Din oras

Poduri de cosmar intre Turda si Alba Iulia

Trotuare inclinate, gropi adanci si sparturi prin care se poate zari haul de dedesubt si apa raului ii inspaimanta zilnic atat pe turdenii care au drum in zona podurilor dinspre Alba Iulia, cat si pe soferii nevoiti sa isi ghideze abil masinile in aceasta zona in paragina. Oficialitatile primariei din Turda admit ca podurile cu pricina sunt un pericol public, dar vinovati ar fi cei de la CNADR care vor sa „paseze” reabilitarea lor catre municipalitate.

Podurile care strabat Turda sunt care mai de care mai deteriorate, culminand cu cele de pe drumul spre judetul Alba.

“De cate ori trec cu masina pe podurile astea ma intreb daca mai ajung la capat. Parca stau sa se dezintegreze, ca in filmele de groaza”, se plange o soferita care face des acest traseu.

“Seamana bine cu podul de la Cluj, din Piata Mihai Viteazul, cel care s-a surpat anul acesta”, a remarcat un alt sofer clujean.

Potrivit reprezentantilor Primariei Municipiului Turda la aceasta data sunt in curs de reabilitare podurile peste raul Aries, situate pe strada Stefan cel Mare – DN15.

“La podul din amonte construit in 1992 se va reamenaja trotuarul si suprastructura la nivelul instalatiilor de iluminat public. Podul din aval construit in 1955 se va reabilita complet prin consolidarea fundatiilor pilelor, reamenajarea albiei raului Aries, largirea partii carosabile, refacerea trotuarelor, iluminat si amenajare arhitecturala peisagistica. Antreprenorul general selectat in urma licitatiei publice deschise organizate in SEAP in luna mai 2014 este S.C. ARIA CONSTRUCT S.R.L. Alba Iulia”, a precizat pentru Ziar de Cluj, Ginel Calugar, sef Serviciu Dezvoltare Publica si Investitii in cadrul institutiei.

Valoarea adjudecata a lucrarilor este de  3.648.136,64 lei, inclusiv TVA. Lucrarile au inceput in luna iunie a acestui an si au termen de executie de 8 luni.

In ceea ce priveste podurile situate pe strada Alba Iulia la iesirea din Turda spre Alba – spre DN75, Calugar a admis ca “acestea sunt intr-o stare avansata de degradare”.
 

“Municipiul Turda este in litigiu cu CNADR – Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, intrucat, desi s-a emis o hotarare de guvern pentru predare catre municipiul Turda a unor drumuri/poduri, nu am fost de acord sa preluam aceste poduri si drumuri fara a fi reabilitate din bani de la bugetul statului, mai ales ca bugetul local este complet insuficient pentru a sustine astfel de lucrari. Am sesizat de mai multe ori in scris, ministerul de resort, Guvernul Romaniei si C.N.A.D.N.R. asupra starii avansate de uzura/degradare si a potentialului pericol in trafic, dar inca nu au luat masuri concrete de reabilitare a lor”, a mai precizat responsabilul din cadrul municipalitatii turdene.

Oficialii CNADR nu au comentat pana acum aceasta informatie. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *