In vizor

Polițiști clujeni, chemați la audieri la sediul IPJ Cluj după cheful de la GILĂU

În urmă cu trei săptămâni Ziar de Cluj publica un material însoțit de o filmare în care apar mai mulți polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj. Aceștia se aflau în localul New Life din Gilău și se chefuiau cu un infractor condamnat pentru ultraj, care se ocupă și de exploatarea, transportul și depozitarea masei lemnoase. 

La scurt timp după, cei de la IPJ Cluj ne-au trimis o informare prin care susțineau că nu știau de cele întâmplate la Gilău (deși sursele Ziar de Cluj susțin că exista deja o anchetă la unul dintre departamentele instituției și un dosar penal la DGA Cluj), dar că s-au sesizat din oficiu. 

Zilele trecute, la Biroul de Control INTERN al IPJ Cluj, au fost chemați mai mulți polițiști care apar pe înregistrarea respectivă. Mai mult, Ilea Rareș, cel care se întrecea în dedicații cu polițiștii de la chef, este condamnat pentru ultraj, după ce l-a amenințat pe un alt șef de post care i-a confiscat o mașină ce transporta lemne ilegal. 

Despre cine este vorba? Haideți să ne amintim personajele. 

 

Protagonistul filmărilor, Ilea Rareș este un condamnat penal pentru ultraj. În 2017, șeful de post din Măguri, Vasile Pleșa a confiscat un transport de lemn de-al acestuia, camionul fiind condus însuși de soția sa Daria Ilea. În urma acțiunii derulată de Vasile Pleșa, Rareș Ilea a început o serie de atacuri la adresa șefului de post din Măguri, inclusiv o ”vizită” la poarta acestuia împreună cu mai mulți indivizi puși pe ”răzbunare”. Polițistul s-a adresat IPJ-ului și într-un final, după ce a formulat plângerea penală, anchetatorii l-au trimis în  judecată pe Ilea pentru ultraj. Instanța de fond l-a condamnat la închisoare și la plata unor sume de bani cu titlu de daune. 

 

Daniel Neag apare și el în filmarea de mai jos, îmbrăcat într-o geacă roșie și distrându-se pe măsură cu dedicații muzicale la adresa lui Ilea. Neag este subofițer la Jandarmeria Montană și potrivit fișei postului se ocupă cu protecția fondului silvic.

Ion Arion, prezent și el la cheful cu pricina. Când nu se distrează pe dedicațiile date de Ilea Rareș, Arion ocupă poziția de șef al Poliției Gilău, localitatea unde stau soții Ilea.

Tot în imagini apar și doi agenți de la Biroul Combatere Infracțiuni Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică al IPj Cluj, respectiv la masa din spatele lui Ilea: agenții Nagy Sebastian și Marcel Petruța. Publicația Cotidianul vorbea despre acest eveniment și semnala cât de moral e ca un „poliţist la Serviciul Ordine Publică, Biroul Combatere Infracţiuni Silvice, să bei bine mersi la o chermeză a unui personaj care e cunoscut pe 5 munţi ca fiind traficant de lemne şi care are o puzderie de sancţiuni pe linie infracţională în acest domeniu”, făcând referire la Ilea Rareș. 

Potrivit celor de la IPJ Cluj, investigațiile pe marginea subiectului sunt aproape de final. Există două posibilități de soluționare a anchetei. Prima ar însemna de la un avertisment verbal/mustrare scrisă la raport și suspendare pe o perioadă determinată. Cea de-a doua se poate raporta la un aspect foarte important: cheful infractorilor și al polițiștilor din zonă a avut loc în martie 2018, iar potrivit normelor aplicate de Biroul Control Intern orice incident incompatibil cu conduita polițiștilor, întâmplat cu mai bine de 12 luni în urmă, poate fi cu ușurință îngropat. 

Mai mult, Daniel Neag, subofițerul de la Jandarmeria Montană, cel care striga în gura mare și plătea la lăutari dedicații pentru Ilea Rareș, potrivit IJJ Cluj nu a fost sancționat disciplinar niciodată. 

Citește și:

 VIDEO: Să mă feresc de GARDĂ nu mai vreau, varianta GILĂU. Protectorii legii se întrec în dedicații cu transportatorii de lemne: fărăăăăăă număăăăăăr!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *