Focus

Poftiți la muzeu! ”Ciotul” de autostradă de lângă Cluj, aproape finalizat, rămâne în conservare

Lucrările la tronsonul Gilău-Nădășelu, supranumit ”Autostrada Muzeu”, sunt pe ultima sută de metri, dar șoferii mai au de așteptat cel puțin un an până să poată accesa cei 8,7 kilometri de autostradă. Tronsonul scurt rămâne un muzeu până va fi legat de autostrada Câmpia Turzii. 

Lucrările la tronsonul de autostradă Gilău-Nădășelu, finanțate exclusiv de statul român cu 59 de milioane de euro, sunt aproape gata. Dovadă stau fotografiile postate de CNADNR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) pe pagina sa de facebook. Însă, din cauza faptului că lipsește podul peste Someș – un viaduct de 800 de metri de șosea, care ar trebui să unească cele două porțiuni de autostradă – zona nu poate fi tranzitată.

autostrada gilău-nădășel

Contractul a fost atribuit în 2014 Asocierii UMB Spedition – Tehnostrade și conform termenilor, autostrada trebuia să fie finalizată în doi ani. Chiar dacă s-ar fi respectat termenul, tronsonul nu ar fi fost circulabil deoarece la capătul dinspre Gilău se oprește înainte de viaduct.

Firma americană Bechtel, care a construit tronsonul Gilău-Câmpia Turzii a abandonat lucrările la viaduct în 2013, când a fost reziliat contractul cu statul român. În luna august 2016 a fost reluată procedura de atribuire a contractului de execuție pentru viaduct. Italienii de la Tirrena Scavi au câștigat contractul cu prețul de 25,97 milioane de lei fără TVA. Specialiștii estimează că lucrările la pod vor fi finalizate până la jumătatea anului 2018. Podul va lega cele două tronsoane ale Autostrăzii Transilvania: Turda – Gilău şi Gilău – Nădăşel.

„Acest tronson de autostradă este o exponată excelentă a incompetenței autorităților, ce nu au fost capabile să finalizeze o licitație si sa semneze un contract de executie a unui pod/viaduct, deși au avut 4 (patru!) ani la dispozitie din vara anului 2013 de când a fost reziliat contractul cu Bechtel”, susține API (Asociația Pro Infrastructură) într-o postare pe rețeaua de socializare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *