Focus

Polițiștii, angajații din penitenciare și rezerviștii militari ies la proteste

Bugetul pentru anul 2019 a fost publicat, fără consultări prealabile, ceea ce a determinat o serie de nemulțumiri în rândul diverselor ministere. Dincolo de aceste aspecte, problemele cu care se confruntă angajații din penitenciare au fost semnalate în repetate rânduri, fără a înregistra rezultatele scontate. În acest context, în data de 7 februarie 2019, începând cu ora 09.00, ofițeri și agenți de poliție și penitenciare alături de rezerviști militari vor protesta în  fața sediului Ministerului Administrației și Internelor și, începând cu ora 12.00, la sediul Ministerului Justiției. 

Motivele sunt bine cunoscute: aceștia protestează împotriva inechităților salariale și a discriminării pensionarilor militari. În data de 8 februarie 2019, începând cu ora 08.30, protestul continuă la Parlament.

Astfel, după cum informează reprezentanții acestor structuri, salariile personalului din domeniul apărării, a ordinii publice și siguranței naționale au fost, pur și simplu, înghețate. De altfel, pensiile militare au fost reduse cu peste 30%, iar fondurile alocate îmbunătățirii condițiilor de lucru pentru angajații din sectorul de apărare și ordine publică, au fost în mod constant reduse.

”Acțiunile de protest se suprapun cu Reuniunea Informală a Consiliului JAI (Justiție și Afaceri Interne), la nivel de miniștri, iar prin pichetările comune ale instituțiilor susamintite dorim să atragem atenția asupra unor probleme care afectează drepturile și interesele personalului activ și în rezervă din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Salariile personalului din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională au fost înghețate prin ordonanțe de urgență care au suspendat în mod repetat aplicarea legii cadru de salarizare a personalului plătit din fonduri publice (L153/2017) și care au dezechilibrat acest pretins cadru unitar al salarizării în sectorul public prin discriminarea acestui domeniu de activitate.

Printr-o scamatorie legislativă (OUG 59/2017), pensiile militare au fost reduse cu peste 30%, fiind eliminate de facto drepturi obținute în vederea pensionării: Semnul onorific „În Serviciul Patriei” (L574/2004), majorarea pentru fiecare an peste vechimea în serviciu minimă necesară pentru pensionare (L223/2015, art. 29 lit b) și contribuția individuală suplimentară la pensie (L223/2015, art. 108).

Pentru personalul în activitate din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională alocațiile bugetare aferente îmbunătățirii condițiilor de lucru și asigurării dotărilor și logisticii s-au redus continuu, pentru personalul din penitenciare acestea fiind de 3 ori mai mici în 2019 față de 2017 în pofida faptului că bugetul instituțilei a avut un trend crescător.

La acțiunile de protest organizate de către Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România, Federația Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor și Forumul Structurilor Asociative din Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională sunt invitați să participe toți angajații și rezerviștii din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Cerem, așadar, condiții de lucru mai bune și o salarizare echitabilă pentru personalul în activitate și încetarea discriminării pensionarilor militari.

În cazul în care guvernanții nu vor răspunde pozitiv solicitărilor noastre acțiunile de protest vor continua pe termen nelimitat”, se arată în comunicatul oficial care prevede și calendarul protestelor. 

CITEȘTE ȘISindicaliștii din Penitenciare amenință cu blocarea activității și solicită demisia lui Tudorel Toader

”Calendarul acțiunilor de protest include petiții, refuz de efectuare a orelor suplimentare, proteste în stradă, pichetări, acțiuni în justiție și plângeri penale.

Refuzul de a intra în serviciu, în toate penitenciarele în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfășurarea misiunilor în condiții de siguranță.

La aceste acțiuni vor participa și reprezentanți de la Penitenciarul Gherla”, a declarat președintele Sindicatului Liber din Penitenciarul Gherla, Ovidiu Bota.

Se preconizează o participare minimă de peste 750 de persoane, din care cca 500 de persoane vor reprezenta Sindicatul National al Polițiștilor și Personalului Contractual, cca 150 de reprezentanți ai Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor și cca 100 de persoane din rândul rezerviștilor militari. 

La acțiunile de protest programate în 7-8 februarie 2019 urmează să participe și reprezentanți ai Sindicatului Liber din Penitenciarul Gherla. Dacă aceste acțiuni nu vor avea rezultatele așteptate de sindicaliști, fiind prelungite pe o perioadă nedeterminată, urmările ar putea înregistra efecte directe asupra activității din penitenciare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *