In vizor

Polițiștii clujeni nu mai vor să fie asimilați cu Poliția Locală: ”Există o singură Poliție în România și este Poliția Română”

Sindicatul Polițiștilor și Personalului Contractual Cluj este nemulțumit de faptul că Polița Locală are același nume și uniforme mult prea asemănătoare cu Polița Română. În acest fel, sunt șanse mult prea mari ca polițiștii locali să primească din competențele care aparțin exclusiv Poliției Române. 

“ Mie mi se pare că similitudinea de nume este prost aleasă. Nu trebuie să se numească Poliție Locală și nicidecum nu trebuie să se confunde cuvântul poliție și uniforma care este similară trebuie automat schimbată. Noi polițiștii nu suntem de acord cu suprapunere de competențe. Adică, pe rutieră, noi ne așteptăm la o forță a politicului în direcția aceasta în care să ne ia din competențele noastre exclusive și să dea Poliției Locale. Există o singură Poliție în România și este Poliția Română. Cu privire la competențe, unii sunt funcționari publici în cadrul unei primării pe legea 155 pe 2010 ca și mod de funcționare iar ceilalți sunt pe un statut propriu, legea 360 pe 2002, reactualizat, care oferă, bineînțeles, un nivel mai mare de competențe. Subliniez Poliția Română pentru că oamenii trebuie să facă diferența.  Practic, cu mici excepții, Poliția Locală are atribuții doar în zona administrativă a municipiului. Este sub comanda primarului”,  ”, a declarat Alin Pop, liderul Sindicatului Polițiștilor și Personalului Contractual Cluj la Radio Transilvania, citat de citynews.ro.

Ziar de Cluj a semnalat mai multe astfel de abateri ale Poliției Locale, atunci când aceștia și-au asumat atribuții pe care nu le aveau. Unii dintre ei, încurajați probabil și de șeful lor Bonțidean, fost șef al Poliției Municipiului care mai are încă vechile obiceiuri, uită care le este locul și statutul. 

Petiție pentru schimbarea numelui din Poliție Locală în Gardă Locală 

Sindicatul Europol, Sindicatul Polițiștilor Europeni a inițiat o petiție pentru schimbărea denumirii de „Poliţie Locală”, respectiv „poliţist local” cu cea de „Garda Publică” respectiv „gardian public”.

”Apariţia Poliţiei Locale a generat o serie de confuzii în rândul cetăţenilor ce a diminuat considerabil eficienţa acţiunilor Poliţiei Române cât şi a acestei instituţii aflată sub coordonarea primăriilor şi favorizează permanent apariţia şi săvârşirea unor abuzuri din partea unor angajaţi ai Poliţiei Locale, care se folosesc de confuzia apărută în rândul cetăţenilor. Pentru cetăţeanul obişnuit, „Poliţie Locală” sau „Poliţia Română” reprezintă doar autorităţi ale statului, diferenţa dintre atribuţiile acestora fiind neclare chiar şi pentru o parte dintre specialişti”, motivează inițiatorii acestei petiții. 

Ministrul de Interne propune schimbarea denumirii Poliției Române în Poliție Națională

Noul Ministru de Interne, Marcel Vela are și el părerea că trebuie făcută o delimitare mai clară între Poliția Locală și Poliția Română. În acest sens, el propune o rebrănduire a Poliției Române și schimbarea numelui în Poliție Națională.

„Vreau rebranduirea Poliţiei Naţionale, care acum se numeşte Poliţia Română. Doresc s-o numim Poliţie Naţională, pentru a nu mai intra, pe acelaşi palier, în competiţie sau conflict cu Poliţia Locală. Tot respectul faţă de Poliţia Locală, am fost primar 12 ani, am construit poliţie locală în sensul că i-am găsit gardieni publici, după aceea poliţie comunitară şi poliţie locală – băieţi destoinici”, a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *