Din oras

Poștaș de ocazie, Petru Gânscă, a livrat rupt de beat pensiile oamenilor și a ajuns pe mâinile polițiștilor

Petru Gânscă a pățit-o rău de tot! Fost poștaș de meserie, dar ajutor de nădejde pentru concubina lui care lucrează la Poșta Română, a dat-o de gard. Bărbatul s-a dus în satul Bedeciu să împartă pensiile bătrânilor în locul concubinei sale, care încă mai lucrează ca poștăriță. Pe drum s-a înpotmolit la cârciuma din sat și de acolo i-a început necazul. Cazul a fost ținut mare secret din 18 februarie până când Ziar de Cluj a aflat de incident. Nici acum Poliția Cluj nu comunică foarte multe din dosar.

Petru Gânscă a lucrat până în 2013 la Oficiul Poștal din Mănăstireni, dar după reducerile de personal a rămas cu un loc de muncă doar concubina lui, Jeni. De atunci, bărbatul își ajută partenera de viață să împartă pensiile în satele comunei Mănăstireni. Totul trebuia să decurgă normal și acum ceva timp, când Petru Gânscă s-a dus la Bedeciu să împartă pensii în locul nevestei. Numai că, pe drum, bărbatul s-a abătut  și s-a rătăcit la cârciuma din Bedeciu. După ce a dat pe gât mai multe pahare de alcool, fără să se gândească la banii bătrânilor din geanta de poștaș, a început să facă scandal și să se ia de localnici.

„El nu stă la noi în Bedeciu. A venit aici cu pensiile în locul Jenicăi. El zice că lucrează cu jumătate de normă. A venit aci la bar și a tot băut. După ce o băut mai multe pahare de pălincă o început să facă circ și să se ia de oamenii localității Bedeciu. Era tot mai agresiv și cineva o sunat la 112. Între timp poștașul s-a urcat în mașină să meargă și s-a întâlnit cu un echipaj de poliție de la Huedin, care venea la intervenție. L-au oprit, l-au testat și avea o alcoolemie mare pe aparat”, ne spune un localnic din Bedeciu.

Călătoria poștașului nu avea sa se termine doar la împărțitul pensiilor și la cârciumă. Oamenii legii l-au luat și dus la Spitalul Huedin pentru recoltare de probe biologice de sânge.

„Da, așa este, a fost în unitatea noastră medicală, adus de poliție, și i-au fost recoltate probe biologice de sânge. Bărbatul, scrie aici, era agresiv”, spun surse din Spitalul Huedin.

Un  fost coleg  al poștașului, Emil Tișe susține că a auzit și el de întâmplarea lui Gânscă, dar nu își explică incidentul.

„Am auzit și eu de cazul în care a fost implicat. Nu știu dacă mai este poștaș sau doar o ajută pe soția dânsului la împărțitul pensiilor. Îl știam om liniștit”, spune Tișe.

Reprezentanții Oficiului Județean de Poștă Cluj au o explicație pentru faptul că un fost poștaș poate să împartă pensiile oamenilor, cu toate că nu mai lucrează în sistem.

„Legat de aspectele sesizate de dumneavoastră, în urma verificărilor în teren de o echipă de control, se pare că în momentul achitării pensiilor din satul Bedeciu au existat achitări de drepturi din partea soțului angajatei  Poștei Române, domnul Petru Gânscă. Domnul Gânscă nu mai lucreaza la Poșta Română din octombrie 2013. Salariata noastră, Jenica Tomoș, este cercetată disciplinar. Urmează ca o comisie să stabilească nivelul de sancțiune pe care aceasta îl va primi în funcție de gravitatea  abaterii. Sancțiunile pot fi de la avertisment la desfacerea contractului de muncă”, a precizat pentru Ziar de Cluj Ovidiu Secară, seful Oficiului Județean de Poștă Cluj.

Polițiștii de la Huedin nu sunt mirați de astfel de întâmplări. Aceștia spun că des se întâmplă să aibă de-a face în zonele rurale cu funcționari care își desfăsoară activitatea cu câteva pahare „la bord”.

„Nu știți dumneavoastră ce-i aici. Acuma ați aflat de cazul ăsta, dar să știți că în zonele astea rurale sunt mult mai multe situații de genul cu care ne întâlnim. Nu prea ai ce să le faci că tot timpul intervine cineva și aici noi între noi ne știm, nu ne putem scoate ochii. Nu e singurul funcționar  care face scandal și conduce băut. O să vă invităm la o acțiune să vedeți grosul. Ce este grav aici e că individul putea pierde geanta cu bani și ziua următoare să vină și să ne declare că a fost jefuit. Apoi caută hoțul inexistent”, ne spune unul dintre oamenii legii din Huedin.

În mod oficial, reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Cluj se ascund după articole de lege și ne comunică doar că în cazul de la Bedeciu s-a întocmit dosar penal. Fără a preciza ce făcea Gânscă la Bedeciu.

“Cu privire la aspectele menţionate în solicitarea dumneavoastră, vă facem cunoscut faptul că, la data precizată, persoana la care faceţi referire, în calitate de conducător auto, a fost oprită în trafic, de către poliţişti rutieri. În cauză a fost înregistrat un dosar penal cu nr. 104/P/2015 sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe”, faptă prevăzută de Codul penal. Totodată, precizăm că, detaliile dintr-o anchetă penală în curs, nu sunt destinate publicităţii”, precizează IPJ Cluj într-un răspuns.

Poștașul de ocazie s-a ales cu dosar penal pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, iar dacă proprietarul crâșmei va depune plângere  la dosar se mai adaugă și acuzația de tulburarea liniștii și ordinii publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *