Analiza

Poate cineva să explice de ce se mai fac legi dacă guvernarea decide să-și bage picioarele-n acestea? Caz concret: acciza la carburanți și minciuna ieftinirii la pompă

Scris de 2,077

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a precizat miercuri că MFP a recalculat în ultima zi din an nivelul accizei la carburanți pentru a ține cont de legea privind eliminarea supraaccizei și de inflația comunicată oficial de Institutul Național de Statistică. Prețul carburanților a scăzut, în medie, cu 32 de bani pe litru, miercuri, după eliminarea supraaccizei și actualizarea cu inflația efectuată marți de către Ministerul Finanțelor, potrivit Mediafax.

Bun, ia să vedem ce a făcut guvernul Orban la sfârșit de an (“noaptea, ca hoții”, ca să parafrazăm) cu acciza la carburanți. Două chestii:

1. A eliminat prin lege supraaciza prin care chipurile se adunau bani pentru “finanțarea construcției de autostrăzi”. Rezultat: ieftinirea litrului cu 45 de bani.

2. Din cauză că i-a spus Coana Europa că s-a jucat cu acciza în nisip și că aceasta este sub minimum europeani și nu e frumos, a actualizat, chipurile, nivelul accizei cu inflația anuală, conform articolelor 342 și 442 din Codul fiscal. Rezultat: scumpirea litrului cu 13 bani.

Rezultat final: prețul carburanților a scăzut, în medie, cu 32 de bani pe litru. Adică mai puțin cu 13 bani pe litru decât se preconizase.

Frumos. Dar, să revenim la chestiunea aceea cu “noaptea, ca hoții”… și la necesitatea de a se călca în picioare legea, numai că le-a trebuit lor să facă niște declarații populiste pe valul euforiei câștigării prezidențialelor.

Ce ni se comunică pe Facebook de către Cîțu? Că Ministerul Finanțelor Publice trebuie să țină cont de niște articole din Codul fiscal în urma modificării survenite ca urmare a promulgării legii care elimină supraacciza. TREBUIE să țină cont după ce a făcut modificarea pe care nimeni nu le-a cerut-o în regim de urgență. Așa că, TREBUIND să țină cont, au mărit acciza, deși legea spune că se putea face acest lucru doar până la 20 octombrie!!! Dă-o-n Parlamentul ei de lege! 

“(2) Nivelul accizelor prevăzut în coloana 4 din anexa nr. 1 se actualizează anual cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014-septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie. Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, până cel mai târziu pe data de 20 octombrie a fiecărui an.”

Deci? Asta ar fi prima porcărie mandolinistică: nerespectarea legii în scopuri propagandistice.

A doua porcărie este cea în care acești papagali cu papion și săgetuță ne cred mai proști decât admite legea. Ca să pricepeți, am întrebat oameni care se pricep și aceștia ne-au explicat cum stăm cu propaganda de comunicare și care este șmecheria cu ghivent “pe dreapta” (de data aceasta):

“De fapt au mărit acciza în antrepozitul fiscal. Și au eliminat acciza tot în antrepozitul fiscal. Pentru că acciza se plătește la ieșirea din regimul suspensiv, adică la trimiterea în consum și nu se plătește niciodată de cel care vinde en-detail. Asta pentru produse petroliere. Ca să traduc pentru creierele care se hrănesc exclusiv din propagandă. Ceea ce cumpărați de la 1 ianuarie 2020 și spuneți că ați plătit mai puțin @pentru_că_acciză_scăzută e propagandă mincinoasă… Pentru că acciza la acele produse A FOST DEJA plătită la eliberarea în consum adică acum o lună. De către proprietarul antrepozitului fiscal. Eventualul preț mai mic pe care l-ați plătit ieri se recuperează de antrepozitar din fondul de garantare al accizelor, adică de la stat, adică de la noi. Șmecherie cu ghivent, numai bună de pus botul de către cei care nu gândesc cu propriul cap și habar nu au cum funcționează lucrurile. Ma-ni-pu-la-re, și atât.”

Similară cu șmecheria cu ghivent “pe stânga” din 2017:

“Eu n-am văzut nicio scumpire la carburanți”, a spus Tăriceanu, care a început să o chestioneze pe jurnalista care îi adresa întrebări.
„Conduceți? Aveți mașină?”
Când aceasta i-a răspuns că nu, președintele Senatului a conchis triumfător: „Ei, vedeți, eu conduc și diferența e între stații, nu că am mărit noi acciza”.

Așa este când te joci cu acciza în nisip!

 


ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Afacerea zilei
  Rottaprint Apahida, prima tipografie flexografică din România, a avut anul trecut profit de peste o jumătate de milion de euro
 • Acum 7 hours De cartier
  Viceprimarul Dan Tarcea despre Baza Sportivă La Terenuri: “Așa cum arată acum lucrările de acolo și ritmul de lucru de acum suntem optimiști și credem că vor fi realizate”
 • Acum 8 hours De cartier
  În orașul cu „cea mai bună calitate a vieții”, cel mai mare cartier mustește de gunoaie și noroaie
 • Acum 8 hours De cartier
  Clujenii cer semaforizarea intersecției din Borhanci, autoritățile se mai gândesc: «Este o situație extrem-extrem de aglomerată acolo… Opțiunea este dată la specialiști, să ne spună»
 • Acum 9 hours Rautacisme
  Lucrări publice cu viață scurtă, dar de cea mai bună calitate! Dalele noi, mândria Clujului, au crăpat și în jurul BT Arena
 • Acum 9 hours Din oras
  În weekendul ăsta, Festivalul Gastronomic Culinăria îți dă acces la grădina secretă a Restaurantului Da Pino unde vor cânta Grigore Leșe, Luiza Zan și trupa TRIGON
 • Acum 9 hours Din oras
  Lista problemelor descoperite de Primărie la proiectul de modernizare a Bulevardului 21 Decembrie 1989
 • Acum 9 hours De cartier
  Imagini nerecomandate minorilor – În parkingul Negoiu, din fundul Mănășturului, vandalii mânjesc pereții nestingheriți de Poliția Locală
 • Acum 11 hours De cartier
  SOPORUL viitorului, prins în «furcile administrative» din prezent: „După aprobarea PUZ-ului cheia va fi la investitori, la cei care dețin terenuri acolo”. Autoritățile nu pot avansa încă un termen final
 • Acum 11 hours Editorial
  Eşti hoţ, mincinos şi nu-ţi place munca? Te faci politician
 • Acum 12 hours Din oras
  Înc-o strategie: Autoritățile își propun să «planteze» zece mii de corpuri de iluminat public până în 2030. Valoarea investiției este estimată la aproape 7 milioane €
 • Acum 13 hours Din oras
  Nici n-a apucat bine managerul Spitalulului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj să refuze fonduri private nerambursabile, că “totul e perfect” şi aflăm că un părinte şi-a spălat copilul internat acolo cu furtunul
 • Acum 13 hours Rautacisme
  MI-S PENIBILII JUDEŢULUI: S-a inaugurat „ţava” de apă la Dej în prezenţa unui sobor de politicieni locali
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE