In vizor

Povestea lui Betty, catelusa pentru care Asociatia Nuca s-a ales cu dosar penal la Politie

Betty este o catelusa in varsta de cinci ani, din rasa comuna, iar anul trecut a ajuns in urma unei adoptii la o familie din Germania, prin intermediul Asociatiei Nuca. Ce a urmat este o poveste demna de un film, unul de cosmar pentru trei membre ale ONG-ului care se ocupa de protectia animalelor. O pensionara care a avut grija de catelusa pana la data adoptiei sustine ca ea nu si-a dat niciodata acordul pentru ca Betty sa ajunga in Germania, la o familie adoptiva. Ea a formulat plangere penala fata de Asociatia Nuca si spune ca isi vrea cainele inapoi, cu orice pret.

Maria Eke, de 62 de ani, poarta dupa ea un dosar intreg cu documente si poze cu Betty, catelusa de care s-a despartit in 2014, in luna martie. Spune ca Betty a fost sufletul ei, a luat-o de mica de pe strada si a crescut-o cum a stiut ea mai bine.

Aseaza, rand pe rand, cateva fotografii cu catelusa: “aici iesisem la joaca”, “aici era cu ceilalti caini ai mei”, “aici era inca puiut”, spune ea, aratand spre imaginile surprinse cu camera de fotografiat.

A trecut deja un an de cand nu o mai are pe Betty, si ar face orice sa o primeasca inapoi. Catelusa a ajuns sa fie adoptata de o familie din Germania, prin intermediul Asociatiei Nuca. Numai ca, sustine Maria Eke, ea nu si-a dat niciodata acordul pentru darea in adoptie.

Pensionara a ajuns pana intr-acolo incat sa formuleze plangere penala fata de Asciatia Nuca, sustinand ca patrupedul a fost dat in adoptie fara voia ei.

Femeia le invinuieste pe Valeria Marc, voluntara a Asociatiei Nuca, Iuliana Zuber, presedinta asociatiei si pe Alina Banu, secretara ONG-ului, de aceasta “nedreptate”. Ea le acuza pe cele trei de “abuz de incredere” si “fals in inscrisuri sub semnatura privata”.

Ea descrie in plangerea penala imprejurarile in care catelusa Betty a fost data spre adoptie de Asociatia Nuca.

“In data de 28 martie 2014, numita Mac Valeria a luat de la sotul meu Eke Danila, cainele nostru Betty, femela, rasa comuna, in varsta de cinci ani, pentru a o instala la o pensiune canina, deoarece avea un alt caaine in casa foate bolnav, imobilizat si nu puteam sa ma ocup de Betty asa cum faceam de obicei. Marc Valeria nu a dus-o pe Bety la pensiune, ci a predat-o Alinei Banu si Iulianei Zuber, care au transportat-o cu alte animale in Germania, pentru adoptie”, spune aceasta in plangerea penala.

Betty, la familia adoptiva din Germania

Ceea ce urmeaza este o poveste care pare, pe alocuri, cusuta cu ata alba: voluntara Asociatiei Nuca i-ar fi luat cainele cu premeditare, pentru a incasa o taxa de 250 de euro de la o asociatie din Germania, care ar fi intermediat adoptia.

“In 29 martie, Marc Valeria, pe care o cunosc de multi ani fiindca locuim in acelasi imobil, stia foarte bine cainele si situatia in care ma aflam cu celalalt caine bolnav, a motivat instrainarea cainelui cu un serviciu pe care mi l-a facut data fiind starea mea accentuata de oboseala si tulburare sufleteasca”, mai arata pensionara in plangerea penala.

Ba, mai mult, femeia sustine ca cele “trei suspecte” de la Nuca au inocmit un carnet de sanatate cu date false pe numele catelusei, care a fost predat familiei adoptive din Germania contra unei taxe de adoptie de 250 de euro.

De cealalta parte, reprezentantele Asciatiei Nuca spun ca trec printr-un adevarat cosmar din cauza acestei femei.

“Doamna ne-a rugat timp de trei ani sa-i dam catelusa (pe Betty, n.r.) spre adoptie, pentru ca avea un catel paralizat si nu se descurca. Noi am avertizat-o ca, odata plecata in Germania, nu se poate intoarce. Doamna ne-a rugat frumos sa o dam spre adoptie in anumite conditii. Timp de doua saptamani, dupa ce a plecat catelusa, a primit zilnic fotografii si filmari cu Betty”, sustine presedinta Asociatiei Nuca, Iuliana Zuber.

Surprinzator, insa, dupa doua saptamani de la adoptie, Maria Eke ar fi cerut-o pe Betty inapoi.

“A scris familiei din Germania ca vrea catelusa inapoi, pentru ca psihiatrul i-a spus ca doar asa isi poate reveni din depresie. Noi am avut grija ca Betty sa ajunga in cea mai buna familie care exista. Nu avem cum sa aducem catelusa inapoi, doar pentru ca doamna s-a razgandit. Asta, dupa ce timp de trei ani, saptamana de saptamana, ne-a rugat sa o ajutam sa o dea spre adoptie”, adauga Iuliana Zuber.

Aceasta spune ca procesul de adoptie nu poate fi revocat, chiar daca Maria Eke isi doreste cainele inapoi.

“Ne-a adus in pragul disperarii, pentru ca noi, in loc sa salvam caini, suntem chemati la toate institutiile statului sa dam explicatii. Eu o inteleg, dar nu este o joaca de adus cainele inapoi”, mai spune presedinta Asociatiei Nuca.

“Ea a inventat o poveste, prima data a spus ca i-am fi liat cainele din casa cu acte cu tot, apoi, cand a vazut ca aceasta varianta nu este sustinuta, a spus ca ne-ar fi dat cainele sa il ducem la o pensiune, ocazie cu care i l-am fi luat. Ganditi-va cati caini exista pe strada, care au nevoie de o casa buna!”, explica Iuliana Zuber.

In urma acestor reclamatii, cele trei persoane de la Asociatia Nuca au fost nevoite sa dea explicatii la mai multe institutii, de la Politie la Colegiul Medicilor Veterinari.

Acest caz le-a determinat pe cele de la Nuca sa isi ia masuri de precautie in momentul in care trimit un caine spre adoptie.

“La fiecare catel pe care-l dam in foster, incheiem un contract, prin care familia respectiva se obliga sa nu fure catelul. Daca cineva ne roaga frumos sa promovam cainele gasit de ei pentru adoptie, incheiem un contract de promovare. Trebuie sa ne ingropam in hartii”, conchide presedinta Asociatiei Nuca.

Anual, intre 250 si 270 de caini comunitari sunt dati spre adoptie prin intermediul Asociatia Nuca. Ei ajung la familii adoptive din Germania, intr-un mod controlat, prin doua asociatii intermediare, care verifica in prealabil familia adoptiva. In Romania, cainii sunt dati spre adoptie numai in Cluj-Napoca, pentru a fi monitorizati in continuare.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *