Cooltura

Poveste sexuală pentru pian și orchestră

Scris de 471

,,Poveste sexuală pentru pian și orchestră” promite de toate: ,,comic savuros, cu încurcături, travestiuri, dorințe, pasiuni și mai ales umor”. Noua premieră a Teatrului de Club Diesel nu a dezamăgit deloc așteptările. 

Povestea sexuală este una simplă, comicul fiind dat de un quiproquo: două femei mature, dintre care una profesoară de engleză, iar cealaltă prietena și ,,eleva” ei în particular, discută inițial vrute și nevrute, în principal despre bărbați. Profesoara fiind singură, prietena ei, binevoitoare, caută în ziar un gigolo, pe care îl cheamă la ele acasă. 

Bărbatul ajunge, e grăbit și vrea să se și pună imediat pe treabă. Cea care l-a chemat e încântată de ,,perversitatea” bărbatului, ce întreabă în mod repetat unde e ,,cățelușa”, ,,animalul” de care trebuie să se ocupe. Dar ,,cățelușa” se lasă așteptată, fiind vizibil deranjată de gestul prietenei ei și, când într-un final își face apariția, îl atacă pe presupusul gigolo cu replici acide la adresa profesiei sale. 

După o scurtă șicanare comică și savuroasă, încurcătura de situație e devoalată, de data aceasta spre amuzamentul bărbatului: prietena profesoarei a încurcat anunțurile, chemând în loc de gigolo, un frizer de câini. Și nu un frizer oarecare, ci unul ,,intelectual”, pasionat de astronomie.

Profesoara se îndrăgostește de frizerul astronom, nedezvăluindu-i însă prietenei ei adevărul decât mai târziu, păstrându-se astfel comicul de replici și de situație, dat de confuzia inițială. Ca orice comedie care se respectă, povestea sexuală e una cu happy-end, devenind de fapt una sentimentală, o poveste de dragoste cum numai în teatru se poate întâlni.

De altfel, regizorul acestei piese, Sorin Misirianțu, ce joacă în travesti și rolul prietenei, e un om de teatru cu o înclinație aparte pentru comedie, sau, dacă nu e să fie comedie, măcar spre reprezentații luminoase, lipsite de dramă sau de tragedie. Comediile sale, montate în Diesel, sunt de obicei farse, ce cultivă comicul ușor, de situație, bufoneria, intriga amuzantă și replica spirituală, piese potrivite astfel perfect spațiului în care se joacă.

Rolul profesoarei e interpretat de o tânără actriță, Anca Lăcusteanu, deosebit de prolifică pe scena teatrului independent (actrița va debuta însă în curând și în Sala Mare a  Teatrul Național, în Menage a trois, alături de Ioan Isaiu și Sorin Misirianțu), iar cel al astronomului – frizer de câini e jucat de Ștefan Gheorghică, un actor necunoscut pentru mine până acum, care își întrupează impecabil personajul.

În lipsa unei scenografii și a unei scene dedicate teatrului, actorii folosesc resursele micului spațiu din Diesel, pe care-l transformă într-un adevărat living, unde se desfășoară amuzante povești de viață și unde astfel spectatorii au o senzație de Big Brother teatral, de musafiri voyeuri, primiți în intimitatea casei altcuiva.

Povestea, așadar (o adaptare a textului rusesc ,,Sirena și Victoria”, de Aleksandr Galin), nu e una sexuală, sexuală fiind doar intriga – a cărei rezolvare o transformă într-una sentimentală. Pianul și orchestra din titlu au doar rolul de a suna bine, fiind neîntâlnite în reprezentație, dar, deși induce în eroare prin nume, întreaga orchestrație nu-și înșală deloc spectatorii – ce au umplut sala, la premieră, până la refuz. 

,,Povestea sexuală…” e ceea ce promite: o piesă la care găsiți de toate pentru toți, și-n plus, nu trage nici mâța de coadă, câte două ore, ca unele piese ale Naționalului, ci se desfășoară în 45-50 de minute, scurt și concentrat, suficient cât să te binedispună, într-o seară de club, mai altfel.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours General
  Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean: Supraimpozitarea contractelor part-time, ”o încălcare a libertății muncii”. În Constituție este definit ”dreptul la muncă”, nu ”obligația la muncă”
 • Acum 4 hours Justitie
  TÂRZIU, EXTREM DE TÂRZIU pentru o Justiție care se vrea europeană, Ion ”Ilici” Iliescu este retrimis în judecată pentru CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII în Dosarul Revoluției din decembrie 1989. Dosarul ”loviturii” de stat începute după fuga lui Ceaușescu
 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  CUM SE ”SCOATE” CTP din ”VINEREA VERDE”: Iar au lăsat tarif de metropolitan pe linia 35
 • Acum 6 hours Vocea ta
  Emil Boc şi administraţia sa îi abuzează administrativ pe clujenii care se lasă abuzaţi. Nici măcar despăgubirile mizerabile stabilite pentru exproprierile de la “La Terenuri” nu s-au plătit
 • Acum 6 hours Din oras
  Ploaia de vară a făcut ravagii în baza sportivă “La Terenuri” din Mănăștur. Aşa este când se lucrează cu “hei-rup, bum!”, ca la Bumbeşti-Livezeni…
 • Acum 6 hours PubliNews
  PESTE 300.000 DE EURO INVESTIŢIE ÎN PROMENADA ŞI PONTONUL DE PE MALUL LACULUI GHEORGHENI, DIN IULIUS PARC
 • Acum 7 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță că măsura compensării prețului la combustibil nu mai e necesară
 • Acum 9 hours Din oras
  Angajat al Primăriei Cluj-Napoca, care se dorea consilier județean, găsit în incompatibilitate de ANI
 • Acum 9 hours In vizor
  Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an
 • Acum 9 hours Politica
  Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: ”Pe piața energiei e o speculă. Sunt niște lucruri bizare”
 • Acum 10 hours Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
 • Acum 10 hours Sanatate
  Scade numărul celor infectați, creşte numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19. Profesorul Popovici: infecţia este ”o mare loterie”
 • Acum 11 hours Politica
  UN STAT ”ÎN FOAME”, MĂREȘTE AMENZILE: Din 20 august, amenzi drastice la lipsa rovignetei, de până la 11.900 de lei”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE