Reportaj

Povestea proiectului „O masă caldă”, care hrănește săptămânal sute de nevoiași din Cluj-Napoca. Cu 2 lei, un grup de voluntari schimbă lumea din jurul lor

De patru ani, nevoiașii Clujului așteaptă ziua de joi cu zâmbet pe față și nerăbdare. E ziua în care știu sigur că vor mânca datorită unor voluntari inimoși care le oferă o caserolă de mâncare. Proiectul “O masă caldă” e o demonstrație clară a faptului că lumea din jurul nostru se poate schimba cu gesturi și pași mici. Cum reușesc inițiatorii proiectului și voluntarii să hrănească sute de persoane alocând 2 lei unei porții de mâncare?

Un grup de studenți și profesori de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării au început în urmă cu patru ani să gătească în cantina facultății pentru nevoiașii care se perindau prin centrul orașului. A fost un gest asumat și firesc pentru inițiatorii proiectului care au vrut doar să ajute, nu să culeagă lauri de filantropi. De la 50 de porții, proiectul a ajuns la 200 și s-a extins și în alte trei orașe din țară. Anul acesta asociația de voluntari „O masă caldă” a reușit nu doar să hrănească zeci de suflete, ci și să achiziționeze o bucătărie mobilă cu care ajung mai ușor unde e nevoie de ei.

Reprezentanții asociației spun că secretul succesului lor sunt cei 2 lei pentru o porție de mâncare, sumă pe care o primesc exclusiv din donații. Rotițele care mișcă proiectul sunt voluntarii și miile de donatori. Cei care pregătesc mâncarea sunt găzduiți de bucătării ale unor instituții sau cantine. De exemplu, au liber de la Primărie să folosească joia cele două adăposturi ale municipalității de pe străzile Oașului și Dragoș Vodă.

“Proiectul a fost pornit acum 4 ani de un grup de profesori și de studenți de la Facultatea de Științe Politice unde gătim în continuare. Proiectul s-a extins, s-a înmulțit numărul de bucătării, grupele de beneficiari sunt diverse, printre care centrele de zi de copii. Gătim pentru oameni care au nevoie, nu facem anchetă socială, cine vine și cere primește. Iar centrele de copii vin către noi și ne spun că au nevoia asta. Nu stăm să căutăm beneficiarii. Eu nu sunt bucătar, dar secretul nostru sunt cei 2 lei. Ne încadrăm în cei 2 lei bazându-ne mult și pe promoțiile din magazine pe care le vânăm, legume luate din piață la jumătate de preț. Tot ce se întâmplă e pe bază de donații. Primim donații de 4 ani încoace și o dată pe săptămână dăm mâncare în patru locuri din Cluj, plus Bistrița, Satu-Mare și București. Tot ce facem e pe bază de voluntariat”, spune George Jiglău, unul din inițiatorii proiectului.

Mâncarea ajunge la copii din familii defavorizate, bătrâni care trăiesc de pe o zi pe alta, oameni cu venituri mici și alți oameni cu povești triste de viață. Voluntarii fac eforturi să prepare săptămânal porții de mâncare gustoase care să asigure necesarul de proteine și vitamine pentru o zi. Majoritatea beneficiarilor sunt obișnuiți să mănânce numai o dată pe zi.

„Felul de mâncare e ales dimineața, depinde care dintre noi merge la cumpărături. Întotdeauna este carne, întotdeauna sunt legume și ceva lângă. Depinde de sezon. Încercăm să oferim o masă completă de prânz. Fiecare beneficiar primește o caserolă de mâncare. Avem două ore în care trebuie să pregătim mâncarea, nu mai avem timp de desert. Au mai fost cazuri când făceau oamenii acasă desert și ne aduceau să împărțim. Pe Cluj dăm cam 200 de porții. Grupurile sunt clare și știm cât trebuie să trimitem. Oamenii găsesc soluții să mănânce o dată pe zi, e clar că e o nevoie acolo și noi nu pretindem că o acoperim în întregime. Facem ce putem”, a afirmat George Jiglău.

De patru ani, nu s-a întâmplat ca voluntarii să fie nevoiți să sară peste masa de joi deoarece proiectul merge ca uns cu ajutorul donatorilor. Ce feedback a primit asociația de-a lungul anilor de la clujeni?

“Feedback-ul este faptul că merge proiectul în continuare și mâncarea este destul de bună din moment ce vin din nou să ceară. Nu am făcut nimic decât să ne facem treaba și lumea a venit spre noi. Noi nu am făcut campanii de presă, nu am dat anunțuri. Ca echipă nu avem timp. Lucrurile au venit firesc. La început eram o mână de oameni și 100 de lei îi puneam de la noi. Între timp, au venit atât de multe donații încât ne-am permis să luăm o bucătărie mobilă. Sunt mii de oameni în spatele nostru: voluntari, donatori”, a declarat George Jiglău de la “O masă caldă”.

Deși voluntarii primesc sume importante din donații, pe care le distribuie către hrana sărmanilor, au rămas fideli principiului “2 lei”. Printre numeroasele cauze umanitare și proiecte în care ne putem implica în Cluj-Napoca, “O masă caldă” se remarcă prin faptul că poți face un bine cu o sumă modică, de buzunar.

“O porție e în medie 2 lei. Chiar și acum când avem bani nu vrem să mărim suma. Putem face mâncare ok cu 2 lei porția. Cheia succesului cred că e asta, 2 lei pe porție. Pentru că sunt atâtea cauze umanitare și proiecte, dar e nevoie de sume mari de multe ori. La noi o donație de 10 lei înseamnă 5 porții de mâncare. Mereu am spus-o. Cine ne dă 10 lei să își imagineze efectiv că împarte 5 porții de mâncare la cinci oameni. Noi asta facem: luăm banii aceia, îi punem în oală și îi împărțim mai departe. Cred că asta prinde în mintea oamenilor, că e o sumă mică cu care ai făcut ceva concret”, a concluzionat George Jiglău.

Porțiile de mâncare servite de voluntarii “O masă caldă” au adus bucurie de-a lungul celor patru ani la nu mai puțin de 40.372 de suflete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *