In vizor

Poliția susține că tăierile din Făget s-au făcut cu aviz de însoțire. De ce se aprobă tăieri de copaci în Pădurea Făget?

Tăierile de copaci din pădurea Făget, zona Sfântul Ion, au fost făcute legal, în baza unui aviz de însoțire, susțin reprezentanții IPJ Cluj. Cel care a tăiat copacii este un pădurar care are în responsabilitate cantonul Făget și care avea aprobare să execute exploatarea de material lemnos în acea zonă. Au fost atât de multe hoții și furturi din pădure, prea puține pedepsite, și multe situații de cârdășie între autoritățile statului și cei care fură pădurea, încât suspiciunea și neîncrederea noastră este pe deplin justificată. Ne întrebăm de ce ae aprobă tăieri în Pădurea Făget, la fel ca și în pădurea Hoia? 

”Conform primelor verificări efectuate în urma apelului la 112 de ieri, în zona indicată își desfășura activitatea un pădurar, iar camioneta folosită avea avize de însoțire a materialului lemnos pentru două transporturi. În această dimineață pădurarul a fost audiat, context în care a prezentat documentația prin care a fost aprobată exploatarea materialului lemnos. Acesta are în responsabilitate cantonul 6 Făget, unde este în curs de exploatare Partida nr. 24. Exploatarea este aprobată pe o perioadă de trei luni, începând cu 22 august 2019. La data de 29 octombrie 2019 au fost valorificați și transportați 6 metri cubi  material lemnos , fiind emise avizele de însoțire seria AR nr. 2118409 din 29.10.2019, respectiv 2118410 din 29.10.2019”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

Deputatul Adrian Dohotaru, cel care a militat mereu pentru protejarea zonelor verzi, susține că toate aceste tăieri din pădurile aflate în apropierea Clujului, Făget și Hoia, au loc din cauza lipsei de implicare a autorităților locale. Poliția ar trebui să se implice mai mult, să fie organizate patrule care să apere pădurile și să descurajeze furtul de lemne.

E anormal să permitem tăierile, fie că sunt legale sau ilegale. Nu ar trebui să se permită tăierile în zonă. Fie că vorbim de Făget fie că vorbim de pădurea Hoia-Baciu sunt plămâni verzi. Primăria a introdus în intravilan bucăți consistente de pădure, să dăm bine la cantitatea de spațiu verde pe cap de locuitor. Dacă tot am introdus în intravilan pădurile, atunci să gestionăm mai bine tăierile din pădure. Acesta este semnalul pe care trebuie să îl trimitem Primăriei, care are resurse mai mari decât Garda Forestieră sau Direcția Silvică. În ceea ce privește tăierile ilegale acestea trebuie stopate, având un sistem mai bun de colaborare între Direcția Silvică Cluj, Primărie și Garda Forestieră. Varianta cea mai optimă, mai ales că avem situația aceasta în care poliția nu a venit, este ca Poliția să își facă treaba mai bine dacă sunt reclamații. Eu însumi am făcut reclamații și nu veneau. Avem nevoie de patrule zilnice pentru a descuraja hoții. ”, susține Dohotaru.

Adrian Dohotaru îi reamintește primarului Boc de promisiunea prin care Hoia ar urma să devină pădure-parc, situație în care tăierile ar fi complet interzise. Același statut poate să îl primească și pădurea Făget.

”Primarul Emil Boc trebuie să livreze o realitate nu doar o promisiune, deoarece vorbea la un moment dat de posibilitatea de a face parc-pădure în Hoia Baciu. Parc-pădure ar trebui să avem și în Făget și să nu se mai taie deloc, nici măcar legal. Ar trebui să fie o înțelegere cu proprietarii privați, am avut această discuție cu primarul Emil Boc, prin care primărie să facă un studiu juridicși să caute modalități legale pentru a despăgubi proprietarii privați să nu mai taie din pădure ci să primească din alte părți lemn”, potrivit lui Adrian Dohotaru.

Adrian Dohotaru va facea și o sesizare scrisă către Garda Forestieră cu privire la situația arătată de Tudor Brândușan. Aceași sesizare va fi trimisă și Direcției Silvice Cluj și primarului Emil Boc pentru a găsi o modalitate prin care toate aceste instituții să colaboreze astfel încât să fie diminuate tăierile abuzive, ilegale.

Mihai Seplecan, reprezentantul Partidului Ecologist Român, este de părere că toate aceste tăieri sunt făcute prin complicitatea autorităților care sunt ”mână în mână” cu hoții.

Eu cred că instituțiile statului care sunt puse să apere cetățenii și pădurile, ele sunt cele care apără infractorii și îi lasă intenționat să fure. Nu vedem un polițist patrulând. Eu stau în Grigorescu pe Donath. Altădată mă dădeam cu sania, umblam prin pădurea Hoia, vedem polițiști și jandarmi care patrulau, ne legitimau și pe noi care ne jucăm, dar dacă sunt mașini suspecte. Dacă ar face prevenție, iar hoții ar vedea că patrulează, că nu sunt corupți ar fi descurajați. Se vede clar că sunt mână în mână cu hoții. Înțeleg că se fură noaptea și nu pot să patruleze tot timpul prin pădure, dar dacă mergi și vezi că sunt tăiați copaci, sunt urme, chemi poliția, se fac expertize. Este o boicotare. Aseară trebuiau săltați. Pe un suporter îl găsești în două secunde, așa trebuie și cu hoții. Se verifică numărul de înmatriculare, se duc la ei acasă. Autoritățile sunt indiferente, nepăsătoare, sunt mână în mână cu hoții. Acestea instituții au fost făcute să ne apăre și să ne ajute. Toate instituțiile statului fac anchete preferențial, nepăsătoare și indiferente. Instituțiile statului sunt cele care trebuie să ne apere, dar ele distrug țara. Se vede nepăsare prin lipsa anchetelor și a acțiunilor.

Aseară un cetățean a susprins mai multe persoane în timp ce tăiau copaci din Pădurea Făget pe care îi încărcau în doua mașini. Întâmpinat cu ironii și gesturi de intimidare respectiva persoana a apelat 112, doar că niciun echipaj de poliție nu s-a deplasat timp de 35 de minute de la sesizare. IPJ Cluj susține că patrula de poliție era angrenată în desfășurarea unui alt eveniment și nu s-a mai deplasat la fața locului.

Citește și:

ALO, IJP CLUJ, Secția 4 Poliție este o instituție total inutilă aflată în slujba hoților de lemne, se pare! Serviciul 112 este, în continuare, o mizerie! ÎN URMA ACESTEI SESIZĂRI AȘTEPTĂM O POZIȚIE PUBLICĂ!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *