Politica

Poate aflăm cum de a fost „capabil” ministrul Energiei, Ionuţ Popescu, să facă pe genunchi ordonanţa prin care OMV Petrom a reuşit să se sustragă de la plata „taxei de solidaritate” în România

Că OMV Petrom a avut un profit record de peste 10 miliarde de lei în 2022 pe fondul exploziei prețurilor la energie. Acest profitul e de peste trei ori mai mare decât în anul precedent. Iar compania are o rezervă de cash de 13 miliarde de lei. De ce n-am suspecta interese ascunse?

  • OMV Petrom a raportat joi un profit net de 10,3 miliarde de lei în 2022, potrivit unui comunicat al companiei, preluat de G4Media. Spre comparație, în 2021 compania raportase un profit net de 2,8 miliarde de lei, așadar e vorba de o creștere de peste trei ori a companiei controlate de compania austriacă OMV și la care statul român deține 20% din acțiuni.
  • OMV Petrom a raportat și plata unor contribuții-record la bugetul de stat, în valoare de aproape 20 miliarde lei, incluzând taxe, dividendele de bază și dividendele speciale. Impozitele si contribuțiile specifice sectorului au însumat peste 7 miliarde lei.
  • De remarcat că OMV Petrom a raportat rezerve ce cash de peste 13 miliarde de lei, cu aproape 4 miliarde de lei mai mari decât în 2021. Nu e clar care este strategia companiei pentru această rezervă uriașă de cash.
  • Propunerea conducerii companii pentru dividendele de bază pentru 2022: 0,0375 lei/acțiune, în creștere cu 10% față de anul precedent; de asemenea, un dividend special este planificat a fi plătit în 2023, valoarea exactă urmând a fi anunțată la jumătatea anului 2023.

Anunțarea rezultatelor financiare ale companiei vine pe fondul tentativei guvernului de a impune o suprataxă pe veniturile excepționale ale companiilor din energie. Guvernul a adoptat această taxă de solidaritate introdusă de un regulament UE, dar OMV Petrom a anunţat că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, motivând că are „sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”.

Spicuim din triumfalistul comunicat al companiei:

„Anul 2022 a fost unul fără precedent pentru industria energetică, cu dificultăți în ceea privește aprovizionarea cu produse energetice, prețuri internaționale record și volatilitate fiscală. Rezultatele noastre reflectă acest mediu de piață și performanța operațională: diversificarea surselor de energie, continuitatea aprovizionării, producție record de electricitate.

Veniturile OMV Petrom sunt o bază solidă pentru contribuția la economia României și la sectorul energetic românesc. Profitul net a fost de 10 miliarde de lei, în timp ce contribuția la bugetul de stat, prin taxe și dividende, a atins un nivel record de 20 miliarde de lei. Creșterea taxelor a fost determinată, în principal, de impozitele si contribuțiile specifice industriei, totalizând peste 7 miliarde de lei.

Vom continua să urmărim obiectivele Strategiei 2030, care are în vedere susținerea tranziției energetice din România, oferind pieței soluții de energie noi și curate. Pentru 2023, investițiile aproape se dublează, la 6 miliarde lei, echivalând cu aproximativ 60% din profitul net din 2022.

Neptun Deep este în centrul strategiei noastre și ne vom concentra să aducem proiectul mai aproape de decizia finală de investiție, planificată pentru jumătatea anului 2023.“