aș fi reușit asta. De fapt de la ea a pornit cumva totul fiindcă, gândind proiectul, i-am povestit prima dată ei și am fost încântat să văd că mă susține. I-a plăcut extraordinar de mult și mi-a zis ea: trebuie să îl faci fiindcă e nevoie mai ales acum. E nevoie să îi ajuți pe oameni să își aducă aminte de cărți și să își aducă aminte că pot să se bucure de ceea ce e în jurul lor având și informații utile în minte”, a povestit scriitorul. 

Pe lângă dorința de a le reaminti oamenilor plăcerea lecturii și beneficiile sportului, viitorul fiicei sale a fost motorul principal al întregii acțiuni. Poetul a dorit să îi lase fetiței sale care are doar 10 luni, o poveste pe care să o împărtășească pe viitor cu cei dragi și să-i insufle, astfel, și ei iubirea pentru lectură. 

„A fost în primul rând pentru ea, fiindcă încerc să îi ofer drumuri pe care să meargă în viitor, poate un fel de exemplu și o poveste pe care să o poate spune și ea mai departe poate prietenilor ei, poate copiilor ei și așa mai departe. Tocmai asta a fost ideea. Să le propun chiar și părinților altceva. Să vadă că mai mult de a-și lăsa copilul în fața televizorului sau de a-i pune o tabletă în față pot să îi ofere o poveste. Pot să îi ofere o poveste prin puterea exemplului lor personal sau pur și simplu să le readucă aminte că a sta cu copilul tău seara sau ziua și a-i citi dintr-o carte de povești e cel mai frumos lucru pe care poți să îl faci pentru copilul tău. În rest nimic nu mai contează. De acolo începe povestea de dragoste pentru viață pe care poți să i-o arăți, poți să îi dezvolți inteligența, imaginația și așa mai departe”, a spus poetul. 

gabriel bota

Drumul a fost unul lung și anevoios. Vremea rea i-a dat bătăi de cap, iar oboseala și-a făcut simțită prezența de nenumărate ori. Însă, cu toate acestea, Gabriel Bota a fost determinat să își ducă până la capăt proiectul. Astfel, că a continuat să pedaleze, a continuat să citească și în final a ajuns la destinație. 

„În fiecare moment al zilei am vrut să renunț, fiindcă e extrem de greu. Problema nu este să faci 100 de kilometri în fiecare zi. Și asta s-a întâmplat timp de 40 de zile. Întregul traseu a fost de 4884 de km. Am avut extrem de multe peripeții. Dar peste tot pe unde am mers absolut toți oamenii au fost încântați de acest proiect. Am prins vreme destul de urâtă. Din 40 de zile m-a plouat în 26.  În Germania nu am văzut soarele pe cer, în Normandia la fel. Cu temperaturi de 11-12 grade vedeam că în România erau 38 de grade, iar eu tremuram de frig pe bicicletă. În fiecare zi m-am încurajat să merg mai departe și niciun moment nu m-am gândit să renunț cu adevărat. Am ajuns într-o pădure din Cehia, eram lovit foarte tare la piciorul drept și eram epuizat. Făcusem febră și acela a fost un moment destul de important pentru mine. M-am oprit, eram obosit, nu mai puteam. Și atunci mi-am amintit că atunci când nu mai poți, mai poți. Prin urmare singura mea variantă era să mă urc pe bicicletă și să merg mai departe. E ca în viață. Când începi ceva, că iubești, că scrii, că mergi la job, că încerci să susții o familie, fiecare aspect al vieții tale, trebuie să îți dai seama că dacă ai început, trebuie să o duci până la capăt”, a povestit poetul. 

Pentru anul viitor, Gabriel Bota pregătește un alt proiect despre care spune că va fi chiar mai nebunesc decât să parcurgă 5.000 de kilometri pe bicicletă în 40 de zile. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *