Focus

Polițiștii, angajații din penitenciare și rezerviștii militari ies la proteste

Scris de 678

Bugetul pentru anul 2019 a fost publicat, fără consultări prealabile, ceea ce a determinat o serie de nemulțumiri în rândul diverselor ministere. Dincolo de aceste aspecte, problemele cu care se confruntă angajații din penitenciare au fost semnalate în repetate rânduri, fără a înregistra rezultatele scontate. În acest context, în data de 7 februarie 2019, începând cu ora 09.00, ofițeri și agenți de poliție și penitenciare alături de rezerviști militari vor protesta în  fața sediului Ministerului Administrației și Internelor și, începând cu ora 12.00, la sediul Ministerului Justiției. 

Motivele sunt bine cunoscute: aceștia protestează împotriva inechităților salariale și a discriminării pensionarilor militari. În data de 8 februarie 2019, începând cu ora 08.30, protestul continuă la Parlament.

Astfel, după cum informează reprezentanții acestor structuri, salariile personalului din domeniul apărării, a ordinii publice și siguranței naționale au fost, pur și simplu, înghețate. De altfel, pensiile militare au fost reduse cu peste 30%, iar fondurile alocate îmbunătățirii condițiilor de lucru pentru angajații din sectorul de apărare și ordine publică, au fost în mod constant reduse.

”Acțiunile de protest se suprapun cu Reuniunea Informală a Consiliului JAI (Justiție și Afaceri Interne), la nivel de miniștri, iar prin pichetările comune ale instituțiilor susamintite dorim să atragem atenția asupra unor probleme care afectează drepturile și interesele personalului activ și în rezervă din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Salariile personalului din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională au fost înghețate prin ordonanțe de urgență care au suspendat în mod repetat aplicarea legii cadru de salarizare a personalului plătit din fonduri publice (L153/2017) și care au dezechilibrat acest pretins cadru unitar al salarizării în sectorul public prin discriminarea acestui domeniu de activitate.

Printr-o scamatorie legislativă (OUG 59/2017), pensiile militare au fost reduse cu peste 30%, fiind eliminate de facto drepturi obținute în vederea pensionării: Semnul onorific “În Serviciul Patriei” (L574/2004), majorarea pentru fiecare an peste vechimea în serviciu minimă necesară pentru pensionare (L223/2015, art. 29 lit b) și contribuția individuală suplimentară la pensie (L223/2015, art. 108).

Pentru personalul în activitate din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională alocațiile bugetare aferente îmbunătățirii condițiilor de lucru și asigurării dotărilor și logisticii s-au redus continuu, pentru personalul din penitenciare acestea fiind de 3 ori mai mici în 2019 față de 2017 în pofida faptului că bugetul instituțilei a avut un trend crescător.

La acțiunile de protest organizate de către Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România, Federația Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor și Forumul Structurilor Asociative din Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională sunt invitați să participe toți angajații și rezerviștii din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Cerem, așadar, condiții de lucru mai bune și o salarizare echitabilă pentru personalul în activitate și încetarea discriminării pensionarilor militari.

În cazul în care guvernanții nu vor răspunde pozitiv solicitărilor noastre acțiunile de protest vor continua pe termen nelimitat”, se arată în comunicatul oficial care prevede și calendarul protestelor. 

CITEȘTE ȘISindicaliștii din Penitenciare amenință cu blocarea activității și solicită demisia lui Tudorel Toader

”Calendarul acțiunilor de protest include petiții, refuz de efectuare a orelor suplimentare, proteste în stradă, pichetări, acțiuni în justiție și plângeri penale.

Refuzul de a intra în serviciu, în toate penitenciarele în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfășurarea misiunilor în condiții de siguranță.

La aceste acțiuni vor participa și reprezentanți de la Penitenciarul Gherla”, a declarat președintele Sindicatului Liber din Penitenciarul Gherla, Ovidiu Bota.

Se preconizează o participare minimă de peste 750 de persoane, din care cca 500 de persoane vor reprezenta Sindicatul National al Polițiștilor și Personalului Contractual, cca 150 de reprezentanți ai Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor și cca 100 de persoane din rândul rezerviștilor militari. 

La acțiunile de protest programate în 7-8 februarie 2019 urmează să participe și reprezentanți ai Sindicatului Liber din Penitenciarul Gherla. Dacă aceste acțiuni nu vor avea rezultatele așteptate de sindicaliști, fiind prelungite pe o perioadă nedeterminată, urmările ar putea înregistra efecte directe asupra activității din penitenciare.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  Ce n-avea Autoritatea Electorală Permanentă și acuma are? O greblă. Toni Greblă
 • Acum 2 hours Politica
  PSD anunță că nu votează proiectul PNL care înăsprește sancțiunile la proteste
 • Acum 2 hours In vizor
  Cică: ”lucrări neconforme pe malul Someșului” și ”constructorul reface lucrarea pe banii săi”, că ”n-a respectat granulația la beton”. ”Căcare” beton, că tot malul Someșului e betonat, departe de planul inițial aprobat?
 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  MODERNIZATU-SA! Administrația locală a aruncat trei roabe de asfalt măcinat peste fostele terenuri de zgură de lângă Cluj Arena și acum se laudă Boc că a ”modernizat” locul de piață volantă și că ”respecte”
 • Acum 5 hours Din oras
  GARAJELE S-AU DAT JOS, ASFALTUL N-A MAI VENIT: Pe Aleea Padin din Oraşul Comoară se strâng bani ca să se acopere gropile din drumul care trece prin fața blocului
 • Acum 5 hours Politica
  Comisiile din Senat au adoptat modificări la proiectul de reformă a pensiilor speciale: Impozitare progresivă, care va ajunge până la 15%. Interzis la cumulul mai multor pensii speciale. Nicio pensie nu va depăși venitul din perioada de activitate
 • Acum 5 hours General
  Pot să zică cei de la agenţiile de rating ce vor, INS nu vine cu veşti prea bune: Managerii firmelor românești estimează că urmează o creștere accentuată a prețurilor în comerțul cu amănuntul și construcții
 • Acum 5 hours Din oras
  După mai bine de trei ani de la izbucnirea pandemiei, numărul cazurilor active de infecție cu coronavirus se apropie de o mie în Cluj-Napoca
 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Acum 5 ani ni se promitea o digitalizare de n-o s-o putem duce. Azi întrebăm: “Holograma, unde-i holograma”?
 • Acum 6 hours Eveniment
  ÎN DEZBATERE PUBLICĂ: Plafonarea polițelor RCA
 • Acum 6 hours Eveniment
  COJOCUL BABEI DOCHIA: Răcire accentuată a vremii, în toată ţara, până joi dimineaţa. Temperaturile vor scădea până la minus 10 grade
 • Acum 6 hours Politica
  Președintele Iohannis a promulgat legea avertizorului de integritate
 • Acum 7 hours Eveniment
  PATRU MILIOANE DE LEI PREJUDICII: Înşelăciune cu mobilă la Cluj
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE