Reportaj

Pomet, cimitirul sătesc al orășenilor de la Cluj

Scris de 944

Moartea a devenit, în pandemie, un subiect la ordinea zilei în viața noastră. Clujenii decedați sunt înhumați, în prezent, în Cimitirul Pomet, unde Primăria concesionează locuri de veci familiilor îndoliate. Tot aici sunt îngropate și cadavrele neidentificate sau cele pentru care nu sunt identificate rude.

Majoritatea decedaților actuali sunt, așadar, direcționați, spre odihnă veșnică și temporară pomenire, spre Cimitirul Pomet, un loc necunoscut însă pentru majoritatea clujenilor care nu au avut nevoie recent de servicii funerare.

Ziar de Cluj a vizitat astăzi acest cimitir, pentru a vă arăta unde ajung clujenii care se sting din viața lumească.

Cimitirul Pomet nu este cunoscut, cu toate că este cimitirul folosit în momentul de față, pentru că este departe. Administrativ, e localizat pe strada omonimă, care se ramifică din strada Oașului din Cluj-Napoca. Practic însă, de la intersecția Oașului cu Bulevardul Muncii, din sensul giratoriu de la Auchan, strada Oașului pare mai degrabă Chinteni decât Cluj-Napoca. De-a lungul drumului care duce spre cimitir, la stânga și la dreapta, sunt presărate case, iar dincolo de ele, numai dealuri pustii, populate doar de oi, de vaci și de capre.

Pometului pare un cimitir de la țară, mărginit de dealuri pastorale și de drumuri desfundate:

Cimitirul ține de Clujul ”smart”, dar Primăria nu a băgat aici, în nicio bancă, niciun USB. Ne întâmpină garduri metalice comuniste, cu inscripții „rupestre”, ca în Epoca de Aur:

La fiecare intrare găsim, așa cum găsim și la porțile de intrare ale orașului (la gară, autogară, aeroport), câte o construcție hidoasă, mizerie, amenajări demne de secolul trecut.

Gunoaiele stau neridicate și aici, la fel ca în cartiere, pe principiul: „grămada cere vârf”. Viii ca viii, dar și la morți, tot ca la vii!

Cei care vor să lase pomană, o pot face pe o masă amplasată la una dintre intrări, într-un mod scârbavnic, batjocoritor. Atâta au putut încropi autoritățile pentru cinstirea morților:

În dreptul unei alte intrări, au fost ridicate următoarele clădiri administrative:

Stilul cabanier se împletește perfect cu cel rural și cu containerul cu iz citadin, într-un melanj care spune multe despre Clujul cu pretenții ”smart”, din ce în ce mai prost, pe măsură ce te îndepărtezi de Centru.

Priviți ce instalație de apă există în cimitirul clujean Pomet, în plină pandemie, când ar trebui să existe condiții pentru vii, să se spele pe mâini, ca să nu ajungă prematur printre cei morți:

Capela, din fericire, construcție ce pare recentă, este una decentă. Cu toate că și aici, de clopotniță, se sprijină într-o rână o cruce putrezită:

Într-o hală metalică se oficiază, cel mai probabil, ritualurile religioase, înainte de înhumare. Hala ar fi însă mai potrivită pentru turnarea unui film horror românesc:

Întreaga recuzită funerară arată nepăsare, batjocură, atât pentru viii îndurerați, cât și pentru morții care au trecut într-o lume cu siguranță mai bună decât cea care îi îngroapă, în anul 2021, în Clujul cu veleități europene, în asemenea condiții tractoristice!

Fiind un cimitir relativ nou, Pomet este, totuși, mai îngrijit, în zona de morminte, decât alte cimitire, mai din oraș.

Bordurile nu sunt toate la locul lor, dar, vorbind despre un cimitir clujean, este ceva firesc. La fel e și în Clujul în care trăim:

Din păcate, cimitirul în care clujenii își îngroapă în prezent morții nu se ridică deloc la standardele trâmbițate pe toate canalele media de către politicienii Clujului. Pomet e cel mult un cimitir de țară, demn de o țară din lumea a treia.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours De cartier
  La o lună de la data (re)începerii lucrărilor pentru podul Porțelanului, vedem primele semne pe șantier: câteva garduri metalice și panoul informativ
 • Acum 4 hours Din oras
  „Atenție! Cade tencuiala!”
 • Acum 4 hours Din oras
  De doi ani, Poarta Vieneză nu e cumpărată de nimeni. Prețul cerut e de aproape 3,4 MILIOANE EURO
 • Acum 4 hours De cartier
  Fiindcă așteaptă de mai bine de un an, și-au pierdut răbdarea! Acompaniați de alarme, cu urlete și strigături din partea paznicilor, mănășturenii au „inaugurat” Baza Sportivă „La Terenuri”
 • Acum 5 hours Eveniment
  Poliția clujeană este în alertă: Prietenul femeii dispărute este cunoscut cu antecedente de om violent şi se află sub tratament
 • Acum 5 hours In vizor
  ATENŢIE LA TREN: După 14 ani de promisiuni, pasajul de cale ferată de la Jucu rămâne o vorbă în vânt
 • Acum 6 hours In vizor
  O fundaţie “pentru studii biblice”, printre acţionarii unei firme care a dat o ţeapă de 25 de milioane de euro Companiei de Apă “Arieş” SA
 • Acum 7 hours Din oras
  Autoritățile cresc încet-încet calitatea vieții: «În fiecare cartier este câte o străduță unde modernizăm… În zona de centru străzile sunt aproape gata»
 • Acum 7 hours Din oras
  Primaria plateste 1,6 milioane lei pentru intretinerea fantanilor arteziene si a cismelelor
 • Acum 10 hours Din oras
  A doua zi consecutiv, șoferii din Florești stau înțepeniți în trafic. Boc mai trebuie să-și cumpere niște frigidere la câtă carne primește zilnic
 • Acum 11 hours Politica
  SACUL POPULISMULUI PARE FĂRĂ FUND: Pensionarii cu venituri sub 2000 lei vor primi sprijin. Asta în timp ce Coaliția de Guvernare se pregătește să jupoaie IMM-urile
 • Acum 12 hours Din oras
  A dispărut o femeie de 30 de ani care locuiește în Cluj-Napoca. Ați văzut-o?
 • Acum 12 hours Eveniment
  Bărbat filmat în timp ce se masturba pe o bancă, într-un parc din judeţul Cluj. A fost sesizată poliția
Citește și...
Recomandările redacției
«Cade, dă-te, bă, că cade» Din oras

„Atenție! Cade tencuiala!”

«Cadeee, dă-te, bă, că cade»… tencuiala. Clădirea Palatului Administrativ al Județului Cluj, sediul Instituției Prefectului […]