De cartier

Podul Răsăritului mai spală din rușinea podului Porțelanului, ale cărui lucrări neterminate din 2019 reîncep astăzi

Înainte de sărbători, primarul Emil Boc s-a cerut întrebat, la o emisiune radio, despre podul Porțelanului, ale cărui lucrări au fost ratate în 2019, din cauza descoperirii tardive a unui zăcământ de sare în sol (sare care ar fi trebuit descoperită de studiile geotehnice realizate în 2015).

„Mă tot întrebați la fiecare emisiune de podul Porțelanului, acuma când aveam vești nu mă întrebați! (…) Răsăritului e spectaculos! E spectaculos ce se întâmplă acolo! (…)

(Legat de podul Porțelanului – n.r.) v-am spus că, atunci când am vești noi, vin și vi le dau! Acuma pot să vă spun dumneavoastră și clujenilor că, exact cum am spus, am semnat contractul ieri (20 aprilie – n.r.), marți am dat ordinul de începere cu 26 aprilie, termenul de realizare este 7 luni. Asta este ceea ce avem astăzi legal, în vigoare, operațional. Probabil că de pe la partea a doua a lunii mai o să vedeți și lucruri concrete, pentru că acuma din 26 aprilie e ordinul de începere semnat, durează probabil vreo 2-3 săptămâni să-și aducă materialele, să-și aducă ceea ce e necesar să intervină și undeva de la sfârșitul lunii mai se vor vedea și lucrări concrete în teren. Durata de execuție e 7 luni de zile. Ochii pe ei, ceasul ticăie și să termine lucrarea acum pentru că a plecat în linie dreaptă!”, a declarat primarul.

Ceasul stricat ticăie pentru podul Porțelanului din anul 2019, pe acest pod circulându-se în 2022 în felul următor:

Cu podul Răsăritului însă e o cu totul altă poveste! După o organizare de șantier care părea să treneze, lucrările au început în trombă, aici lucrându-se, în ultimele luni, foarte rapid și serios. În 6 septembrie 2021 a fost dat ordinul de începere a lucrărilor, iar 7 luni mai târziu arcele podului au fost montate, prilej cu care primarul Boc s-a și promovat electoral, pe pagina sa de Facebook, unde a scris în 20 aprilie 2022:

„Cluj-Napoca: În aceste zile se montează arcele de la podul Oașului-Răsăritului

Au fost realizați pași importanți în proiectul podului care leagă strada Oașului de strada Răsăritului peste Someșul Mic, primul arc metalic cu tiranți prevăzut în proiect a fost instalat ieri, 19 aprilie. Lucrările sunt în grafic.”

Potrivit panoului de șantier, data finalizării podului Oașului – Răsăritului este 6 mai 2023. Podului Porțelanului, dacă se va respecta termenul de execuție de 7 luni, ar trebui să fie gata anul acesta, la finalul lunii noiembrie.

Porțelanului, pod ale cărui lucrări au început în aprilie 2019, va fi terminat, așadar, în cel mai bun caz, numai cu 6 luni înainte de Răsăritului, unde lucrările au debutat în septembrie 2021. Astăzi, pe teren, nu există urmă de noul pod Porțelanului, în timp ce la podul Răsăritului se lucrează de zor:

Cu toate că primarul Boc declara în 15 aprilie că habar nu are cine sunt cei care au câștigat noul contract pentru realizarea, în sfârșit, a podului Porțelanului, sunt aceleași firme care construiesc podul Oașului-Răsăritului: asocierea Freyrom SA Procons Group SRL. Firme care lucrează serios, din fericire.

În Clujul pentru oameni, nu pentru profit, era și cazul, de altfel, să se lucreze serios în această zonă de puternică dezvoltare imobiliară, unde vechea infrastructură nu ar mai fi dus noile proiecte. În arealul noilor poduri se vorbește despre un viitor cel mai mare mall din țară, despre „o nouă generație de locuințe”, de zeci de mii de metri pătrați de spații de birouri și despre clădiri cu peste 20 de etaje.