Din oras

Postasii din Cluj nu picheteaza, ci cred in promisiunile politicienilor

Mii de angajati ai Postei Romane protesteaza, astazi, in toata tara. Protestatarii acuza conducerea companiei de management defectuos si cer cresterea salariilor. In timp ce sindicalistii picheteaza prefecturile din toata tara si ameninta chiar si cu greva foamei, postasii din Cluj stau, linistiti, acasa. Angajatii Postei au avut, ieri, o intalnire cu politicienii clujeni, care le-au promis, fix in mijlocul campaniei electorale, ca problemele lor vor fi rezolvate. De fapt, nu au facut decat sa transmita mai departe o mana de hartii.

Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania (SLPR) a anuntat declansarea protestelor la nivel national, incepand de miercuri, 7 mai, printre revendicari fiind creşterea salariilor personalului cu 20%, dar si demiterea directorului general, Ion Smeeianu. Reprezentantii SLPR spun ca, incepand cu data de 19 mai 2014, in situatia in care autoritatile competente ale statului vor ignora solicitarile SLPR, liderii de sindicat impreuna cu reprezentanti din structurile de conducere vor intra in greva foamei.

In timp ce zeci de prefecturi din intreaga tara au fost pichetate astazi de postasi, la Prefectura Cluj a fost liniste. Angajatii Postei clujene au fost convinsi de politicieni sa nu iasa in strada astazi, promitandu-le ca revendicarile lor vor ajunge pe masa prim-ministrului Romaniei.

“Ne-am intalnit cu senatorul Alexandru Cordos, cu vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Ioan Oleleu, si cu sefului Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, Valentin Cuibus. Ne-au asigurat ca cerintele si revendicarile noastre vor ajunge pe la premierul Romaniei, Victor Ponta”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Carol Sinka, presedintele Sindicatului Lucratorilor Postali Cluj.

Vicepresedintele CJ Cluj spune, scurt, ca intalnirea cu postasii a fost una rapida.

“Dansii ne-au inaintat motiunea lor, si noi am transmis-o mai departe, la minister”, a declarat acesta.

Angajati saraci, director bogat

La inceputul lunii martie, presa a anuntat ca directorul general al Postei Romane, Ion Smeeianu, are o remuneratie lunara neta cuprinsa intre 6.000 de euro si 11.000 de euro, rezultand un castig anual plasat intre 72.000 de euro si 132.000 de euro, conform unor hotarari AGA ale companiei, unde statul detine 75% din actiuni.

Ion Smeeianu a afirmat, marti, ca incaseaza lunar un salariu de 6.000 de euro, nivel justificat in conditiile in care functia este foarte stresanta si generatoare de presiune din cauza licitatiilor la care societatea intra in concurenta cu operatorii privati.

Totodata, ca reactie la anuntul SLPR privind declansarea protestelor la nivel national, Posta Romana a transmis un comunicat in care anunta ca in luna martie a inregistrat, pentru a a sasea luna consecutiv, profit operational in urma masurilor de restructurare care au dus la reducerea cu peste 4200 de angajati in perioada martie 2012-martie 2014.

Foto: Eugen Olariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *