Robbert Visser, un olandez cu un background consistent in IT, conduce de 2 ani la Cluj o companie mica de software de 23 oameni, Ruby Tribe, care nu face outsourcing, ci se concentreaza pe dezvoltarea de produse noi si investeste in start-up-uri. Activitatea sa are o puternica componenta de responsabilitate sociala.
„Facem doar product development, in special pentru industria start-up. Investim in start-up-uri, ajutandu-le sa se promoveze pe piata, in mod eficient si convenabil. Tot ce castigam aici reinvestim inapoi in comunitate. Avem o viziune pe termen lung si vrem ca aceasta comunitate sa se dezvolte”, spune Robbert Visser.
Olandezul IT-ist te intampina vesel si amabil si iti vorbeste entuziasmat despre munca lui. E omul care, in viata, a facut intotdeauna ce i-a placut. Profesia lui l-a purtat peste tot in lume. A fost, la un moment dat, pilot de incercare pentru o firma de masini de sport din China. Dar marea lui pasiune este sa ajute oamenii sa isi descopere vocatia si sa devina impliniti si productivi.
„Scopul meu este sa am o viata interesanta si sa pot schimba in bine viata altora”, spune fondatorul Ruby Tribe.
Compania de software are clienti din Suedia, Anglia, Germania, Olanda, SUA si Romania.
Un produs interesant al celor de la Ruby Tribe este SkinVision, un app care e capabil sa depisteze cancerul de piele printr-o simpla scanare a unei alunite. Clinica Universitara din Munchen a confirmat, dupa studii ample, o rata de exactitate de 90% a acestui program.
Fitting room e o alta aplicatie dezvoltata de Ruby Tribe, care iti permite sa obtii sfaturi de la comunitatea de stilisti in privinta tinutei, dupa ce uploadezi o poza cu tine in cabina de probe a unui magazin. Aplicatia are mare succes si s-a format deja o comunitate foarte reactiva.
Tired of cancer este un alt app creat ca sa ajute persoanele diagnosticate cu cancer sa lupte impotriva starilor de oboseala cronica si depresie si sa se reintegreze in viata productiva, prin urmarea, de acasa, din fata calculatorului, a unui program de exercitii simple, dezvoltate de o echipa de psihologi.
„Ceea ce urmarim e sa dezvoltam noi produse. Nu avem doar produse IT. Suntem implicati si in inovarea unor masini de cafea, in colaborare cu un inginer. Peste cateva luni vom prezenta produsul nostru”, spune Robbert Visser.
Despre Clusterul IT, olandezul spune ca e o idee interesanta, a fost invitat sa se inscrie, dar nu vede ce ar putea face Clusterul pentru el si nici cu ce ar putea el ajuta acolo.
Operatiunea coordonata de olandez se axeaza, practic, pe 3 piloni: firma de software Ruby Tribe, Cluj Coworking office si programul de reconversie profesionala SIMPLON.
Coworking office consta in punerea la dispozitia programatorilor freelance sau a celor care lucreaza de acasa pentru firme mari din strainatate a unor spatii de lucru, in care ei pot interactiona si pot primi sfaturi de la alti programatori.
„Dorim sa schimbam mentalitatea oamenilor si felul in care interactioneaza. Prin conceperea unui spatiu creativ si stimulativ si expunerea programatorilor la acest mediu, reusim sa le schimbam maniera de lucru, iar eficienta creste”, spune Robbert Visser.
SIMPLON este un program educational care urmarește sa produca specialisti in IT pentru piata clujeana, dupa un program care a avut succes in Franta. Francezii vin cu knowhow-ul si cu un imprumut financiar consistent. Concret, oamenii care nu si-au gasit de lucru in domeniul in care au pregatire, dar sunt capabili si motivati, au ocazia sa invete gratis programare si sunt sprijiniti sa se orienteze spre antreprenoriat. Inscrierile in acest program au inceput in iunie si se incheie in 25 august. La acest moment, sunt 72 de candidati, ceea ce, pentru francezi, e o cifra promitatoare.
Roxana Rugina este co-fondatoarea si CEO a SIMPLON Romania. Este o tanara foarte ambitioasa din Braila, a terminat facultatea de SNSPA, Relatii Publice si masterul in Teatru Multimedia in cadrul Univestitatii de Arhitectura „Ion Mincu”. In Franta, a terminat al doilea master in Industrii Creative. Nu avea nicio legatura cu Clujul cand a decis sa dezvolte aici acest program.
„Am ales Clujul pentru ca aici exista un ecosistem dinamic in IT si un spirit de colaborare . Multiculturalitatea ofera deschidere si o perspectiva spre alte culturi”, spune Roxana Rugina.
Ideea de la care a plecat programul SIMPLON este necesitatea de a avea un model de educatie care sa traverseze toate continentele si sa fie usor de inteles si replicat. Sunt cautati oameni motivati, pasionati de o problema si dispusi sa invete programare pentru a cauta solutii la respectiva problema.
„Avem parteneri strategici din Franta, care ne sprijina si ne finanteaza. Orange Franta este un astfel de partener”, spune CEO SIMPLON Romania.
Programul dureaza 6 luni, timp in care aplicantii invata gratuit sa codeze si sa dezvolte aplicatii pentru aria lor de interes, folosind metode moderne. Se organizeaza si un Boot Camp pe cod si programare. Se lucreaza si cu psihologi, cu oameni specializati in dezvoltare personala.
„SIMPLON este o scoala de empowerment. Tehnologia este pentru noi un pretext pentru a oferi sansa unui viitor sigur oamenilor care isi cauta de lucru de ani de zile. Incurajam pe toata lumea sa isi gaseasca bucatica pe care se simte confortabil, pentru ca doar asa poate sa isi dezvolte capacitatile si sa ajunga la excelenta”, spune Roxana Rugina.
sursa foto: Nicolas Friess