Analiza

Populismul ieftin al aşa-zisei eliminări a pensiilor speciale. Simplă gargară politicianistă

Dincolo de valul de festivism şi populism politic generat de faptul că, cică, s-au tăiat pensiile speciale ale parlamentarilor şi primarilor (văd că fiecare partid se laudă şi-şi arogă meritul), vreau să lămurim nişte lucruri. Pensiile de serviciu sunt pensiile speciale şi nu se calculează după principiul contributivității.

Ce s-a votat miercuri în Palament este iniţiativa Peee See Deee, amendată de către #UniţiSalivămRomânia ca să se taie aceste pensii şi pentru cei care deja beneficiază de ele. Ceea ce va face ca această lege să pice cu brio în faţa Curţii Constituţionale a României, care s-a mai pronunţat deja cu privire la faptul că nu se poate elimina un drept dobândit. Şi-atunci îmi pun problema şi dacă nu cumva asistăm din nou la un joc de “na-ţi-o ţie, dă-mi-o mie” între politicienii care sunt conştienţi că doar fac un joc de imagine. Câinii latră, caravana trece.

Prima dată să vorbim despre ipocriziile politicianiste gen “e vina Peee Seee Deee”. Nu, nu e numai vina PSD, e şi a tovarăşilor amatori de tentative de lovituri de stat (ca cea din vara anului 2012). Conform unui foarte bine documentat reportaj al celor de la Rise Project, ”în România, primele pensii speciale – în înțelesul lor de astăzi – au fost instituite în 1997. Le-a introdus Guvernul Ciorbea, sub coordonarea ministrului Justiției de atunci, avocatul Valeriu Stoica. Beneficiarii lor au fost magistrații. În lege, pensiile au primit numele de „pensii de serviciu”.

Ca o paranteză, Valeriu Stoica este una dintre şulfele politice care şi-au făcut mendrele ca şef al Justiţiei. El este cel care a dezincriminat bancruta frauduloasă “din greşeală” (să trăiţi!), suficient cât să-i scape de rigorile legii pe toţi securiştii care au devalizat Bancorex, Banca Dacia Felix şi alte cooperative bancare din primul deceniu post-decembrie 1989.

Revenind, “inovaţia” “pensiei de serviciu” implementate de Valeriu Stoica era că în loc să fie calculată după principiul contributivității, adică luând în calcul întregul istoric de muncă al magistratului, ea era calculată ca procent din indemnizația pe care acesta o avea în momentul pensionării. Motiv de căţărare în funcţii şi de cereri de mărire de salarii prin tone de “doctorate” făcute la apelul bocancilor lui “Dimitrie Cantemir” şi “Spiru Haret” şi/sau al “facultăţilor” româno-arabe. Că se dădea spor de 25% din salariu pentru “doctori”. A ştiut şi “dottore” Victor Viorel Ponta de ce s-a apucat de plagiat, magistrat fiind pe vremea aceea.

Aplicând “inovaţia” lui Valeriu Stoica, cuantumul „pensiei de serviciu” era egal cu 80% până la 100% din ultimul salariu net al judecătorului sau al procurorului.”

Însă ”cea mai grosieră piruetă pe care „pensiile de serviciu” au cunoscut-o, i se datorează lui Adrian Năstase şi sinistrei Rodica Stănoiu, care au înlocuit formula lor inițială de calcul, de 80%-100% din salariul net, cu 80%-100% din venitul brut! Din venitul brut, nu din salariul brut, adică din salariu, plus sporuri, plus alte sume de bani care ar fi aterizat pe fluturașul de plată în ultima lună de activitate a nou declaratului pensionar.” Aşa s-a ajuns la situaţia în care un magistrat pensionat la frageda vârstă de 40-50 de ani să câştige cu mult mai mult din pensie decât din salariul de activ. Cum să nu se pensioneze pe bandă rulantă şi în plină putere de muncă?!

Apoi, iar a venit Pee See Dee să mituiască magistraţii, milogindu-se prin asta pentru “robul Penitenciarelor” Liviu Dragnea. ”Toate pensiile speciale eliminate de Boc și confirmate ca fiind tăiate, în mod legitim, de către CCR și CEDO, au fost reintroduse în perioada 2015-2016, de către PSD-ul condus de Victor Ponta, respectiv, Liviu Dragnea.” Dar magistraţii au luat mita şi l-au poprit pe Dragnea.

Miercuri a ieşit la rampă să-şi behăie triumful şi ţurcana de la Muncă: “sunt 9500 de beneficiari de pensie specială. Pensiile lor au fost eliminate”. Este interesant cum politicienii ne vorbesc cu triumful victoriei şi dreptăţii sociale în voce doar de pensiile a câteva sute de parlamentari și mii de primari, în timp ce nu zic nici pâs de pensiile militarilor, oamenilor din servicii și magistraților pensionați la 45-50 de ani. Aceştia sunt adevăraţii pensionari de lux, cei intrați la pensie la 40-50 de ani cu pensii de peste 10000 de lei pe lună şi, majoritatea, reangajaţi în banul public cu salarii tot de peste 10000 de lei pe lună!

Avem 73000 de pensionari MAI cu o pensie medie de 5000 lei. Adică dăm cam 365 de milioane de lei lunar pe (în general) miliţienii înfrăţiţi cu interlopii, ieşiţi la pensie de la fragedele vârste de 45 – maxim 50 de ani.

Avem 65000 de pensionari MApN cu o pensie medie de 4000 lei. Adică dăm cam 260 de milioane de lei lunar cam pentru nişte Moş Teacă, scoşi la pensie la 55 de ani. Obligatoriu.

Avem 3000 de pensionari magistrați cu o pensie medie de 17000 lei. Adică dăm cam 51 de milioane de lei lunar pentru nişte inşi care au acţionat majoritar la comandă, ca o adevărată poliţie politică a României post-decembriste.

Şi mai avem 10000 de pensionari din multiplele servicii de Ureche şi Timpan ale României, cu o pensie medie de 5000 de lei. Adică dăm cam 50 de milioane de lei lunar pentru actuali deţinători de agenţii de “detectivi” despre ale căror merite, în afară de cele de la Berevoieşti, 13-15 iunie 1990, 15 martie 1990, toate afacerile Ţigareta, Clisura Dunării, sebastienii lor ghiţă şamd (firmele sub acoperire), habar nu avem.

Adică plătim 726 de milioane de lei lunar pentru nimicul făcut timp de 31 de ani. 8 miliarde şi 712 milioane pe an. 87 de miliarde şi un fleac de 120 de milioane de lei în fiecare deceniu. Aproximativ, circa şi ceva.

Cum să nu fie România o vacă numai bună de muls?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version