Din oras

Plictisitii de serviciu ai Clujului. Vaca Mihnea Bildariu si ciurda civica au protestat impotriva circului cu animale

Scris de 1,128

Cativa activisti, clienti fideli ai protestelor de orice fel din oras, au contestat ieri circul cu animale care a poposit in cartierul Grigorescu. In frunte cu Mihnea Blidariu, costumat in vaca, activistii s-au postat in fata gardului circului Bellucci cu mesajul “Cruzimea nu e divertisment, boicotati circul cu animale”. Au fost vizitati si de jandarmi, s-au pozat si au postat fotografiile pe Facebook, pe pagina Vocea Animalelor Cluj, creata pentru “abolirea opresiunii animalelor non-umane”. Postarea a avut zeci de aprecieri si distribuiri.

“Astazi, 6 august 2014, o brigada formata dintr-o maimuta, o vacuta si un porc, alaturi de companionii lor umani, au protestat la deschiderea Circului Bellucci impotriva cruzimii fata de animale. Actiunea s-a desfasurat la poarta circului, pe trotuar, unde au impartit pliante cu informatii despre conditiile violente in care multe specii de animale sunt private de libertate, drepturi si viata fericita, pentru divertismentul câtorva oameni. Scopul actiunii a fost, dincolo de a-i informa corect pe cei care mergeau la spectacol ca, si acela de a da o voce animalelor chinuite. In alte tari, circul cu animale a fost interzis: Cipru, Grecia, Croaţi, Columbia, Austria si altele. Este timpul sa fie interzis peste tot, animalele au dreptul sa fie libere, iar noi nu avem dreptul sa le chinuim pentru distractia noastra egoista. BOICOTATI CIRCUL CU ANIMALE!”, au scris acestia pe Facebook.

Alina Banu, una dintre fondatorii Asociatiei Nuca Animal Welfare spune ca interzicerea animalelor in circuri este trendul pe care se merge in multe tari.

“Un animal nu poate exista numai pentru divertismentul omului. Sa nu se mai foloseasca animale in circuri, sunt atatea alte metode de divertisment, chiar si in circ. Cat despre soarta animalelor care au trait toata viata intr-un circ exista solutii: exista rezervatii unde pot fi dusi, exista asociatii care se ocupa de reabilitarea lor”, a subliniat Banu.

Finuca Bora de la Asociatia Arca lui Noe este de acord cu ea.

“Nu am fost la circ de cand eram foarte tanara, de cand am inteles ca animalele sunt supuse la chinuri. Nu mi-am dus copiii si nu imi voi duce nici nepotii. Nu am nimic impotriva circului, dar sa nu se foloseasca animale. Nu cred ca e imposibil sa fie readaptati, chiar si intr-o gradina zoo ar putea avea o viata mai buna”, a aratat Bora.

De cealalta parte, cei care lucreaza in domeniul circului spun ca perceptiile potrivit carora animalele de circ sunt chinuite si batute sunt doar un mit, care astazi nu mai are baza reala.

“Intr-adevar, cu multi ani in urma dresorii recurgeau la bataie pentru a-si dresa animalele, dar acum nu se mai intampla asa. Dresajul se bazeaza pe recompense, in ultimii zece ani nu am mai vazut dresori care sa isi chinuie animalele. Animalele nu sunt chinuite, au un spatiu adecvat, sunt ingrijite, sunt bine hranite si mai ales, sunt iubite de dresorii lor. S-au nascut in acest mediu, sunt obisnuite cu viata aceasta, nu s-ar putea descurca in salbaticie”, a explicat pentru Ziar de Cluj Orlando Oprescu, proprietarul circului cu acelasi nume.

Mai mult, acesta spune ca in cazul circului Bellucci e vorba mai mult de prezentare de animale salbatice decat de dresaj.

“Se prezinta animalele, nu poti face dresaj cu un piton, nu exista dresaj de broasca testoasa. Acum vreo doi ani am avut parte si noi de un protest, sa ii spun asa, la Bucuresti. Au venit cativa, au stat putin si au plecat. Totul a fost pasnic”, a rememorat Orlando Oprescu.

Circul va fi prezent la Cluj pana in 17 august, timp in care activistii indeamna clujenii la boicot. Reprezentantii circului Bellucci nu au putut fi contactati.ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours Vocea ta
  CLUJ-NAPOCA, VÂNDUT DE BOC. CLUJENII ALUNGAȚI DIN PROPRIILE PARCURI ȘI PIEȚE. Zice organizatorul mizeriei de Târg de Crăciun din Piața Unirii: ”Nu vă integrați” și alungă Asociația NUCA din spațiul public. Că doar a dat trei lulele, trei surcele la buget, e stăpân!
 • Acum 6 hours Editorial
  A minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială. Imposture este dorită, că poate fi controlată
 • Acum 9 hours Politica
  ÎNCĂ O MITĂ SALARIALĂ PENTRU BUGETARI: La ”Prima de Osânză” se mai dau 10 procente majorări salariale. Punctul de pensie se majorează cu 12,5%. Să aibă nesimțiții de cumetrie, pensionari de lux ai statului interlop român și pensie majorată, și salariu majorat
 • Acum 21 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 23 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 1 day Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 1 day Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 1 day Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 1 day Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 1 day Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE