In vizor

Poliția Locală Florești, pe urmele internauților. Floreștenii sunt amendați pentru postările din spațiul virtual. Libera exprimare în era 5 G

Scris de 4,161

În Florești, cea mai ”avansată” comună-dormitor din țară, libera exprimare este sancționată. Iar Poliția Locală a început să aplice amenzi pentru ”tulburarea liniștii publice” pe rețelele de socializare. În era 5 G, în care internetul din Florești zbârnâie cu o viteză nemaiîntâlnită, organele de control ale Poliției Locale au început să amendeze floreștenii pentru postările din spațiul virtual. Problemele din realitatea concretă au fost epuizate, astfel încât ”liniștea publică” de pe rețelele de socializare a devenit preocuparea numărul 1 a Poliției din Florești. Este cazul lui Marius Hodina, floreșteanul care a fost invitat la secție pentru a fi sancționat, deoarece și-ar fi permis să se exprime prea liber la adresa primarului din Florești, Horia Șulea.

Deoarece problemele din Florești au fost depășite, iar Marius Hodină și-a permis, totuși, să le bată obrazul nițel mai vârtos reprezentanților primăriei, acesta a fost vizitat de Poliția Locală.

Iată ce a scris acesta în urmă cu câteva zile:

Astfel, întrucât au mai rămas câteva probleme de rezolvat în comuna Florești, iar Marius Hodină le-a semnalat, acesta este pasibil de amendă.

Avertismentul nu este luat în calcul de organele de control din Florești.

”Ieri m-a căutat Polița Locală acasă. Aceștia mi-au adus o ”invitație”: trebuia să mă prezint la Secție.

Am fost în această dimineață, la domnul Mureșan Marin. Sunt revoltat: nu există lege să-mi interzică să-mi exprim liber punctul de vedere. Întrucât nu am semnat procesul-verbal, acesta nici nu mi-a fost înmânat. Totuși, agentul de Poliție mă îndemna să semnez procesul-verbal, ca să scap doar cu o amendă de 200 de lei. Sunt dispus să semnez un proces-verbal, însă doar cu avertisment”, a afirmat Marius Hodina.

”Nu, că nu mai pot să-ți dau avertisment”, mi-a replicat polițistul. 

De ce se ocupă de aceste aspecte Poliția Locală, de ce plângerea nu a fost depusă la Tribunal ori la Poliția Municipală? Iar Poliția Locală este în subordinea Primăriei…

Totul a început de la un mesaj pe care l-am postat pe Facebook. Agentul de Poliție mi-a arătat și hârtia pentru care am fost chemat. Aceștia au o copie după postare. 

În plus, eu am postat mesajul respectiv într-un grup închis, al cetățenilor din Florești. Este un grup închis, nu este unul public. Dar, culmea, știți unde vor să încadreze acest caz? La ”deranjarea liniștii publice”. Asta e Legea pe care mi-au arătat-o. La articolul respectiv mă încadrează”.

Care este legătura dintre spațiul virtual și ”liniștea publică”? Este, bineînțeles, o enigmă. Dar nu pentru organele de control ale Poliției Locale Florești.

”Nu mi se pare normal să nu-mi pot exprima punctul de vedere în spațiul virtual, mai ales într-un grup închis”, a declarat Marius.

”Am văzut pe biroul Poliției foarte multe amenzi care vor ajunge la alți oameni. ”Vor fi și alții amendați”, m-a anunțat agentul de Poliție și mi-a arătat alte asemenea dosare, vreo 10 la număr”.

Deocamdată, Marius Hodină așteaptă să primească plângerea pentru postarea sa, prin poștă. 

Însă, întrebarea este următoarea: de unde până unde, Poliția Locală l-a identificat pe cetățeanul în cauză? Pe o rețea de socializare, cu acest nume poate fi oricare alt cetățean din orice alt oraș al țării. 

”Eu nu am adresa menționată pe Facebook. Cu ce drept și de unde au fost luate datele mele personale de identificare, adresa la care locuiesc”, întreabă Marius Hodina. 

”De unde? De la Biroul de Informații? Trebuia să fiu acționat în judecată pentru ca instanța competentă de judecată să le ofere adresa mea”.

Nu este încălcat dreptul la viața privată și la intimitate a unui cetățean? 

Din 25 Mai 2018, în România și în restul Uniunii Europene a intrat în vigoare REGULAMENTUL (UE) 2016/679 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 27 aprilie 2016, privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. 

Oare despre Regulamentul General Pentru Protecția Datelor (GDPR) s-a aflat și în cea mai ”avansată” comună din țară? Ce măsuri a luat în acest sens Primăria din Florești? Dar Poliția Locală?

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 10 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 12 hours Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 12 hours PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 13 hours Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 13 hours Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 13 hours Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 14 hours Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 14 hours In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 15 hours Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 16 hours Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 17 hours In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
 • Acum 17 hours Din oras
  DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE