Editorial

Popa de la Finanțe, Marcel Boloș, a scos de la naftalină înarmarea Gărzii Financiare, ca pe vremea premierului de paie Emil Boc

Angajatii ANAF au mai avut pistoale în trecut. Povestea a început în 2009, când guvernul Boc a dat o Hotărâre prin care oferea acest drept agenților Gărzii Financiare, transformată ulterior în Antifraudă. Ministrul Finanțelor de acum, Domn’ Părinte cu căldărușa, Marcel Boloș, a reluat ideea militarizării ANAF, dar s-a lovit de Marcel Ciolacu, actualul premier, care a spus la televizor că așa ceva e imposibil. Că angajații Fiscului nu sunt John Wayne.

Asta-i din categoria “ne-am ciocnit registrul de control fiscal în gară?”. Am făcut armata la Regimentul de vânători de taxe și impozite “Vespasian” (non olet). Că niciun tembelism fiscal nu-i pute ”liberalului” Boloș…

Potrivit unei Hotărâri de Guvern din 2009, personalul Gărzii Financiare care îndeplinește funcția publică specifică de comisar este dotat cu uniformă, însemne distinctive, armament și alte mijloace tehnice utilizate ca mijloc individual de autoapărare. Dotările urmau să fie utilizate numai în timpul exercitării atribuțiilor de control legal încredințate. Și nici nu s-a uscat bine cerneala pe HG-ul publicat în Monitorul Oficial, că au început abuzurile: temeinic, ca la boul de slujbaș al statului, chitit ori să-și lingă ”stăpânul” în cur, ori să se căpătuiască.

La un seminar pe teme fiscale organizat la acea vreme de editura Rentrop&Straton, un manager de firmă a povestit în fața oficialilor ANAF cum agenții Gărzii Financiare i-au intrat în firmă cu pistoalele scoase și au țipat „Mâinile pe masă, nu mișcă nimeni!”, moment în care contabila firmei a leșinat.

Exista și un banc: un grup de indivizi mascați intră într-un magazin și-ncep să strige ”toată lumea mâinile sus, acesta este un jaf”! La care contabila, ușurată: ”vai ce bine, am crezut că este control de la Gardă”…

Uniformele militare au apărut mai târziu, în 2015, când șeful de atunci al ANAF, Gelu Diaconu a lansat Direcţia Antifraudă, desființând Gardă Financiară. Antifrauda era costumată militar și avea o flotă impresionantă de maşini noi branduite.

Această schimbare s-a produs în cadrul unui proiect de 91 de milioane de euro finanţat de Banca Mondială, pentru reorganizarea ANAF, început în 2014 şi programat să se termine în 2019. Schimbarea a fost atunci aclamată de o parte a societăţii şi condamnată de alta. Antifrauda a fost acuzată că îi hărţuieşte pe buticari, dar se teme de marii contribuabili.

Militarizarea n-a durat mult, doar până în 2017 când un alt șef al Fiscului, Bogdan Nicolae-Stan, acuza că structura e populată cu agenți ai Serviciului Român de Informații și a ordonat retragerea acestora. După acel ordin, directorul SRI, Eduard Hellvig, a anunţat că a demarat procedura de retragere a 23 de ofiţeri SRI care activau în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală. Dreptul la armă însă n-a fost eliminat expres în legislație. În 2020, Antifrauda s-a desființat prin OUG și a fost trecută ca departament în ANAF.

Recent, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunțat că inspectorii antifraudă din cadrul ANAF vor avea (din nou) dreptul să poarte arme.

”Ei intervin în aceste controale inopinate pe care le fac și trebuie să confiște marfa cu origine ilicită și nu reacționează tocmai potrivit cei care se află în astfel de situații, dar, pe de altă parte, vrem să le întărim și să le consolidăm statulul pe care îl au inspectorii, să consolidăm capacitatea instituțională a acestei direcții generale, care este foarte importantă pentru ANAF”, a declarat Boloș.

El a reluat tema veche care s-a pus pe tapet când a fost înarmată Garda Financiară.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, la România TV, că „nu o să aibă nimeni niciun pistol” la ANAF, aşa cum a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

”Tragi după camioane, eşti John Wayne?”, a adăugat el.

Şeful Guvernului a fost întrebat dacă angajaţii ANAF vor purta ”pistol la cingătoare”.

”E o prostie. Este o prostie şi rămâne o prostie. Am discutat şi astăzi în şedinţa de Guvern, dacă te duci într-un control undeva ceri suport de la Jandarmerie şi de la Ministerul de Interne”, a răspuns premierul Ciolacu.

El a afirmat că există o prevedere legislativă legată de dotarea cu arme de când s-a înfiinţat ANAF, dar ”astăzi s-a descoperit această tâmpenie”.

”Cineva de la ANAF şi-a dorit să aibă pistol. Nu o să aibă nimeni niciun pistol. Au probleme, cer suportul de la Jandarmerie şi de la MAI. În ce tragi, după camioane?! Eşti John Wayne?”, a mai spus Marcel Ciolacu.

”Cineva de la ANAF” e gândirea ”liberală” a preotului de la Finanțe: ai pistol, intri în structura militarizată a statului. De acolo mai e un pas până la pensia specială, aia pe care papagalul europarlavramentar liberal Rareș Bogdan o desființează în 30 de zile, încă din 2019!

Haide să vă descriu cam cum ar arăta militarizarea ANAF (scenariu ipotetic):

Azi dimineaţă chioşcul din colţul blocului a fost atacat de o companie de vânători de munte (transformați prin grija lui Domn’ Părinte de la Finanțe în vânători de taxe și impozite). Când să ies din scară m-am împiedicat de o reţea de sârmă ghimpată care proteja tranşeele din care ”puşcaşii” ANAF ţineau sub supraveghere ”sereleul” de la parterul blocului.

Pe blocul vecin am văzut doi lunetişti atenţi la tot ce se întâmplă în jur, în timp ce o grupă de blindate uşoare lua poziţie de luptă în parcarea de lângă ”ABC”.

Am rămas surprins când am văzut desfăşurarea de forţe militare chiar în apropierea locuinţei mele, dar un ofiţer cu o portavoce, cocoţat pe un transportor blindat, m-a liniştit.

”Circulaţi liniştit, este un control de rutină.”

M-am apropiat cu grijă de ”ABC” să-mi cumpăr ţigări. Din neatenţie era să calc pe o mină antipersonal, dar în ultima fracţiune de secundă am evitat-o. Am ajuns la ghişeul strâmt şi am cerut un pachet de ţigări. Vânzătoarea m-a servit repede, pentru că în chioşc, doi bărbaţi echipați în uniformă militară de campanie (cu raniță, cască de oțel, veste anti-glonț șamd) verificau actele contabile. Mi-am dat seama atunci că este un control de rutină din partea Fiscului. Bănuiesc că patronul este un evazionist ordinar, pentru că, după câteva ore, când m-am întors, l-am văzut în parcare executând culcaturi şi târâş sub supravegherea unui plutonier – i se aplicau penalizările la întârzierile de plată…

 

 

Exit mobile version