Sanatate

Porti deschise kilogramelor in plus

Nu toate persoanele se ingrasa din aceleasi motive. Inainte de a incepe un program de slabire este bine sa reflectati asupra modului in care ati luat in greutate. Intelegandu-va situatia actuala, va apropiati in mod automat de silueta dorita.


Ereditatea

Majoritatea specialistilor considera ca predispozitia la obezitate este transmisa genetic. De aceea, pentru o persoana plina este adesea dificil sa piarda din greutate si sa nu se ingrase din nou. Ereditatea ar explica, deopotriva, existenta unor familii de “grasi” si a unora de ‘slabi”. Oamenii sunt inegali in fata kilogramelor, pe cand altii sunt  “mari arzatoare”, iar acest fapt explica de ce la o alimentatie similara, unii iau in greutate, iar altii nu.

In 1990, un cercetator american, Albert J. Stunkard, a realizat un studiu pe 677 perechi de gemeni identici si neidentici. Este bine de stiut ca gemenii identici detin acelasi set de gene, in vreme ce gemenii neindentici au in comun doar o parte a zestrei lor gentice. Unele dintre aceste cupluri de gemeni, identici sau nu, fusesera despartite din copilarie, fiind adoptati de familii diferite. Studiul a relevat ca, indiferent daca fusesera sau nu crescuti impreuna, gemenii identici aveau o greutate foarte apropiata. In concluzie, educatia si obisnuintele alimentare au o influenta mai redusa asupra individului decat mostenirea genetica.

Obezitatea familiala

Aceasta nu inseamna insa ca trebuie sa va resemnati daca faceti parte dintr-o familie de “grasuni”. Alimentatia echilibrata si activitatea fizica (sportiva) pot contrabalansa capitalul genetic. Pe de alta parte insa, daca nu adoptati o riguroasa igiena de viata si nu faceti miscare suficienta, riscati sa deveniti supraponderal.

In unele familii, obezitatea se mosteneste din tata in fiu din cauza sedentarismului si a alimentatiei necorespunzatoare. Alte familii izbutesc sa intrerupa cercul vicios al ereditatii, adoptand un regim alimentar adecvat si practicand activitati sportive. Nu exista fatalitate. Nu lasati genele sa va impiedice sa slabiti si sa ramaneti suplu!

Dereglarile hormonale: hipotiroidia

Hipotiroidia este o boala rara, care afecteaza glanda tiroida, incetinindu-i activitatea. Simptomele cuprind: deprimare, oboseala, crampe musculare, constipatie, anemie, hipercolesterolemie, comportament ezitant si… crestere in greutate. Pentru a fi sigur, puteti face o dozarea hormonilor tiroidieni din sange. Daca suferiti de hipotiroidie (boala rara), un tratament adecvat va pune capat acestor neplaceri si greutatea corporala se va normaliza.

V-ati rotunjit in decursul anilor:

Papica, somnica, burtica…

In adolescenta si in tinerete, erati probabil suplu, fara a va priva de vreo delicatesa. Pe masura ce anii au trecut insa, ati capatat un kilogram in plus, apoi trei, cinci si asa mai departe. Chiar daca se considera de la sine inteles ca nimeni nu poate pastra toata viata greutatea de la 20 de ani, este firesc sa ne dorim sa ramanem supli cat mai mult timp posibil.

Totusi, cei mai multi dintre noi se comporta vadit ilogic.Viata sedentara, alimentatie prea bogata, rapid si prost absorbita, “mici nimicuri” rontaite intre mese, stat indelung in picioare sau ore intregi petrecute la birou sau la volan… iata poarta deschisa pentru kilogramele in plus!

O alimentatie fantezista

Rotunjimile apar si ca urmare a relelor obisnuinte alimentare bine inradacinate. Multi sunt cei care pleaca dimineta la serviciu doar cu o cafeluta in stomac, stiind totusi ca micul dejun este mai mult decat necesar. La pranz, inghitim rapid un hamburger cu cartofi prajiti si suc, iar foamea ne e potolita pe moment. Rezultatul – seara ajungem acasa flamanzi si ne aruncam asupra frigiderului, incheind apoi ziua pe fotoliu in fata televizorului, rontaind covrigei, alune etc.

V-ati ingrasat in urma unui eveniment:

Renuntarea la fumat

Atarna greu la balanta. Si are proasta reputatie de a facilita cresterea in greutate. Motivele sunt mai multe:

-Ex-fumatorul rontaie mai mult intre mese, indeosebi dulciuri, pentru a compensa lipsa tigarilor.
-Fumatul sporeste arderile energetice cu aproximativ 200 de calorii pe zi.
-Fumatul are un efect anorexigen (taie foamea). Fumatorii absorb in general cu 200-300 de calorii mai putin decat nefumatorii sau cei care au renuntat la tutun.

De aceea, se intampla adesea ca renuntarea la fumat sa determine o crestere in greutate cu 2 pana la 4 kilograme, uneori mai mult, alteori mai putin. Exista si oameni care intreup fumatul fara a se ingrasa macar cu cateva grame. Oricare ar fi situatia dvs. insa, fumatul fiind responsabil de aparitia unui mare numar de cancere si boli cardiovasculare, este de preferat sa luati doua kilograme in plus (pe care le dati jos apoi), decat sa va intoxicati in continuare.

Kilogramele si sarcina

Pentru a nu ramane grasuta dupa sarcina, iata o solutie: straduiti-va sa nu luati mai mult  de un kilogram pe luna. Si alaptati copilul la san. Alaptarea arde calorii si permite uteruluisa revina mai rapid in forma initiala.

Incetarea activitatii sportive

Multe persoane iau in greutate fiindca renunta brusc la orice activitate fizica… fara a-si modifica si obisnuintele alimentare! Rezultatul – masa musculara este treptat inlocuita de grasime. Renuntarea la sport nu trebuie sa fie nici totala, nici definitiva, iar pe de alta parte, orice reducere a activitatii fizice va fi insotita de o scadere corespunzatoare a aportului energetic.

Un episod depresiv

De multe ori kilogramele se acumuleaza ca urmare a unui episod depresiv: doliu, despartire, pierderea locului de munca etc. Retineti insa ca unele persoane pot slabi in situatii similare. Explicatia este simpla: un eveniment traumatizant risca sa provoace diverse tulburari, indeosebi de comportament alimentar. Daca acesta este cazul Dvs., nu ezitati sa apelati la medic.

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version