Despre polen se spune ca este unul din cele mai de pret daruri ale naturii, intrucat fara el inmultirea plantelor cu flori nu ar fi posibila. Polenul reprezinta principala hrana pentru puietul din stup si material prima pentru laptisorul de matca.
Polenul este un ansamblu de microspori ai plantelor, reprezentand elementul lor fecundant. Se prezinta sub forma unei pulberi foarte fine, de culoare variind de la galben deschis la roscat si negru. Polenul, extras din celulele fagurilor de albine, este uscat si curatat. Poate fi conservat prin macinare fina si chiar amestecat (in proportie de 10 %) cu mierea.
Compozitie si proprietati
Grauntele de polen este foarte asemanator cu un ou de gaina microscopic, atunci cand il consumam. In stomac, porii sai se deschid, lasand sa se scurga in tubul digestiv substantele din interior. Intre acestea, se afla si toti aminoacizii esentiali, care trec direct in sange, ceea ce face ca, de pilda, 100 g de polen sa poata inlocui 500 g de carne de vita.
De altfel, din punct de vedere calitativ se spune ca polenul e cea mai buna hrana (exceptand laptisorul de matca, obtinut insa extrem de greu si in cantitati foarte mici). El suplineste practic orice element care lipseste din organism, tot ce ii trebuie organismului pentru viata.
Polenul este o substanta extrem de bogata in nutrienti:
– zaharuri (40 %), in special amidon si lactoza;
– proteine (35 %), bogate in toata gama de aminoacizi esentiali, adica cei pe care organismul nu-i produce si care sunt indispensabili cresterii;
– grasimi (5-15 %);
– vitaminele C, K si vitaminele din grupa B;
– saruri minerale: potasiu, calciu, sulf, sodiu, fosfor etc.;
– enzime, care favorizeaza functiile metabolice ale organismului;
– substante antibiotice;
– pigmenti, responsabili pentru culoarea polenului
Polenul are urmatoarele proprietati: tonifiante, stimulante, antibacteriene, accelereaza cresterea, echilibreaza sistemul nervos, regleaza functiile intestinelor etc.
Consum alimentar
In comert, polenul este disponibil in granule si ca pulbere. Cel de culoare uniforma provine de la o singura specie de flori, in timp ce tipul multicolor este poliflor si este bogat in principii nutritive.
Polenul granule poate fi consumat numai uscat foarte bine, simplu sau dizolvat in apa indulcita cu miere sau amestecat cu miere, dulceata sau iaurt. Poate fi dizolvat si in lapte, nu insa in ceai sau cafea, care ii diminueaza proprietatile terapeutice. Granulele trebuie foarte bine mestecate in gura, insalivate si dizolvate, inainte de a fi inghitite.
Recomandari dietoterapeutice:
In general, polenul se recomanda persoanelor sanatoase pentru cresterea randamentului fizic si intelectual, fortificarea organismului (mai ales in perioada epidemiilor de boli infecto-contagioase), suplinirea unor eventuale lipsuri de vitamine, de acizi aminati, de saruri minerale etc.
De asemenea, se recomanda in urmatoarele afectiuni: astenie, anorexie, rahitism, intarzieri de crestere la copii, renescenta, constipatie, colite, diaree cronica, anemie, alcoholism, arteroscleroza, adenoma de prostate, hepatita cronica, ciroza hepatica, nevroze, artroze, boli de piele, caderea parului, migrena, tumori maligne etc.
Polenul este un excelent fortifiant si integrator al alimentatiei batranilor si al copiilor. Se consuma, de preferinta la schimbarea anotimpurilor, timp de o luna, incepand cu o cantitate mica de granule si anjungand la maximum 2 lingurite pe zi.
Un organ avantajat de terapia cu polen este ficatul, aceasta imensa uzina cu circa 100 de functii diferite. Odata ingerat de organism, polenul cu substantele sale ajunge in sange, inima si creier, vindecand afectiunile specifice zonelor respective. Mai mult, polenul fiind euforizant, pacientul devine mai optimist, mai vesel, produsul putand fi utilizat cu succes in centrele de tratamente antidrog.
Aminoacizii esentiali aflati in polen ajuta si la producerea endorfinelor, asa-numitii hormone ai fericirii, ai placerii, iar elementele legate de partea sexuala masculina sunt foarte importante in tratarea disfuctiilor sexuale la barbati (de pilda, oligospermia), ca si a afectiunilor prostatei, recomandarile principale sub acest aspect mergand catre adulti si varstnici.
Insa si femeile beneficiaza de calitatile terapeurice ale polenului, in situatiile “exploziilor” hormonale, cand apar mastite si insomnii. Si sa nu uitam – tot pentru sexul frumos – de remarcat calitatile cosmetice ale polenului: curata, hraneste, regenereaza pielea. Privitor la ten, mastile cu polen si ingerarea granulelor ajuta la vindecarea acneei adolescentilor.
Cu aminoacizii sai, polenul ajuta la refacerea muschilor inimii. Pe langa ajutorul dat metabolismului energetic al inimii, polenul contribuie la fluidizarea si refacerea capilarelor. Indirect, el ajuta practic toate organele din corp.
In functie de provenienta, polenul poate avea indicatii specifice: polenul de salcam si cel de tei – insomnii, nevroze; polenul de castan dulce – varice, boli de prostate; polenul de macies – boli febrile, boli de inima; polenul de rozmarin – astenie; poelnul de rapita – ulcer varicos; polenul de cimbrisor – impotenta sexuala, frigiditate; polenul de mar – boli de inima etc.
Pentru copii si convalescenti, polenul este un bun stimulent al poftei de mancare, insa si reversul – scaderea in greutate – e viabil, datorita unui mecanism foarte interesant: in special la persoanele cu alimentatie monotona, organismului “ii e foame” de o anumita substanta; daca nu o gaseste, foamea se mentine si intervine supraalimentarea, apoi cresterea in greutate. Dar polenul calmeaza centrul foamei. Recomandabil, pentru scaderea in greutate, e bine ca macar 7 zile sa se consume, inainte de masa, polen in iaurt amestecat cu miere, apoi numai polen. Pentru un adult, doza zilnica medie este de 7-8 lingurite. In general, cura de dupa mesele principale (cu cate o jumatate de lingurita de polen) este recomandabila oricui.
Precautii: persoanele care prezinta intoleranta la polen vor micsora dozele amintite, iar cele alergice nu vor consuma acest aliment-medicament.