Eveniment

Poate găzdui Cluj-Napoca refugiați din Ucraina? Boc spune că există un plan de urgență, dar nimeni nu știe în ce constă acel plan

Primarul Emil Boc a declarat, astăzi, că în cazul în care Cluj-Napoca ar trebui să primească refugiați din Ucraina, există un plan de situații de urgență care poate fi pus în aplicare oricând. Acest plan este coordonat la nivel național de mai multe ministere. Primăriile nu pot acționa până când nu se dă semnalul de la București. De câteva zile se lucrează la actualizarea acestui plan, dar deocamdată nimeni nu știe în ce constă planul despre care vorbește Boc.

„Noi avem un plan de situații de urgență care poate fi adaptat pentru orice situație. Aici noi lucrăm sub comandă centrală, adică Ministerul de Interne coordonează cu Prefectura și cu primăriile încât dacă este nevoie se apasă butoanele pe orizontală și știm ce avem de făcut. De aceea spun că autoritățile au un plan de urgență care poate fi adaptat în funcție de specificul urgenței care ni se solicită.

Noi deja de la începutul săptămânii lucrăm la actualizarea acestui plan pentru a fi activat în cazul în care ni se va solicita”, a spus Boc, în cadrul unei emisiuni online.

Potrivit primarului, deciziile sunt luate de Ministerul de Apărare și Ministerul de Interne.

„Repet, aici nu se iau decizii individuale. Aici se iau decizii instituționale, pe baza deciziilor Ministerului de Apărare, Ministerului de Interne în cadrul unui plan extrem de bine structurat și organizat”, a precizat Boc.

Primarul nu a detaliat planul de urgență pentru refugiați. Nimeni nu știe acum cine va prelua refugiații, cum și unde vor fi repartizați, unde vor fi cazați, cine se va ocupa de ei.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne spunea că România este pregătită „pentru acest eventual aflux de migranţi dinspre Ucraina”.

„Structurile Ministerului Afacerilor Interne sunt pregătite pentru asigurarea unui răspuns integrat la această criză, inclusiv în ceea ce priveşte implicaţiile unei posibile migraţii necontrolate”, afirma Bode la Antena 3, în urmă cu câteva zile.

La nivelul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din țară s-au dat directive de a verifica adăposturile care pot fi folosite ca unități de cazare pentru refugiați, dar oricum astfel de acțiuni se fac în fiecare an, deci nu este nimic special pentru angajații acestor inspectorate.

În caz de calamități, sunt organizate tabere pentru sinistrați. Probabil astfel de măsuri se pot lua și în cazul refugiaților de război.

sursa foto: vox.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *