In vizor

Podurile de la Rachitele-Ic Ponor sunt gata cu o intarziere de doua luni

Autoritatile judetene receptioneaza astazi lucrarile de executie a celor noua poduri realizate pe drumul turisic Rachitele-Ic Ponor. Acestea trebuiau sa fie gata in 5 septembrie, astfel ca societatea Samus Constructii a intarziat cu doua luni termenul de executie a lucrarilor.

Povestea fara sfarsit a reabilitarii drumului turistic Rachite-Ic Ponor, inceputa din 2009,  mai incheie un capitol. Dupa ce, initial, executia podurilor nu a fost deloc trecuta in proiect, greseala a fost reparata cu o noua licitatie, adica o suplimentare de buget a proiectului initial.

Proiectul de reabilitare a Drumului Judeţean (DJ) nr. 108 C – 763 Rachitele – Prislop – Ic Ponor, finanţat din fonduri europene, nu a corespuns realitatii din teren. Astfel,  Consiliul Judeţean (CJ) Cluj s-a vazut nevoit sa suplimenteze investitia cu o suma destul de mare, deoarece  pentru sase din cele noua poduri prevazute s-a solicitat de catre proiectant doar modernizare, in timp ce expertii au  apreciat ca acestea trebuiau construite de la zero.

Vina a apartinut proiectantului SC Drumex SRL, societate detinuta de profesorul UTCN Mihai Iliescu.

Consiliul Judetean Cluj a dat, apoi, aceleiasi firme un contract de refacere a proiectului, in care s-au inclus si cele noua poduri.

Contractul de executia lucrarilor a fost adjudecat de SC Samus Constructii SA Dej. Conform contractului, podurile trebuiau finalizate in cinci luni de la data emiterii ordinului de incepere a lucrarilor. Cu alte cuvinte, cele noua poduri trebuiau finalizate in 5 septembrie. Constructorul a intarziat, insa, cu mai bine de doua luni termenul de finalizare.

Valoarea contractului pentru construirea celor noua poduri este de 3,9 milioane de lei, fara TVA. Garantia structurii de pod este de 30 de ani, iar a celorlalte lucrari de 7 ani.

Reabilitarea drumului turistic din zona Rachitele-Prislop-ic Ponor este unul dintre cele mai scumpe proiecte din judet, finantat din fonduri europene. Contractul a fost cotat la 59 de milioane de euro, din care valoarea nerambursabila depaseste 48 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *