Eveniment

Poetul Szőcs Géza, fost senator UDMR Cluj, a murit la Budapesta, infectat cu coronavirus

Poetul Szőcs Géza, fost senator UDMR și secretar de stat în guvernul maghiar, a murit la Budapesta, joi, în urma unei infecții cu coronavirus.

Szőcs Géza a fost infectat în timpul pandemiei și a fost internat într-un spital din Budapesta, unde a ajuns în stare gravă la terapie intensivă, fiind ventilat săptămâni întregi.

El a încetat din viață din cauza complicațiilor cauzate de coronavirus, potrivit index.hu 

Szőcs Géza avea 67 de ani, iar între 1990 și 1992 a fost senator din partea UDMR Cluj, deținând și funcții de conducere în cadrul acestei formațiuni politice.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a adresat un mesaj de condoleanțe pe pagina sa de socializare:

„A plecat devreme dintre noi, devreme. Am avut un coleg, secretarul general al RMDSZ, vicepreședinte politic și senator.

A vorbit în decembrie 1990 pentru că a crezut că ar putea fi o perioadă în care putem lăsa rănile în spatele nostru, iar românii și ungurii construiesc o lume mai liberă, democratică, ca partide echivalente.

Era poet, unul dintre cei mai buni. El a trăit și a creat lăsând o urmă adâncă peste tot”, a notat Kelemen Hunor. 

Szőcs Géza era cunoscut îndeosebi pentru activitatea sa literară, fiind autor a numeroase articole, volume de poezii și traduceri, și deținător al mai multor premii culturale.

Născut în Târgu Mureș, poetul a fost, între anii 1981 și 1983, co-editor al revistei de samizdat „Ellenpontok“ (Contrapuncte), tipărită la Oradea, motiv pentru care a fost arestat și supus la presiuni sistematice din partea Securității comuniste. Dosarul său de urmărire informativă cuprinde 16 volume.

Între 1986 și 1989, Szőcs Géza a trăit în Elveția, iar între 1989-1990 a coordonat activitatea studioului Rado Europa Liberă din Budapesta. 

Când a revenit în țară, la Cluj, și-a început activitatea politică în UDMR, apoi a coordonat editorial mai multe publicații. 

În 2010, Viktor Orbán, l-a desemnat ca ministru secretar de stat pentru cultură, iar ulterior a fost consilier al premierul Ungariei pe probleme culturale.

 

 

 

sursa foto: magyarhirlap.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *